Ads 468x60px

sâmbătă, 13 iulie 2013

Hugo Chavez



    
 Adevaruri “supozitoare” – Hugo Chavez  HUGO CHAVEZ
                     
de  Salvatore Brizzi  
Articol preluat de pe site-ul  
 http://larinascitaitalica.com/verita-supposte-hugo-chavez/                                 

Adevarurile presei sunt “supozitoare” nu pentru ca ne sunt prezentate intr-un anumit mod (chiar daca ar putea fi si in altul) ci pentru ca ne sunt introduse in rect in maniera progresiva si cu ajutorul unui lubrifiant. 

Dupa moartea lui Saddam, Gheddafi si Castro, acum e randul lui Hugo Chavez.  Se va vedea in urmatoarele luni (ani) daca si presedintele iranian Ahmadinejad va avea parte de acelasi sfarsit.


 ahmadinejad kiss chavez coffin
Langa sicriul presedintelui venezuelean Hugo Chavez s-au aflat, pentru a-si aduce omagiul, presedintele bielorus Aleksandr Lukashenko acompaniat de fiul sau si presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad. Acesta din urma cu lacrimi in ochi a imbratisat sicriul aliatului sau. “ Pentru noi e o mare durere deoarece am pierdut un prieten” a spus Ahmadinejad. cand a sosit la aeroport, sefului delegatiei din Teheran, “ma simt ca ca si cum m-as fi pierdut pe mine, dar sunt sigur ca el traieste inca. Chavez nu va muri niciodata, spiritul sau si sufletul sau vor ramane vii in inimile noastre.”
Acum sa vorbim de Chavez. Venezuela, in ultimele decenii, ca toate Tarile Americii Latine, a suferit mult din cauza regulilor impuse de bancherii FMI, dar de cand la guvernare a venit Hugo Chavez, acesta a incetat orice colaborare de dependenta cu aceasta organizatie internationala.  Inca din 2007, Chavez anuntatse ca Venezuela va lichida debitul ce il are cu Banca Mondiala si FMI cerand si restituirea banilor aflati in depozitul lor. Iata ce spuse el la acea vreme, intr-un discurs tinut la Caracas cu ocazia zilei muncitorilor : “ Nu avem nevoie de Washington, de Banca Mondiala sau de FMI, toate aceste organisme nu ne sunt de folos si de aceea le vom parasi”              Luare de pozitie cel putin hazardata .... daca cineva vrea sa ramana viu indelung timp pe aceasta planeta....  Totusi, Venezuela a incheiat debitul cu FMI-ul si Banca Mondiala si in 2007 a constituit “Banco del Sur” (Banca de Sud, un nou fond monetar independent) la care a aderat imediat Argentina, Brazilia, Bolivia, Ecuador, Paraguay si Uruguay.  Venezuela si-a recastigat in intregime suveranitatea;  ea ar putea fi urmata de alte tari sudamericane.....sau chiar de cele europene. (speranta este ultima care moare)   
Presedintele venezuelean a insistat in a recupera de la companiile petrolifere straine, controlul operativ in regiunea Orinco, in sud-vestul tarii, unde se afla cea mai mare rezerva de titei din lume, in cea mai mare parte intacta (inca) . Politica sa de redistribuire a bogatiilor nationale intre toate straturile sociale l-a facut sa intre in conflict cu interesele vechii oligarhii ce controla tara si mai ales productia de petrol.
Profitul derivat din petrol se ducea in exclusivitate in buzunarele oligarhiei, lasand intr-o crunta saracie doua treimi din populatie; evident ca oligarhia se bucura de sustinerea USA, care practic isi insusea petrolul venezuelean la preturi derizorii.
Chavez in 2007 reusi sa nationalizeze “Exxon” si “Conoco Phillips”, care erau printre cele mai mari companii petrolifere din lume ; in 2009 expropria 60 de societati satelit care se aflau in afacerilor cu petrol. In 2011 nationaliza industria aurului si activitatile aferente sectorului extractiv.
Venezuela recunoaste Statul Palestina ; pentru aceasta si pentru protestele impotriva guvernului israelian ( pe care liderul venezuelean l-a acuzat de genocid impotriva palestinezilor) Chavez a expulzat ambasadorul israelian in 2009, intrerupand in fapt relatiile diplomatice intre cele doua tari.  
 In fine, pentru a deveni antipatic americanilor a facut tot ce putea, aproape mai mult decat iranianul Ahmadinejad. 
In ceea ce priveste circumstantele mortii sale, succesorul desemnat de el Nicolas Maduro a lansat ipoteza unei tumori provocate printr-o injectie, acuzand guvernul de la Washington.  Vicele defunctului lider a vorbit de un “atac stiintific” in spatele bolii lui Chavez, “cum s-a intamplat si in cazul lui Yasser Arafat”


Ahmadinejad-Chavez

Ipoteza unui posibil complot organizat de USA ca explicatie pentru diversele cazuri de cancer ce au atins mai multi presedinti de stat latinoamericani a fost lansata cu cativa ani in urma de insusi Chavez.  In decembrie 2011 presedintele venezuelean a afirmat ca este posibil ca USA sa fi dezvoltatat o” metoda de a induce cancerul”, precizand ca nu vrea sa acuze pe nimeni dar, existau oricum “fapte foarte stranii si dificil de explicat”  El a citat cazul lui  Fernando Lugo ( pe atunci presedintele Paraguay) a presedintei Braziliei Dilma Roussef, a adaugat listei si cazul sau, apoi acela al presedintei Argentinei  Cristina Fernandez de Kirchner – care totusi a scapat de contractarea bolii- si presedintele Braziliei, Inàcio da Silva.  Toate aceste cazuri sunt dificil de explicat, chiar daca se foloseste legea probabilitatii, a comentat Chavez.     

Presedintele venezuelean a construit o tara puternica; in relatiile sale internationale s-a adresat catre natiuni ca : China, Rusia, Brazilia, Iran si in general catre acele tari care sunt in afara a ceea ce el a numit “hegemonia sistemului nord-american”

Si noi italienii ?  Pentru cat timp vom continua sa gandim ca “strainatatea” este numai  USA si Israelul ?  (care de altfel e una si aceeasi)

 

     Traducere de


               Mihaela Fidiuc

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu