Ads 468x60px

sâmbătă, 13 iulie 2013

"Confesiunile unui asasin al economiei"




  

Confesiunile unui asasin al economiei
  
Recenzie de Marcello Pamio, la cartea cu acelasi titlu, de John Perkins

Aceasta este povestea lui John Perkins, economist sef la o societate de consultanta, inginerie si constructii din Boston.                                                                                             Pana aici nimic neobisnuit.  Ceea ce ne intereseaza este ca Perkins a lucrat ca “asasin al economiei”, o elita de profesionisti a caror sarcina era aceea de a orienta modernizarea tarilor in curs de dezvoltare spre un continuu proces de indatorare si aservire intereselor multinationalelor si celor mai puternice guverne din lume.   Sunt profesionisti cu salarii astronomice capabili sa sustraga mii de miliarde de dolari tarilor din toata lumea. Fura banii de la banca Mondiala, de la Agentia americana pentru dezvoltare internationala (USAID) si a altor organizatii importante, asa zis “umanitare” pentru a-i varsa in conturile corporatiilor si in buzunarele unei maini de familii bogate ce detin controlul resurselor naturale ale planetei.
Controlul tarilor de importanta strategica a existat de sute de ani, intai prin dominatia imperiilor coloniale, acum transferand doar electronic enorme cantitati de bani (create din nimic de catre banci) dintr-un loc in altul, determinand inecarea in debite a miliarde de persoane.  Metodele folosite de acesti asasini sunt : falsuri in bilant, alegeri trucate, spaga, santaj, sex, chiar crime !  Sarcina lui Perkins era aceea de a incuraja liderii mondiali sa faca parte dintr-o vasta retea ce favoriza interesele comerciale ale USA. In final acesti lideri se gaseau prinsi intr-o “plasa”, intr-o maree de debite care facilita “fidelitatea” lor absoluta in toate sectoarele. Asasinii economiei sunt “pioni” importanti care participa la construirea si mentinerea Imperiului, numit si Corporatocratia.  Utilizand instrumentele finantelor internationale au reusit in trecut si reusesc si in prezent sa subjuge tarile in curs de dezvoltare, evident cele cu resurse naturale (petrol, aur, diamante, gaz, minerale,etc) sau cele in pozitii strategice(ex Panama)                            Cand un “asasin” isi indeplineste sarcina cu brio, imprumuturile sau fondurile necesare constructiei de importante obiective de infrastructura (centrale electrice, autostrade, poduri, spitale, aeroporturi,etc) ies de la Banca Mondiala sau de la USAID si intra in conturile lobby-ului care a proiectat o astfel strategie criminala.                                          Tarilor care ar trebui sa beneficieze de aceste fonduri, adica tarile care au stringenta nevoie, nu numai ca nu li se da acesti bani, dar creditele sunt atat de enorme incat debitorul se afla in intarzaiere la scurt timp, si cand aceasta se intampla, imediat i se cer despagubiri care constau in diverse servicii pe care trebuie sa le acorde : controlul votului in cadru ONU, instalarea de baze militare, accesul multinationalelor la resuresele naturale. Se cere adesea restituirea debitelor sub forma concesiunilor petrolifere.  In practica toate tarile pe care “asasinii economiei” le-au facut sa intre sub “umbrela” Imperiului global, au avut acelasi destin. Toate cu exceptia Iraqului si a Venezuelei.  Acest lucru explica de ce debitul tarilor din Lumea a Treia a ajuns la peste 2500 miliarde de dolari in timp ce numai dobanzile ( in 2004 erau peste 375 miliarde) sunt superioare intregii sume alocate sanatatii si invatamantului si de douazeci de ori mai mari decat sumele pe care aceste tari le primesc anual ca ajutoare din exterior !      
 Ce se intampla cand un asasin da faliment in indeplinirea misiunii sale?  Intra in joc o rasa si mai sinistra  si periculoasa : “sacalii”. Acestia sunt mercenari, agenti ai serviciilor secrete care au rolul sa rastoarne guvernele unul dupa altul, sa atate revolte, lovituri de stat sau militare. Alte interventii iau forma unor stranii accidente ( de masina, de avion), boli care rapun conducatorii de stat care nu se “apleaca” la comenzile oligarhiei economico-financiare. Daca nici “sacalul” nu reuseste sa-si indeplineasca misiunea atunci intra in joc generalii cu armata si rezultatul este  razboiul.  Exact ce se intampla in ultimii ani in Afghanistan, Iraq – sub Saddam Hussein si Libia cu Gheddafi.   In Iran si Venezuela au incercat sa rastoarne guvernul dar din fericire nu au reusit.

Inceputul ....     
Cum poate un om normal ca John Perkins, cu o simpla diploma in economie sa devina un asasin al economiei?                                                                                                                          Cu siguranta nimic nu se intampla “la intamplare” .... Intr-adevar totul incepu cand se casatori cu Ann, o tanara a carei tata era un stralucit inginer ce lucra pentru Ministerul Marinei si a carei unchi era director la “National Security Agency” (NSA) . Dupa casatorie Perkins fu chemat la un interviu la NSA, cu scopul , descoperi mult mai tarziu, de a i se gasi, prin intermediul unui test, punctele sale slabe. La cateva saptamani ii fu oferit un job, si astfel incepu sa invete arta spionajului. Ulterior fu angajat de “Main Inc” din Boston, o societate de consulenta internationala, cu aproximativ 2000 de angajati raspanditi in toata lumea. In acest moment Perkins intalneste persoana care va fi mentorul sau si care va avea un rol central in toata aceasta poveste. I se prezenta Claudine, o femeie care stie sa profite de punctele slabe ale personalitatii lui, folosindu-se de seductia fizica, manipularea verbala si mentala, metoda studiata special pentru el. Ea ii explica in ce va consta munca lui : pentru inceput trebuia sa justifice enormele credite internationale care apoi vor ajunge la Main&Inc  sau la alte puternice lobby americane ca : Bechtel, Halliburton, Stone &Webster, Brown&Root, prin incheierea de contracte pentru proiecte de inginerie si edilitie.; apoi trebuia sa faca in asa fel incat sa determine falimentul tarilor care primeau creditul, astfel incat sa ramana in imposibilitate de plata si ca urmare, sa fie sclavii creditorilor pentru totdeauna.  Cu alte cuvinte : “asasin al economiei” .  In teorie, in calitate de economist ar fi trebuit sa faca previziuni asupra efectelor produse de  investitiile multimiliardare intr-o anumita tara; in practica insa trebuia sa elaboreze proiecte privind cresterea economica in urmatorii 20-25 de ani si evaluarea impactului ce l-ar avea o serie intreaga de proiecte puse in practica de societatile americane. Trebuia sa creeze profituri extraordinar de mari pentru societatile americane ce castigau licitatiile pentru diverse obiective si sa faca fericiti o mana de familii bogatase si influente din tarile respective, asigurand in acelasi timp dependenta financiara si deci, lealitatea politica a guvernelor din toata lumea.  Practic vorbind, era scump platit pentru a fura miliarde de dolari tarilor in curs de dezvoltare.

Istoria ne invata ca inca din timpurile antice imperiile au fost construite si mentinute cu ajutorul fortelor militare. Odata cu destramarea URSS si a spectrului unui holocaust nuclear, solutia militara deveni prea riscanta asa ca fu necesar sa se recurga la alte strategii, cum ar fi cea economica. Aceste strategii, simple si foarte eficiente nu necesitau trupe armate. Un exemplu il avem in 1951 cand Iranul se revolta impotriva companiei petrolifere britanice ( azi “British Petroleum”)  care ii exploata resursele naturale si poporul. Primul ministru iranian Mohamad Mossadeq, ales in mod democratic de popor, nationaliza intreg patrimoniul petrolifer iranian scatenand astfel furia Angliei, care ceru atunci ajutorul USA.  Wshingtonul, in schimbul bombelor, trimise un “sacal”, agent al C.I.A , Kermit Roosevelt (nepot al presedintelui Theodore Roosevelt), care reusi cu ajutorul banilor si a amenintarilor sa convinga un mare numar de persoane sa se revolte si sa faca demonstratii violente in strada (aceeasi tactica e folosita recent in Libia si Siria).  Clima, creata cu maiestrie, dadea impresia ca Mossadeq ar fi incapabil si mai ale nepopular. Primul ministru cazu in capcana si isi petrecu restul zilelor in arest domiciliar. In acel moment conducerea fu luata de spionul Mohammad Reza, aleat al USA care devni dictator necontestat pentru mult timp, pana la Revolutie.   
Acesta este doar una din nenumaratele lovituri de stat finantate si orchestrate de USA in detrimentul tarilor suverane; amintim doar Ecuadorul, Indonezia, Cile, Panama, Salvador, Bolivia si practic intreg continentul african.
Cum de astfel de intamplari istorice nu sunt cunoscute de marea majoritate a oamenilor?  Simplu. In USA ( ca si in Europa de altfel)  NBC- ul apartine lui “General Electric”,  ABC apartine lui Walt Disney, CBS apartine lui Viacom, CNN apratine lui A.O.L  Time Warner, etc. Marea majoritate a cotidianelor si editurilor apartin si sunt manipulate de uriase corporatii transnationale. Intreaga mass-medie face parte din acelasi sistem corporationist care a dus la distrugerea sistematica a economiilor tarilor in curs de dezvoltare, si deci stirile care se fac publicitatii sunt cele “ corecte” din punct de vedere politic.
Ca sa inchei, John Perkins, probabil din dorinta de a-si “spala” constiinta si dintr-o farama de onestitate intelectuala, s-a confesat public scriind aceasta carte.                    Este bine de amintit ca aceasta confesiune este a unui om care a permis sie insusi sa devina o unealta, in asasin, reusind datorita aviditatii sale sa exploateze si sa fure miliarde de dolari tarilor in dificultate, ducand asfel la saracirea a sute de milioane de persoane.  Oricum cartea e foarte interesanta, mai ales pentru ca ne permite o mai mare intelegere si viziune asupra faptelor istorice luate in ansamblu, a caii pe care o parcurge societatea moderna de azi, focalizata pe cresterea economica.                                                

Au reusit, datorita a decenii de propaganda, marketing si publicitate mai mult sau mai putin oculta, sa ne convinga sa cumparam in mod constant ca si cum ar fi o indatorire civica pentru a ajuta economia.; ca exploatarea la maximum a pamantului ar fi in interesul nostru. Istoria din pacate nu este inteleasa si de aceea se tot repeta aceleasi fapte care se incheie tragic pentru noi toti.  Imperiile nu dureaza, toate au esuat in mod mizerabil.  Actualul imperiu, controlat si gestionat de bancherii internationali, centrat pe piata si finante, se destrama de-acum sub ochii nostri, si va lasa loc unui sistem care va avea in centrul sau omul si nu banii !   
Voi incheia cu cuvintele lui John Perkins :
“ Recunoasterea unei probleme este primul pas in gasirea solutiei iar marturisirea unui pacat este inceputul eliberarii “


Traducere
de Mihaela  Fidiuc



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu