Ads 468x60px

luni, 15 iulie 2013

Ahmadinejad -partea I


 

Ahmadinejad                                                                                                                  

de Salvatore Brizzi

Articol preluat de pe site-ul   http://larinascitaitalica.com/ahmadinejad/


Mahmoud Ahmadinejad
Impulsul de a posta acest articol mi-a fost dat de o doamna cu care frecventam acelasi cerc de amici si care intr-o seara cand eram in pizzerie a intervenit intrebandu-ma :”Dar cum explici faptul ca au existat personaje ce au incarnat raul, cum ar fi Hitler in trecut si ca presesdintele Iranului de azi, adica persoane care urasc civilizatia democratica si sunt gata totdeauna sa-i atace pe altii si sa declanseze razboaie?”    Acestei doamne- care in bunatatea sa reprezinta in mod demn modul de gandire al cetateanului mediu ( “buratino”)- ii scapa un amanunt : informatia si invatamantul scolar sunt manipulate in functie de paradigma ploitica dominanta. 
Diversi jurnalisti si cetateni de limba araba au afirmat ca discursurile presesdintelui Iranului, Mahmoud Ahmadinejad sunt traduse inexact si instrumentalizate cu ajutorul mass-mediei pentru a crea imaginea unui om de Stat violent. De exemplu toti suntem  convinsi ca acest personaj ar fi pronuntat fraza :” Statul Israelian trebuie ras de pe harta geografica” . Daca ar fi fost tradus corect, am fi vazut ca in realitate presedintele iranian cerea ca obiectiv eradicarea regimurilor care sunt la putere in Israel si USA si cerea sa i se acorde o mai mare autoritate Palestinei.  Minciuna a fost “ajutata” si pentru faptul ca multe ziare internationale folosesc ca sursa principala  MEMRI (“Middle East Media Research Institute”- companie de traduceri ) pentru traducerea din limbile mediorentale. Dar ca sa vezi, MEMRI este proprietatea a doi israelieni de neo-dreapta impreuna cu : Meyrav Wurmser, sotia unuia dintre ajutoarele lui Dick Cheney (si ex asistentul special a lui John Bolton); David Wurmser si ex (?) oficialul serviciului de Inteligenta Militara Israeliana  (IMI), colonelul Yigal Carmon. Daca aruncam o privire pe lista incompleta a staff-ului ce se gaseste pe Wikipedia, aceasta ne sugereaza o puternica influenta israeliana (de dreapta) in cadrul personalului de la MEMRI si a cel putin doi ex membri din serviciul IMI.     Dar sunt convins ca aceste persoane s-au nimerit impreuna doar din intamplare si “obisnuita lobby ebraica” nu are nici un amestec cu aceasta manipulare a informatiilor.  De altfel cand cineva cauta de munca, se duce acolo unde este angajat.
Daca mergem sa cercetam mai in profunzime, ( si mie cate-odata mi se intampla sa o fac) presedintele iranian, definit de media : Hitler din al Treilea Mileniu, are marea vina de a fi inaugurat prima Bursa regionala independenta a petrolului din lume.  Bursa care ar fi acceptat si euro in loc de dolari a fost efectiv deschisa pe 21 Martie 2006 in orasul Asslavieh, definita de aceea “capitala energetica a Republicii islamice”. Bursa aceasta este problema care a facut din Iran  centrul atacurilor militare.                     Motivul “inarmarii nucleare” iraniene are legatura cu aceste atacuri la fel cum avea legatura si armele de distrugere in masa a lui Saddam : simple scuze pentru interventia armata. Ganditi-va putin : o bursa a petrolului care pentru prima data accepta plata in euro in loc de dolari...... 
Am sa va expun mai jos cateva extrase – traduse in mod corect, fara deformarile israeliene – din discursul lui Ahmadinejad la Natiunile Unite in 2006. Intelepciunea vorbelor sale este de netagaduit. Va cer doar sa faceti un efort si sa cititi acest discurs imaginandu-va ca nu stiti cine este autorul; va garantez ca va veti trezi aplaudandu-l. Va asigur ca insusi Gandhi, cand vorbea de oprimarea Indiei de catre englezi, utiliza cuvinte mult mai dure decat cele utilizate de Ahmadinejad in discursurile sale.

Stimate Doamne si Stimati Domni,
ceea ce umanitatea suporta azi, nu este demn de ea; Dumnezeu nu a creat omul pentru ca, cateva grupuri de persoane sa-si impuna injustitia altor grupuri; pentru ca un grup ce foloseste razboiul si violenta sa fure resurse naturale, sa se imbogateasca si sa-si extinda teritoriul in timp ce alt grup sa fie constrans sa suporte saracia si nenorocirile ce decurg din aceasta; pentru ca un grup puternic datorita armelor si amenintarilor sa comande lumea in timp ce altii sunt constransi sa ramana pentru totdeauna sub umbra amenintarilor si nesigurantei.  Unii se duc la mii de kilometri distanta de propria tara si ocupa pamantul altora pentru a detine controlul petrolului si a altor resurse; altii, in fiecare zi, trebuie sa asiste la distrugerea caselor lor si la moartea propriilor copii, pe pamantul tarii lor. Aceste fapte nu sunt la inaltimea demnitatii umane si rezulta a fi contrarii adevarului si justitiei. 

 Mahmoud Ahmadinejad and Robert Mugabe
Acum, intrebarea este aceasta: in astfel de circumstante, oprimatii lumii unde ar trebui sa se planga? Care persoana, care organizatie apara drepturile oprimatilor si pedepseste pe exploatatori? Unde se gaseste Curtea justitiei mondiale ?    Unele puteri se lauda cu productia de arme nucleare de a doua si a treia generatie.    La ce servesc aceste arme ? Producerea acestor arme micidiale si stocarea lor in depozite, va servi oare la propagarea pacii si democratiei ? Sau aceste arme vor servi pentru amenintarea guvernelor si popoarelor? Pana cand popoarele lumii vor trebui sa traiasca sub amenintarea bombelor nucleare, bacterice sau chimice?  Puterile ce produc aceste arme ce responsabilitati au si cum pot fi ele chemate sa raspunda de propriile actiuni in fata comunitatii internationale ? Ma intreb daca popoarele acestor tari ar fi de acord ca bogatia lor sa fie folosita pentru producerea acestor arme.  In loc sa se bazeze pe arme si bombe nu s-ar putea baza pe justitie, etica si ratiune?
Care din aceste doua alternative este mai aproape de pace ? Bombele sau ratiunea? Daca ar fi fost ratiune, etica si justitie, radacinile opresiunilor ar fi fost distruse.       Nu ar ramane nimic in gradul de a cauza conflicte, dat fiind ca marea majoritate a conflictelor sunt cauzate de lipsa justitiei si de ambitii.   Asa cum s-a intamplatsi cu alte tari, si Iraqul a fost ocupat si sunt deja 3 ani de cand ocupatia continua. Nu trece o zi fara ca in Iraq oameni inocenti sa nu fie ucisi cu sange rece. Fortele care ocupa tara nu sunt capabile sa asigure siguranta.  In ciuda faptului ca atat guvernul cat si parlamentul au fost constituie in mod legal, maini ascunse lucreaza pentru instigarea divergentelor existente in societatea irachiana si crearea unui razboi civil.  Nu exista elemente  care sa demonstreze un interes serios din partea fortelor de ocupatie la lupta impotriva insecuritatii. Dimpotriva, un numar mare de teroristi au fost arestati de fortele irachiene dar, din motive necunoscute, fortele de ocupatie au dispus eliberarea lor.                                                                                                        Pare ca alimentarea(suscitarea) violentelor si terorismului constituie o justificare pentru prezenta trupelor straine in Iraq. In astfel de cazuri, la cine ar trebui sa se adreseze poprul irachian? Unde ar trebui sa depuna plangere guvernul irachian?     Cine garanteaza securitatea Iraqului?    
                                                                                                                   
Referitor la problema palestineza Ahmadinejad spune :

....un guvern creat pe un pamant care nu ii apartine si cu o populatie ce nu apartinea acelei tari ci provenea din diverse parti ale lumii; si acest lucru s-a realizat cu pretul sustragerii pamantului a milioane de persoane. Aceasta este o mare tragedie care nu are precedent in istoria omenirii. Si azi inca refugiatii traiesc in tabere si unii dintre ei au spus adio vietii fara sa-si mai vada realizat visul de a se intoarce pe pamantul natal.  Exista o oarecare forma de ratiune sau lege capabila sa defineasca legala o actiune asemanatoare?  Exista printre statele membe ale ONU o tara care ar accepta sa fie supusa unui astfel de tratament?  

In legatura cu problema nucleara, Ahmadinejad spune :

Republica Islamica a Iranului este membra a Agentiei internationale pentru energiea atomica si semnatara tratatului NPT. Programul nostru nuclear este transparent, pacific si se desfasoara sub atenta observatie a inspectorilor AIEA.  De ce noua ne sunt negate drepturile recunoscute explicit de legile internationale? Care sunt guvernele ce ne obstacoleaza activitatea? Sunt acele guverne care detin ciclul de productie a combustibilului. Unele din aceste tari au folosit stiinta nucleara in scopuri non pacifiste, fabricand bombe nucleare si le-au si uzat chiar in trecut impotriva oamenilor.

Referitor la rolul ONU si al Consiliului de securiate pentru rezolvarea problemelor internationale, spune :

Care organizatiesau care consiliu trebuie sa se ocupe de aceasta injustitie? Este Consiliul de securitate in masura sa o faca? Poate el sa impiedice ca dreptul tarilor sa le fie negat si ca unele puteri sa nu impiedice dreptul de dezvoltare al altor tari?   Folosirea Consiliului de siguranta ca si instrument de amenintare este foarte ingrijoratoare. Unii dintre membrii Consiliului de securitate care de cele mai multe ori reprezinta una din partile in cauza, intr-o neintelegere internationala, folosesc cu usurinta acest Consiliu pentru a condamna partea careia i se opun si se simt chiar mandri de acest lucru. Intrebarea este aceasta : ce sens are instrumentarea Consiliului de securitate; manipularea acestuia nu pune in pericol credibilitatea Consiliului ? Acest comportament nu influenteaza adevarata capacitate a Consiliului de a garanta securitatea?  O alta intrebare este : daca guvernul USA si cel al Angliei, care sunt membri permanenti in Consiliul de securitate violeaza legile internationale, ce alta institutie a ONU este in masura sa ii judece? Un Consiliu din care ei insusi fac parte si in care detin puterea, poate condamna crimele lor ? Cand s-a mai intamplat aceasta? In schimb, am vazut ca atunci cand ei au o problema cu un guvern sau un popor, il tarasc in fata Consiliului de siguranta unde ei isi asuma atat rolul de minister public, de judecator cat si de cel ce pune in practica verdictul curtii.    
sionismo uguale nazismo
Acest sistem este cu adevarat un sistem ce apara dreptatea? Exista oare o injustitie mai inechivocabila ca aceasta? Din pacate insistenta cu care unele puteri imperialiste impun politicile lor organizatiilor internationale, intre care si Consiliului de siguranta, a discreditat ONU in fata opiniei publice mondiale si a pus in discutie eficienta si prestigiul acestei organizatii.  Dar populatia mondiala de astazi merita sa fie guvernata cu legile de 60 de ani in urma? Noile generatii nu au dreptul sa decida in privinta lumii in care vor sa traiasca?    Azi reforma in cadrul ONU este mai necesara ca niciodata. ......miscarea non-aliatilor, organizatie a tarilor islamice si continentul african trebuie sa aiba fiecare in parte cate un loc permanent in Consiliul de securitate cu dreptul de veto astfel incat sa se poata echilibra fortele in interiorul consiliului, impiedicandu-se astfel oprimarea tarilor slab dezvoltate.

Distinsi membri directori,
pe de alta parte reclam ca necesara instituirea din nou ca etica sa-si manifeste rolul sau. Fara etica, si fara sa se ia in considerare invataturile profetilor Domnului, nu se pot garanta justitia, libertatea si drepturile umane.  Cheia problemelor umanitatii de azi este religia si etica. Daca respectul drepturilor umane va fi cu adevarat o valoare, nu va mai exista loc pentru injustitie, violenta si razboi. Toti oamenii au fost creati de Dumnezeu si toti sunt demni de respect.

Si acum va intreb : sunt acestea cuvintele unui monstru violent si insetat de sange care vrea sa construiasca bombe atomice pentru a distruge Israelul ? Mie nu imi pare, totusi acesta este mesajul pe care il transmit emisiunile de stiri din tarile occidentale asa zis “civilizate”. Ceea ce stiu in schimb, este ca Ahmadinejad este un initiat de valoare care ocupa o pozitie bine stabilita in esicherul politicii mediorentale, si pentru acest lucru este discreditat de anumite puteri oculte.  Din discursurile sale izvoraste o profunditate interioara si o lucida viziune, care ar trebui sa fie viitorul ONU  daca se doreste ca aceasta sa devina cu adevarat o organizatie echitabila.    

            Traducere de
                       Mihaela  Fidiuc


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu