Inainte de a citi acest articol, sa aveti in
minte bine-cunoscuta fraza a lui Hippocrate
minte bine-cunoscuta fraza a lui Hippocrate
“Cand cineva
doreste sa fie sanatos, trebuie intrebat
mai intai daca este dispus sa inlature cauza
bolii sale.
Numai atunci este posibil sa-l ajuti”
Extras din
cartea lui Lorenzo Accera
“Il mal di latte (un percorso per
la guarigione)”
Nocivitatea laptelui ( drum spre
vindecare)
Prefata
Cui ii face rau laptele?
La intrebarea : “ Daca ati avea o singura alegere de facut
in ceea ce priveste alimentatia americana, ce schimbare credeti ca ati face,
pentru a aduce un beneficiu cat mai mare sanatatii?” dr. Russell Bunai, pediatru in Washington
raspunde :“AS ELIMINA PRODUSELE LACTATE. Nu as avea nici un dubiu, daca mi
s-ar da o singura posibilitate
de a schimba ceva
care ar duce la un beneficiu maxim pentru sanatate”
Dr. Michael Klaper din California : “Cand mi se prezentau pacienti cu artrita
reumatoida sau astma, prima si prima data le ceream sa nu mai consume lapte si
produse lactate, si de fiecare data ma minunam cat de repede se vedeau semnele
vindecarii, numai prin simplu fapt de a
fi elimnat laptele si prod. lactate din alimentatie.”
In 1992 prof. Benjamin Spock, care in toata istoria pediatriei americane a
fost probabil cea mai autoritara personalitate in domeniu, spunea : “ Era un
timp in care recomandand laptele consideram ca e un beneficiu indiscutabil pt.
sanatate, dar acum observatii si cercetari stiintifice ne-au obligat sa
reconsideram complet aceasta recomandare. Laptele si derivatele sale contribuie
la un numar surprinzator de mare de probleme de sanatate.” si asta e valabil nu numai pe termen scurt (privind reactii de tip imediat ) dar si faptul ca “
consumul de lapte de vaca inca din fasa poate avea reactii pe termen lung pe parcursul intregii vieti “ – spune Frank
Oski, profesor universitar si director al
Clinicii de pediatrie al spitalului Johns Hopkins Medical School, in
publicatia “Natural Health” –iulie 1994.
Iata si mesaje din afara lumii medicale :
Osho (1970) – care niciodata nu a recomandat nici un fel de
restrictii discipolilor sai cu exceptia laptelui : “ Laptele care va este dat
sa-l beti nu a fost produs pentru voi ci. pentru
vitei. O data devenit adult nici un animal nu mai bea lapte.
Sa pui putin in cafea sau ceai mai merge dar nu deveniti consumatori de lapte.”
Martina Navratilova, sportiva care a ramas in competitii
pana pe la 40 de ani, a fost indrumata de guru Doug Graham, care sustine ca o
necesitate eliminarea laptelui si derivatilor sai din alimentatia atletilor. Beneficiile
eliminarii laptelui si derivatilor sai sunt explicate si in cartea dr. David
Ryde,
"Yesterday's food will become tomorrows food",a
fost timp de 15 ani consultant al echipei engleze olimpice.: “
Din partea celui mai faimos consilier de manageri in SUA,
Anthony Robbins, scriitor de faima internationala si consilier al presedintelui
Bill Clinton. : “ Pentru a reusi sa obtineti de la voi insiva tot ce e mai bun,
nu mancati lactate. Care este efectul principal pe care il are laptele asupra
organismului? Ingerat, el devine o masa mucilaginoasa care se intareste ,
lipindu-se la orice alta substanta pe care o gaseste in intestinul subtire facand
astfel dificila buna functionare a organismului. Si branza? Nu e altceva decat
lapte concentrat, pt a produce un kg de branza sunt necesari 4-5 litri de
lapte. Intr-un timp si eu faceam ca voi : pizza era felul meu preferat, credeam
ca n-am sa reusesc vre-odata sa renunt la ea. Dar de cand am facut-o ma simt
atat de bine incat nu m-as mai intoarce la acele timpuri. Incercati sa
eliminati din dieta voastra produsele lactate timp de 30 de zile si veti vedea
rezultatele pe pielea proprie.”
Dr. Robert Kradjian, director al sectiei de chirurgie al
spitalului “Seton Medical Center” din San Francisco, in 1998 spunea : “ Am
examinat cam 2700 de publicatii stiintifice in care laptele, proprietatile si
efectele sale erau obiect de studiu. Nu imi rezulta deci, ca nu ar exista o
literatura medicala stiintifica privind efectele nocive a laptelui si a
derivatelor sale (...) In opinia mea, cred ca exista numai un singur motiv
valid pentru consumul de lapte si derivate si acela este : pentru ca asa dorim sa facem. Pentru ca ne place si
a devenit parte a culturii noastre. Pentru ca ne-am obisnuit atat de tare cu
gustul lui”
CAPITOLUL I : SA TII DEPARTE DE CORPUL TAU CEEA CE ESTE
DESTINAT VITELULUI
CAZEINA SI PERMEABILITATEA
INTESTINULUI ALTERATA
Oracolul mi-a explicat ca exista o suprafata al intestinului
subtire care este puternic corelata cu creierul. Cand creierul se “poticneste”(impiedica)
inseamna ca peretele intestinului subtire este murdar , incrostat. In acest
sens exista un dicton antic care spune : “Anxii intestinale, anxii cerebrale” O stare generala de intoxicare de la produsele
lactate se reflecta intr-un anumit grad in deficientele in comunicare si o
incetinire a timpului de formulare a frazelor.
Cazeina reprezinta 80 % din proteinele laptelui de vaca.
Este o substanta extrem de lipicioasa, ceea ce a determinat si folosirea ei ca adeziv
pt. lipirea etichetelor pe sticlele de bere. Incercati sa dezlipiti o astfel de
eticheta si veti vedea ca nu e deloc usor. Cazeina e folosita de asemenea pt. a
lipi bucati de lemn ( la fabricarea mobilelor, sau la tocurile de la ferestre).
Industria alimentara o foloseste in mancarea congelata, in produse pt.
microunde si in toate produsele elaborate ( semipreparate) , deoarece a inteles
de mult ca aceast adeziv tine laolata
alimentele dandu-le o anumita consistenta mai stabila.
Laptele matern uman contine cazeina ? Da, 40 miligrame la un litru. Sau altfel :
intr-un litru de lapte uman sunt 1% proteine si din acestea 4% este cazeina.
Laptele de vaca contine cu 400% mai multa cazeina decat cel uman, si in acest
caz ( a laptelui de vaca) este proteina
covarsitoare, reprezentand 80% dintre proteinele aflate in lapte.
Deci, laptele matern
NU este acelasi lucru cu cel de vaca. Nu numai ca are o cantitate cu mult
inferioara a celui de vaca dar are si proteine complet diverse de cel de vaca.
In timp ce laptele uman formeaza in intestin mici “fulgi” pufosi care sunt usor
de digerat, laptele de vaca formeaza
conglomerate ca niste bataturi, mari , groase si dense pe care organismul uman
are dificultati in a le digera.
Laptele produce mucus ! “ Rezidurile rezultate din
descompunerea bacterica a cazeinei produc mucus dens si filamentos care se
prinde de alte mucoase obstructionand diversele conducte ale tractului
digestiv. In medie, o persoana care consuma lactate, are in organism circa 4-5 litri de mucus care obstructioneaza
organele interne : rinichii, splina, pancreasul, aparatul respirator, etc. Imaginati-va, daca
ati inceta sa mai mancati lactate pt o
saptamana, o ceata interioara s-ar ridica din corpul vostru. Dar macati doar o
felie de pizza in ultima zi, si imediat in urmatoarele 12-15 ore mucusul se va
reintoarce pt a va ingreuna si bloca organele” ( Cohen R, “ Milk A-Z “ 1999,
Argus Publishing)
Uhling (1997) a monitorizat activitatea electrica cerebrala
la copiii cu sindrom de deficit de atentie si hiperactivitate. El demonstra pt.
prima oara o corelatie intre activitatea cerebrala si consumarea de cazeina, a
carei suspendare din dieta facea sa dispara si simtomele mentale si
comportamnentale respective. El semnaleaza rolul peptidelor derivate din
cazeina in producerea efectelor toxice asupra neurotransmitatorilor sistemului
nervos central.
Studii de laborator pe animale au demonstrat ca imediat dupa
ce cobaii au fost tratati cu cantitati mari de cazeina, au devenit agitati si
violenti, alergau , aveau respiratia accelerata si strangeau din dinti. Dupa
cateva minute deveneau inactivi, se miscau din ce in ce mai putin si apoi se
retrageau intr-un colt al custii cu capul intre gratii. La autopsie, cand s-a
studiat creierul, s-au gasit fragmente
de cazeina in 32 de puncte diverse ale acestuia, inclusiv in zonele
responsabile cu : auzul, vazul si vorbirea. ( Panksepp 1979, Sahley &
Gillman 1986, Ozonoff, 1994)
Multi cercetatori incearca medicamente eficace pentru a
vindeca permeabilitatea intestinala. Pentru a le experimenta, ei au nevoie de
cobai cu permeabilitate intestinala, si cum fac sa o procure? Le administreaza acestor animale, pe un timp
indelungat, alimente pe baza de lapte de
vaca ! “ ( Theodorou 1994)
Stomacul viteilor, cu cele 4 compartimente ale sale este
mult mai adaptat decat cel uman in a “demonta” cazeina si proteinele din
laptele de vaca in aminoacizi. Aparatul digestiv al omului nu reuseste sa faca
acelasi lucru si de aici rezulta reziduurile daunatoare care raman in organism,
consecinta a imposibilitatii organismului de a “demola” cazeina si care se
traduce intr-un deteriorament al mucoasei intestinale. Este ca si cum un motor ar fi alimentat cu carburantul
gresit; in acest caz, unele din partile sale incep sa se deterioreaze.
Pe de alta parte,
capacitatea organismului uman de a crea un mediu digestiv eficient se
diminueaza cu varsta : ne referim la faptul ca acidul clorhidric necesar
digestiei, dupa 60 de ani este produs in cantitate de doar 20% din necesar.;
sau la faptul ca renina, o enzima necesara pt “demolarea” cazeinei, dispare din
organismul adultului datorita programarii genetice; si nu in ultimul rand la
faptul ca enzimele pancreatice si hormonii necesari digestiei sifera si ei o
diminuare.Si cand toate acestea se intampla, e evident ca prioritatea
este aceea de a evita cazeina, care este prin excelenta
proteina cel mai greu digerabila raportand la oricare alta proteina din hrana
ingerata.
AUTOIMUNITATE
Intr-o situatie de permeabilitate intestinala ( inflamare a
mucoasei digestive) se ajunge la stadiul in care tot ceea ce se gaseste in intestin (
infectii, bacterii, subst. toxice) sa treaca in sange si deci sa ajunga si la
restul organelor interne, inclusiv creierul.
Este un fapt demonstrat de literatura stiintifica medicala ca aceasta
situatie, de alterata permeabilitate
intestinala este de fapt o etapa obligatorie spre bolile autoimune, in
consecinta, cei care vor sa urmeze un tratament pt aceste boli autoimune (artrita,
reumatism, osteoporoza, diabet, tiroida, celiaca,ciroza, dermatoza, scleroza
multipla, lupusul,etc) in primul rand trebuie sa suspende consumul de prod.
lactate. (..........)
ABSORBTIE DEFICITARA
Peretii intestinului, pe langa faptul ca ar trebui sa retina
substantele nocive ( sa nu le lase sa treaca in sange) trebuie in acelasi timp
sa permita absorbtia elementelor nutritive prin
asa zisii “vili intestinali” (care se gasesc pe peretii intestinului subtire)
de catre sange care apoi le transporta la organe. Daca intestinul pierde
aceasta capacitate, atunci putem vorbi de o absorbtie deficitara. Noi consumam
lapte care contine mult calciu, dar procesul insusi de absorbtie a calciului
este foarte dificil de realizat datorita efectului cazeinei asupra vililor
intestinali.
In aceste cazuri apare o crestere a absorbtiei de oxalat de
calciu din mancare ( care este raspunzator pt formarea calculilor renali).
Hesse -1995- spunea ca, cu cat mai grava este situatia de permeabilitate /alterare
morfologica a intestinului, cu atat mai mare este factorul de risc in
cristalizarea oxalatului de calciu in rinichi. Corelatia intre cazurile de
absorbtie deficitara a intestinului si aparitia calculilor renali este documentata
si de Bohles (1982), Abdullah (1992), Johnes (1987), Bennet (1987)
Forma extrema cea mai grava la care se poate ajunge datorita
absorbtiei deficitare a intestinului este completa atrofie a vililor, conditie
care este asociata cu o extraordinara multitudine de posibile simtome.O data ce
este eliminat agentul care determina atrofierea vililor, adica laptele ( sau in
cazul celiachilor, cerealele ce contin gluten) este observata nu numai
disparitia anticorpilor specifici din sange, dar , odata cu normalizarea
morfologiei mucoasei intestinale dispar si atacurile de epilepsie,
calcificarile, anomaliile cardiovasculare, anemia, avorturile spontane, ciclul
neregulat, anticorpii pt tiroida, pancreas, artrita reumatoida, etc. Din acest
motiv, anemia ca si absorbtia scazuta a elementelor nutritive si a mineralelor,
pierderea in greutate, deficiente in crestere, pierderea proteinelor la nivel
gastro-intestinal si hemoragii evidente sau ascunse, toate acestea au fost bine
documentate in literatura medicala ca fiind efecte ale consumului de
cazeina.
HORMONI
PENTRU VITEL
Laptele de vaca este un aliment “yin” care inseamna “ ce
produce expansiune”. Aceasta caracteristica face ca laptele de vaca sa fie
foarte nerecomandat mai ales persoanelor care deja au o constitutie si alteratii de tip yin ( persoanele inalte,
slabe cu membre lungi, nervoase nelinistite, etc)
Laptele de vaca contine 59 hormoni diversi. In timpul
gestatiei, placenta e cea care s-a ocupat cu producerea si transmiterea lor
fetusului, ceea ce l-a facut sa creasca. Cand vitelul este adus la viata,
laptelui matern ii revine sarcina sa transmita mesajul de “crestere” prin
intermediul hormonilor pe care ii contine ( cu o rapiditate extrem de mare.)
Ar putea acesti hormoni bovini sa aiba un efect asupra
oamenilor care consuma laptele de vaca?
Exista studii stiintifice care demonstreaza acest lucru si acestea au
fost facute pe o intreaga natiune. In japonia consumul de lapte de vaca era
necunoscut inainte de 1946.
“ Japonezii nu aveau vaci, oi sau capre. Pe atunci, sa bei
un pahar de lapte proaspat era pt un
japonez ca si cum ai consuma “secretii de glande animale” ceea ce nimeni intreg
la minte nu ar fi dorit sa o faca” (
Cohen,1999)
Acest lucru se schimba dupa al doilea razboi mondial. Consumul
anual pe cap de locuitor ( de lactate) urca de la 2,5 kg in 1950 la 53,3 kg -1975. In 1950 fetita
japoneza medie de 12 ani avea 1,37 m si cantarea 32 kg. In 1975 aceeasi fetita
de 12 ani, era in medie cu 11,4 cm mai inalta si cantarea cu 9 kg mai mult.(Kagawa
1978)
Niciodata inainte de aceasta schimbare atat de pronuntata la
nivel nutritional la o populatie a fost posibila realizarea unui astfel de
studiu stiintific. Impactul hormonilor
din laptele de vaca asupra cresterii si sexualitatii precoce a fost net. In
baza acelorasi studii, in 1950 fetita medie japoneza avea primul ciclu la
varsta de 15 ani si 2 luni. 25 de ani mai tarziu fetita medie japoneza avea
primul ciclu la 12 ani si 2 luni. In fiecare an, incepand din 1946, datele
privind sexualitatea precoce la fetitele japoneze au reflectat cresterea
consumului de lapte de vaca.
O fetita creste si devine o tanara apoi o femeie matura, si
corpul sau e biologic pre-programat intai pt a raspunde hormonilor de crestere
transferati ei din laptele matern apoi celor produsi de insusi corpul ei. O
lingurita plina. Atat este cantitatea de hormoni produsa pe parcursul unei
vieti. Hormonii lucreaza la concentratii atat de mici incat voi nici nu va
imaginati, ajunge un miliard dintr-in gram pt a produce efecte biologice
marcante.
PILOZITATE SI DEZECHILIBRE ENDOCRINE LA FEMEI
Annemarie Colbin scrie in cartea sa “Mancare si vindecare”.
: “ Se pare ca femeile resimt mai mult decat barbatii efectele cumulative si
obstructive ale consumului de lapte iar
simtomele se vindeca mai greu. Daca tinem cont de “mama natura” fluxul normal este ca : laptele trebuie sa iasa din
femeie si nu sa intre in ea. Cand se inverseaza acest flux natural, sistemul de
energie se blocheaza. Odata a venit la mine o femeie care se plangea de o
durere premenstruala la sani. I-am sugerat sa renunte la consumul de lapte
zilnic. Dupa o luna imi telefona sa ma intrebe daca era posibil ca asa in scurt
timp sa-i dispara durerile; dupa cinci luni am mai vorbit cu ea si imi spunea
ca mai avea dureri usoare doar in lunile in care manca putina branza sau
inghetata”
Femeile, dupa ce vor citi bibliografia medicala ce o voi
prezenta, vor fi cu siguranta mult mai atente la ingerarea pruduselor lactate.
Consumul lor duce la pilozitate. !
Hormonii de crestere ( din lapte) stimuleaza sinteza de
androsteron, a carui nivel crescut este asociat cu hirsutismul ( cresterea excesiva a parului la femei in
zone unde in mod normal nu exista) .
Sindromul de polichist ovarian ( care se manifesta cu
multiple chisturi ovariene, amenoree si perioade neregulate de ciclu, cateodata
si infertilitate, obezitate si hirsutism) a fost corelat cu consumul de
lactate; s-a observat ca abstinenta de la aceste alimente a dus la regresia
simtomelor. ( Silfen 2002)
In persoana adulta, faza de crestere rapida este terminata,
dar hormonii din lapte si derivate, continua sa stimuleze glandele si celulele
pentru o crestere anormala ducand la un dezechilibru hormonal si o proasta
functionare a glandelor.
Colbin sublineaza “
Consumul de produse lactate, inclusiv branzeturi, iaurturi, inghetate, pare sa
fie strans corelate cu diverse patologii hormonale feminine....Pana si probleme
de infertilitate au fost rezolvate doar cu suspendarea din alimentatie a
acestor produse. Confirmarea acestei corelatii imi parvin zi de zi de la
nenumaratele femei pe care le-am consultat si carora le-am recomandat acest
lucru”
Continutul ridicat de hormoni steroizi prezenti in laptele
de vaca produce o suprastimulare al sistemului glandular (endocrin) al corpului
uman. Dupa o anumita perioada in care aceste glande sunt hiperactive, soseste
momentul epuizarii care le face sa fie hipoactive. Aceasta activitate redusa a
glandelor pituitare, suprarenale si tiroidale pregateste strada pentru o rapida
degenerare si o crestere anormala a celulelor ( toti bolnavii de cancer,
artrita si astma au glandele hipoactive)
Hormonii de crestere fac sa creasca nu numai viteii, ci si
toata populatia mondiala care consuma lapte destinat vitelului. Nimeni nu o
spune deschis, dar asta nu inseamna ca nu se intampla. Daca mai era nevoie de
lamuriri ulterioare, aceste date sunt de necontestat (.. urmeaza tabele privind
marirea diverselor organe la cobaii carora le-a fost administrat lapte, precum
si o lista privind bibliografia pe aceasta tema )
Cine are o problema cu tiroida sau orice alt dezechilibru
hormonal trebuie IMEDIAT sa suspende laptele si derivatele sale. De ce trebuie
sa incurajam fetitele sa ingereze ( ca si cum ar fi un nimic) estrogeni,
androgeni, testosterone, hormoni pituitari, etc, etc? Daca beau lapte,consuma
branzeturi sau inghetata ingereaza forme concentrate din acesti hormoni care
mai devreme sau mai tarziu vor duce la dezechlibre hormonale.
CANCERUL SE DEZVOLTA CU HORMONII DIN LAPTELE DE VACA
Daca analizam mai atent producerea de catre corp de IGH-1 (“insuline-like
growth factor”-
insulina ca factor de crestere ) vom vedea ca aceasta este reglata de horrmonul
de crestere si ajunge la nuvelul maxim la pubertate. Dupa aceasta perioada,
IGH-1 scade treptat si ajunge ca o persoana de 70 de ani sa aiba nivelul
acestui factor la jumatate fata de o persoana adulta. IGF-1 Este un hormon
foarte puternic care are un profund efect chiar si cand concentratia sa in
sange e de doar cca 200 ng/ml, adica 0,2 milioane de grame per mililitru. (
Wilson 1992, Cohen 1991)
De ce sa continuam sa consumam hormoni de crestere dupa ce
am ajuns la completa dezvoltare a organismului?
Informatia hormonala din lapte, cea a cresterii rapide, poate avea de-a
face cu cresterea rapida a celulelor cancerigene ? Da, negresit ! Acesti
hormoni bovini determina o crestere anormala a celulelor. (...............)
“Hormonii de tipul IGF-1 si alti factori echivalentide
crestere mentin fenotipul maglin in celulele de cancer la san” ( Harris 1992,
Lipman 1991) (........)
Acesta este motivul pt care
specialistii in medicina naturala va recomanda sa intrerupeti imediat
consumul de lactate. Acesti bolnavi de cancer, pe de o parte fac chimioterapie
pentru a incetini cresterea celulelor canceroase dar apoi ingereaza lactate cu
hormoni de crestere care accelereaza dezvoltatrea celulelor.! (.......)
“ In persoanele adulte, faza de crestere rapida este
terminata dar, IGF-1 si alti hormoni bovini stimuleaza in continuare cresterea
atat a celulelor sanatoase cat si a celor cancerigene.(Cohen-1991, Rrosenfield
1995) (........)
CAPITOLUL II : LA INCEPUT ERA NUMAI ALAPTAREA
Trebuie sa multumesc unei prietene de-a mamei mele pt.ca m-a
stimulat sa scriu acest capitol, cu o
sectiune privind parcursul istoric al umanitatii relativ la consumul de
lactate.
Eu incercam sa-i explic ca urticaria sa, ar disparea daca ar
inceta sa mai consume lactate
In fine, ca dovoda definitiva despre efectul dezastruos al
acestora, dupa ce i-am vorbit desprea cazeina si permeabilitatea intestinala,
i-am explicat si efectul hormonilor bovini in proliferarea tumorilor si
producerea altor efecte dezastruoase asupra org. uman. La acest punct, cum
rezistenta ei ( la aceasta idee) incepuse sa se clatine imi spuse cu un murmur
: “Si atunci ce se va intampla cu cei ce muncesc la producerea lactatelor, isi
vor pierde locul de munca ?” Dar dupa o fractiune de secunda, tot ea isi dadu
raspunsul : “ Ei, acum am sa ma apuc si de fumat, asa ca sa dau de munca si
celor din industria tutunului; Si daca toti oamenii sanatosi s-ar imbolnavi,
asa ar fi mai multe locuri de munca pt cadrele medicale, farmacisti, si relativa
industrie.” Apoi : “ Daca e asa cum spui
tu, atunci vina este al primului om care a inceput sa consume lapte si derivate
!”
Asa am decis ca trebuie neaparat sa descopar cam pe unde se
afla acest moment in istoria umanitatii
si cred ca am adus astfel o anumita contributie si baza de reflectie pe
marginea acestui subiect.
Pe cine sa dam vina? Desigur nu pe anticele populatii
italice care au fost primele ce aveau oi . Pentru etrusci, copiii care fusesera
alaptati de aceeasi femeie erau considerati ca fiind rude de sange, adica frati
si surori, fiind considerati ca facand parte din aceeasi familie (.........)
COPIII OMULUI SI LAPTELE PRAF
Michelangelo in 1475 a fost alaptat de o doica, ce era sotie
de sculptor, circumstanta pe care el o considera ca ar fi influentat natura sa
interioara si cariera. Acesta era modul de gandire a oamenilor in sec al XV-lea,
si anume ca alaptarea da unui copil impulsul decisiv in viata, si cu siguranta
Michelangelo nu si-ar fi putut imagina ca la un moment dat oamenii ar fi
inceput sa dea in mod sisitematic bebelusilor lapte de vaca. Ar fi fost o idee
de-a dreptul infioratoare ! Cine ar fi dorit sa transmita oamenilor
caracteristicile fizice si de indole (inclinatii naturale) specifice bovinelor
???
In 1472, Paul Bellardus scrise primul Manual de Pediatrie
publicat in Italia de nord. Si de aici obtinem confirmarea ca laptele de vaca
nu e absolut considerat ca o optiune de a hrani nou nascutii. In schimb gasim
indicatii asupra calitatilor pe care trebuie sa le aiba o buna doica.
In vechile scrieri a coloniilor americane se spune ca in
1793 un om pe nume Underwood incerca sa hraneasca un copil cu lapte de vaca.
Shelton (1972) afirma ca niciodata inainte de aceasta data, nu se de intampase
acest lucru. Vorbim deci doar de 210 ani in urma, ceea ce nu este un moment
chiar asa de indepartat cum v-ati fi putut imagina. In realitate am descoperit
ca Underwood era doar un pionier al Vestului abia sosit si care incerca sa
introduca aceasta practica exterm de rara, aproape necunoscuta in Europa si in
Noua Lume ( America) . Intr-adevar intr-o carte medicala din Londra -1769 gasim
doar o mentiune privind aceasta practica de alimentare a bebelusilor cu lapte
de vaca. Autorul, Cadigan, comenteaza ca aceasta este considerata “ un lucru
extrem de nenatural si de maxima periculozitate pt. sanatatea viitoare.”
Oricum, la un moment dat, intre 1475 si 1769 cineva trebuie
sa fi inceput aceasta practica in Europa, altfel Cardigan nu ar fi avut motiv
sa comenteze acest lucru. 1793 se poate sa nu fi fost chiar prima data lin
istoria omenirii cand s-a tentat de a se alimenta copiii cu lapte de vaca, dar ramane
punctul fundamental pe care Shelton sublinia : “ Putem sa spunem ca laptele de
vaca este atat de natural incat a fost dintotdeauna o necesitate pentru copii?
Departe de asta”
Sa mergem pentru un moment in Franta , la sf sec. XVIII , este
10 ianuarie 1779. Luigi al XVI
Rege al Frantei decreta ca, copiii abandonati sa nu mai fie
adusi la Paris, cum se obisnuia pana atunci, ci sa fie dati in custodia
administratiilor locale. Dupa traditiile medievale copiilor abandonati trebuia
sa li se gaseasca o doica pt a fi alaptati si aceast lucru cadea in sarcina
administratiei senioriale a locului. Pana in acel moment, ei erau dusi la Paris
si incredintati regelui, mai tarziu devenind copii de Curte. “
enfants du Roy” Dar acest lucru nu a mai fost acceptat de rege. Autoritatile locale s-au plans in
fel si chip de acest decret deoarece, asa cum gasim scris in documentele
spitalului din Rheimis, 17 oct 1779, “ va fi extrem de dificil daca nu chiar
imposibil sa recrutam doici pt alaptare si nici nu ne pare indicat sa le ospitam
in incinta spitalelor locale. “ Alimentatia artificiala nu a fost niciodata
considerata ca fiind o situatie posibila. Daca alimentatia artificiala ar fi
fost o practica difuza si acceptata, ar fi optat pentru crearea de statii pt.
distributia laptelui de vaca pt. copii, cu siguranta mult mai practic si
economic, dar acest lucru se intampla totusi abia un secol mai tarziu, tot in
Franta unde “depozite de lapte” au fost create pt prima oara in acest
scop. Faptul ca aceste depozite apar
atat de tarziu in istoria umanitatii este o dovada graitoare ca alimentatia cu
lapte de vaca a copiilor nu a fost niciodata pana in acel moment o practica
difuza si oficial acceptata.
Intr-un studiu publicat in faimoasa revista medicala “ The
Lancet” (1862) , dr. M.A.Baines afirma “ Alimentarea copiilor cu produse pe
baza de lapte de vaca a esuat de mai multe ori si asta deoarece in general este
atat de dezastruos in rezultate” ...” Sa se depinda de laptele animal in
alimentarea copiilor este o practica dintre cele mai dezastruoase si chiar daca
bolile la care predispune pot sa nu fie fatale, determina oricum o conditie de
predispozitie la diverse patologii in viitorul adult”
Ca si exemplu din literatura ( primul pe care l-am putut
gasi) , Dickens scrise in romanul sau “ Great Expectations” 1861 ca, copilul
Pip fusese hranit cu un preparat numit “pap” care consta dintr-un amestec de
lapte cu paine, apa si putin zahar. Doctorii sec. al nouasprezecelea condamnara
aceasta practica de a da copiilor preparate de tip “pap formula” si aceasta
deoarece erau “ dificile de digerat” pt. copil. “ Intr-adevar, copilul
alimentat cu produse pe baza de lapte de vaca este intotdeauna grotesc de obez,
letargic, plange, prezinta afectiuni
alergice a pielii, sufera continuu de probleme digestive, este lent in a
invata, si...mirosul este teribil” ( Maynes &Taylor, 1991)
Cu toate acestea, dupa vre-o 20 ani , preocuparile atat in
ce priveste efectele pe termen lung al alimentatiei copiilor cu lapte de vaca,
cat si problemele privind digestia dificila a laptelui de catre copii, a fost
data uitarii. Primele tentative de a produce si vinde preparate pentru copii pe
baza de lapte de vaca sunt atribuite farmacistului francez Dumas (1870) si a
farmacistului german Justus von Liebig (1884) . La crema Liebig era o
combinatie de lapte de vaca cu faina de grau, faina de mazare, faina de orz si
bicarbonatul de potasiu. Cativa ani mai tarziu, Henri Nestlè se lauda ca ar fi
salvat viata unui nou-nascut cu preparatul sau de lapte Nestle’s Milk Food ( in
1905 avu loc fuziunea intre Nestlè si o industrie de lapte condensat) Era alimentatiei nou nascutilor cu lapte de
vaca era la rasarit. Intr-o perioada in care industria de lactate incepea sa
decoleze definitiv si in care sectorul industriei de carne avea o anumita
scadere, multi crescatori se indreptau spre productia cazeara ca o alternativa.
Laptele era din ce in ce mai usor de gasit si la preturi mici.
Depozitele de lapte introduse initial in Franta in 1894,
s-au raspandit cu rapiditate si la alte natiuni europene si din America.
Produsele din lapte de vaca incepeau sa devina “elementul esential” si
principal pentru nou-nascuti. Numai dupa al II-lea Razboi Mondial, incepu o
adevarata productie de masa de preparate de lapte pt. nou nascuti.De aceasta
data, insasi alaptarea suferi un “cutremur” in fundamentele sale.
Femeile americane intrara in masa in campul muncii. De fiecare data in
istorie,cand era o necesitate ca femeile sa intre in numar mare in productie,
inevitabil timpii de alaptare se micsorau. De data asta insa era si ceva
in plus. Productia cazeara a inceput o crestere exponentiala de vre-o suta de
ani. Laptele condensat si preparatele pe baza de lapte de vaca erau deja
disponibile iar industria facea presiuni si promova in mod insistent utilizarea
lor si in spitale, care au inceput sa fie finantate tocmai de aceasta industrie.
Din acest moment, nu numai ca laptele de vaca a devenit
universal recunoscut ca o alternativa fundamentala pentru alimentarea nou-
nascutilor, dar in acelasi timp a devenit tot mai mare tentatia de a reduce sau
scurta alaptarea naturala in favoarea alimentatiei artificiale.
Nu ne mai ramane decat sa trecem in revista literatura
medicala din diverse parti a lumii pentru a vedea ce fel de alimentatie aveau
copiii sub un an, in epoci diferite.
Inainte de aceasta epoca, a alimentatiei artificiale a nou
nascutilor, apropape toate civilizatiile din trecut, de la omul Sapiens
incoace, incurajau alaptarea pe termen lung, cum se vede si din documentarea
facuta cu 50 de ani in urma de Whiting si Child, intr-un amplu studiu
istorico-geografic privind 75 de popoare. “ Intarcarea se facea pe la 2 ani si
jumatate. Numai 2 din cele 75 de
civilizatii primitive luate in studiu incercau sa faca intarcarea inainte de un
an. “ (1953)
In literatura antica a Asiei nu putem sa gasim nici cea mai
mica referire la faptul ca laptele de vaca ar fi fost folosit ca aliment pt.
copii, dar aceasta nici nu-i de mirare dat fiind faptul ca laptele nu era
folosit nici de adulti. La cateva din populatiile din Asia, gasim in schimb
mentiuni privind folosirea laptelui de cocos la copii, precum si a laptelui de
mandorle (migdale),de orez, sau de avena ( ovaz) . Aceste tipuri de lapte erau
introduse in alimentatia copilului din al 2-lea an de viata, cu putin inainte
de a fi intarcat. Laptele de cocos este
un aliment cat se poate de delicat si nutritiv care din pacate a fost dat
uitarii si care intr-adevar ar putea fi considerat un aliment capabil sa
hraneasca si sa sustina organismul sanatos pt. o viata indelungata. De cand
consumul de lapte de vaca a substituit pe cel de lapte de cocos in tarile din
Oceanul Pacific, si la acesti copii, efectele daunatoare nu au intarziat sa
apara. O populatie splendida ca cea hawaiana, a carei caracteristici memorabile
erau : splendoarea pielii, a parului, si a dintilor ( vezi studiul facut de
pionierul dr. Weston Price, cu documentari medicale si foto) a suferit o serie
de schimbari neasteptate si in prezent practic, incidenta patologiilor degenerative
in Hawai a ajuns la nivelul celor din Statele Unite.
Sa vedem acum in Europa: in antica Roma , nimeni nu a
alimentat copiii cu lapte de vaca. Pana si copiii sclavilor vedem ca erau, in
caz de imposibilitate de a fi alaptati de mama, alaptati de doici. ( Sorano,
Roma, I sec i.C, ) In antica Roma exista o “colonie de lapte” unde, cine nu
avea sau nu putea sa alapteze, gasea doici dispuse sa-si ofere laptele.
Gasim astfel de marturii si in sec. al XIII-lea, cand aflam
de existenta unor case pt. copii abandonati, pentru care se cautau doici ca sa fie
alimentati. ( Baumslag,1999) (......)
Coffin (1878) conferma inca o data faptul ca pana la sf. sec
al XIX-lea, in Italia, Olanda, Turcia si in tot Orientul, alaptarea dura
cel putin un an. In sec al XVII si al XVIII-lea, era o practica standard intre
doamnele de un anumit rang sa plateasca doici ca sa le alapteze copiii, doar pt
ca asa doreau, si nu din motive fiziologice. In schimb pentru saraci, in caz de
necesitate “populatia apela la “alaptatul de grup”, trecand nou-nascutul de la o
doica temporara la alta, bine-nteles doar in cazurile de urgenta in care fie
mama nu putea sa alapteze fie era la munca campului, fie decedase “ ( Raphael
1976) (...)
Numai in sec al XIX –lea, si acest lucru nu se mai
intamplase niciodata pana acum, gasim o intensa dezbatere pe tema alimentatiei
artificiale la copii, si in esenta toate persoanele care participara la dezbateri erau in mod hotarat contrare acestui tip de alim. :” Acei nou nascuti a caror
alim. materna le-a fost substituita cu cea artificiala, sunt, fara nici un
dubiu,
loviti in mod frecvent de boli intestinale si laptele
creeaza in mod continuu aciditate in stomacurile lor. Acele proprietati ale
laptelui amimal, “care pentru adulti cauzeaza adesea, putin spus , inconveniente”,
la copii cauzeaza o interferenta mult mai importanta si nu au capacitatea de a
digera laptele consumat.” Asa scrie obstreticul din Londra Michael Underwood in
cartea sa “ Tratat privind bolile la copii” (1819) Concluziile sale sunt “ E un adevar faptul ca
omul nu este o musca si nici o vaca ....Ceea ce este necesar puternicului bou,
va duce in schimb la scufundarea delicatului nou nascut”
Chiar si cand, la inc. sec al XX-lea, “depozitele de lapte”
devenisera din ce in ce mai populare si propaganda in favoarea alimentarii
copiilor cu lapte de vaca era din ce in ce mai mare, chiar si atunci era o
importanta opozitie la aceasta practica. Dr. Abraham Jacobi (1912), presedinte
al American Medical Association, descrise “oamenii din industria cazeara” ca
inamici ai rasei umane, ca si invatamintele lor precum ca vacile sunt un corect
substitut divin al alaptarii” El
mai spune “In Colonia, in 1894, la fiecare 100 de copii nascuti vii, dintre cei
care au fost alaptati la san, 3 au murit in primul an de viata; dintre cei a
caror mama i-au intarcat intre 3-si 9 luni, au murit 12; intre cei alaptati la
san mai putin de 3 luni , au murit 35; dintre cei care au fost alim. artificial
de la inceput, au murit 47 “ Statistici asemanatoare sunt raportate in aceeasi
publicatie in multe alte parti din Europa, la Berlin la Londra sau Paris .
Primele descrieri medicale din istorie, privind
enterocolitele infantile provin din perioada dintre al XIX-lea si al-XX-lea
sec., tocmai in perioada in care laptele bovin devenea disponibil prin comercializare,
si alimentarea copiilor incepea sa devina o practica comuna. Enterocolita
descrisa de medicii din acea vreme se prezenta in general cu o stagnare a
cresterii dupa intarcare, caracterizata de semne clinice prezente la copil ca :
abdomen umflat, diaree untoasa si urat mirositoare, malnutritie cu distrofia
membrelor” ( Greco 1997) (....)
MENTIUNI
ISTORICE PRIVIND INTOLERANTA LA LACTOZA
La un moment dat al evolutiei, cca 5000 ani in urma, anumite
populatii ( care plecand din Mediul Orient se mutara in Europa) au inceput sa
consume lapte de animale si derivate. Adaptarea la consumul laptelui nu a fost
doar cultural ci se intampla chiar si la nivel biologic, in practica
verificandu~se o puternica selectie pentru toleranta la lactoza.
Dupa Aoki(1991) ,toleranta adultului la lactoza intre nord
europeni a crescut de la 5% la 70% in acesti 5000 de ani. ( cca 250
generatii)
Toate mamiferele, inclusiv omul, la inceput erau programate
sa piarda, putin timp dupa intarcare, capacitatea de a digera lactoza. Adultul
acestor specii nu mai produce enzima lactaza (Simoons 1988) Trecerea spre
toleranta la lactoza este pentru noi o marturie istorica solida relativa la
introducerea laptelui animal in alimentatia umana la anumite grupuri din
populatia mondiala. La inceput era
*Homo*, ce traia in Africa (sau poate si in alte arii asiatice, dar oricum in
fasia ecuatoriala) evoluand pna la a deveni Sapiens, alimentandu~se cu fructe,
radacini, frunze si flori.Chiar cu mici insecte si cate~odata cu oua de pasari
si reptile care faceau parte din prada sa. Una din primele schimbari in
alimentatia umana a fost momentul in care am inceput sa fim *carnivori
oportunisti*.
.Focul, chiar daca fusese descoperit cu mult inainte, a
inceput sa fie raspandit cam cu 120.000 ani in urma, si de atunci Homo Sapiens
putea sa~si friga resturi de carcase.
*Umanoizii aveau acces la o carcasa si culegeau resturile dupa ce, cea
mai mare parte a altor carnivori oportunisti sfartecau si mancau cam toata
prada abandonand carcasele. Maduva oaselor si creierul erau partea principala
ramasa, daca nu chiar singura.* (Binford 1985*) Arcul si sagetile aparura abia de prin anii
20.000 ~ i.C . Un consum raspandit de peste si produse de mare rezulta
raspandit incepand cam cu anul 20.000 i.C.
Cam prin 17.000 iC, incepusera sa fie recoltate ceralele
salbatice, intre care graul si orzul, care erau macinate si transformate in
faina, lucru evidentiat de descoperirile arheologice ale uneltelor folosite. (
unde in prezent se afla Israelul) Pe la
13.000 iC, descendentii acestor populatii se ocupau in mod predominant si intens
cu recoltarea acestor cereale salbatice, astfel ca mai lipsea doar o treapta
pana la dezvoltarea agriculturii ( Eaton 1988)
Tranzitia la agricultura fusese necesara ca rezultat al treptatei
cresteri a populatiei. Procentul de produse derivate din plante era de 90 %
contra 10% a celor animale.
Dintr~o specie de vanatori ~ culegatori devenira
*agricultori~pastori* si incepand sa consume lapte de animale domestice, se
initia procesul de adaptare genetica privind toleranza la lactoza. (.--------)
In prezent capacitatea adultului de a produce lactaza
caracterizeaza in principal acele grupuri de populatie descendente ale primelor
grupuri de oameni care au crescut animale “de curte” ce produceau lapte,
adica europenii, in particular
populatiile din Europa de N si emigrantii din aceste grupuri spre alte natiuni
. Carenta in lactaza au azi circa 20% din albii din America, 90-100 % din
asiatici, 75 % din afro-americani, 80% din indigenii din America si 50 % din
hispanicii din lume. ( Mogelonsky 1995)
Acum, ca sa se poata spune ca a bea laptele de animal este
complet sanatos, doar pt.ca 30 % din
populatia mondiala este toleranta la lactoza, ramane inca de vazut. (.......)
Foarte adesea, prezenta sau absenta enzimei lactaza a fost
prezentata ca unic mod de a privi aceasta chestiune, privind consumul de lapte
la adulti.
Dar, este acesta singurul factor implicat in adaptarea
organismului? Stim ca natura predispune la formarea enzimei renina in stomacurile
copiilor mici, ea fiind principala enzima care ajuta la digerarea laptelui.
Atunci, de ce stomacurile adultilor (la toate mamiferele) nu o mai produc? Acesta este un exemplu pentru a demonstra ca alte
schimbari genetice sunt necesare pentru a ne adapta la consumul de lapte ( in
afara de adaptarea care s-a realizat pentru lactoza)
Chiar si cand, in urma unei schimbari importante in
alimentatie, a intervenit o adaptare partiala sau totala a organismului, nu
putem exclude ca aceasta nu comporta inca un pret de platit .Acesta este cazul,
de ex, a trecerii in neolitic la agricultura, acum 15.000 de ani in urma, si
care datorita consumului marit de alimente cu amidon, au inceput sa apara
cariile dentare iar susceptibilitatea la anumite boli acute si degenerative a
crescut in mod dramatic. In acest punct ar fi oportun sa urmarim putin istoria
“moderna” umana privind introducerea in alimentatie a laptelui de vaca, pas cu
pas in diverse parti ale lumii .
EUROPA
Nu trecu mult timp de la trecerea la agricultura a
civilizatiei Mesopotamice, cand se incepu domesticirea si cresterea anumitor
animale ( intre mileniul 3 si 4 inainte de Hristos) Sunt dovezi scrise ce
vorbesc despre laptele de camile si de capre, dar majoritatea consumului de
lapte apartinea doar proprietarilor de animale, nomazi si pastori.
Scriitori ai antichitatii fac referiri la arta producerii de
branzeturi. De fiecare data cand productia de lapte incepea, producerea de
branzeturi o urma imediat, deoarece era una din metodele, impreuna cu prod. de
unt, de a conserva laptele care era un produs atat de perisabil .
Homer, 1184 i:C, face referiri la branza produsa in
pesterele din muntii Greciei, din lapte de oaie si capra. Varrone, in 127 i:C,
nota diferenta de digerabilitate la diversele tipuri de branzeturi, facute in
diverse locuri. Hipocrat afirma in anul 377 i.C :” Pentru fiecare in parte este
benefic laptele propriei specii, dar cel ce apartine altor specii este
daunator” El mai observa ca laptele de animal putea sa dea simtome acute
gastrice si urticarie.
Aceeasi opinie o are ( doua mii de ani mai tarziu) si dr. Clark din Dublin ( “Human Milk” – in Transactions of the Royal Irish
Academy, 1786) care scrie
impotriva folosirii laptelui animal la copii. (……..)
Productia de lapte de vaca, ca sursa importanta de venit pt.
tarani, e o situatie la care s-a ajuns in Europa abia dupa Evul Mediu. Pana atunci,
laptele de capra si oaie era preferat atat deoarece era ceva mai usor de
digerat cat si pt. ca laptele de vaca era mai greu de obtinut deoarece nu
puteau sa-i lipseasca pe vitei in totalitate de laptele matern.
In Evul mediu, productia de lapte in Europa centrala si de
est era adesea restransa doar la zonele montane. Arta prod. de branzeturi era
transmisa si imbunatatita de la o generatie la alta. In acest mod a aparut
tipicul “cheddar” , barnza produsa in regiunile din N Europei, cu scopul de a conserva
laptele pe timp de iarna. Incet , incet campiile di Europa incepura sa se
mareasca si sa fie disponibile pt. animalele domestice, asa incat productia de
lapte crescu, si cu ea si cea a branzeturilor care se diversifica.. Vorbim de
Edam si Gouda in Olanda, de o ampla gama de branzeturi franceze, si pt. a
mentiona doar un sortiment de-al nostru, italian Parmigiano , despre care s-a
scris prima data in 1579. (.....)
De la a doua jumatate a sec al XVIII-lea, productia de
mozzarella se raspandi putin in toata
Italia meridionala. Bivolita fiind introdusa in Italia abia in sec al
XVII-lea, mozzarella de bivolita aparu
pe la inc. sec al XX-lea. Si ajungem sa mentionam si nordul Europei, Scotia.
Aici populatiile de agricultori se mutara venind din Europa centrala, se pare
prin sec al XVI-lea, aducand cu ele
graul si orzul, animalele domestice, oi si capre. Pe locurile unde se
instalau, taiau padurile pt a crea pasuni si campuri de cereale. (Smith, 1995)
AMERICA
Pana la sosirea lui C.Columb si a europenilor, populatiile
din “Noua Lume” traiau fara animale de lapte, vaci, oi sau capre. Singura
specie de “animale de curte” erau curcanii, cainii si o specie particulara de
rata. In America de sud singurele animale domesticite erau lama si alpaca,
ambele din familia camilelor, si care erau folosite ca animale de tractiune.
Scrierile americane din acele timpuri aratau ca animalele
domestice din Europa au fost aduse in New England in sec al XVII lea si in Minnesota pe la 1820.(.....)
Simons (1967) scrie “ Vacile erau rar mulse, fiind crescute
mai ales pt. piele si apoi pt. carne. “
Cand spatii de teren din ce in ce mai mari devenira disponibile pt. colonizatori,
incepu sa creasca si nr. animalelor domestice, acestea avand acum pasuni mai
mari.(.....)
In Vermont aparu prima fabrica pt. productia untului in
1880. Abia in jurul acelei date, taranii incepura sa importe din Europa rase de
vaci de lapte. Acesta este un indiciu ca in acel timp business-ul laptelui
crescuse semnificativ si devenise, din punct de vedere economic, foarte
important pt tarani. Prima masina automata de muls era cu pedale si incepu sa
se raspandeasca dupa 1890. Noi tehnologii faceau posibil ca laptele sa stea la
rece pt. ceva mai mult timp. In jurul anului 1860, primele vehicule frigorifice
( ce utilizau compresia amoniacului) erau folosite pt transportul prod.
cazeare. In 1921 , 5000 de frigorifere mecanice au fost produse in Statele
Unite. 10 ani mai tarziu, numarul lor ajunsese sa depaseasca milionul, si dupa
6 ani, la cca 6 milioane. Dar productia de masa a frigoriferelor moderne incepu
dupa al II-lea RM. Procesele de
pasteurizare a laptelui, intre timp au facut sa creasca increderea
consumatorilor in lapte. In 1939, cca 25%
din laptele produs in Vermont, era pasteurizat, iar in 1952 aproape in
totalitate.
In ce priveste dezvoltarea productiei de branzeturi? Ea se
raspandi imediat in America, dar pana in al XIX-lea sec ramase o industrie
taraneasca locala. In 1851, primul stabiliment pt producerea branzeturilor fu
construit la N.Y. de Jesse Williams.
Pana in 1880 erau deja 3923 fabrici in Statele Unite, care
ajungeau sa produca 98.000 tone de branzeturi. Pana in anul 1904 se inregistra
o crestere de 50%, apoi in 1920 s-a ajuns la 190.000 tone si 1.000.000 tone in
1970. La inceputul anilor 90 s-a ajuns in America la o prod. de 2.720.000 tone,
iar la inc. acestui mileniu la 3.630.000
ASIA
In timp ce laptele si derivatele sale devenisera importante
d.p.d.v. economic, pt. taranii din multe regiuni a lumii occidentale, nu la fel
se intampla in Asia. Unul din directorii “Chinese Bejing Food Research
Institute, dr. Wang Qing, caruia i se datoreaza decizia de refuzare a unei
politici in favoarea dezvoltarii unei prod. cazeare in China, la sf. anilor
’80, spune ca chinezii nu pot consuma
lactate deoarece sunt intoleranti la lactoza, fapt documentat in literatura
medicala. Azi, 80% din populatia Chinei este intoleranta la lactoza , pana in 8
ani
(...)
“Cazul China”
Cea mai antica dintre marile civilizatii, cea chineza, nu
produsese si nu consumase lactate pana in timpuri foarte recente. In timpul
anilor ’80, un grup de cercetatori de la Cornell University facura un studiu de
cercetare gigant, privind obisnuintele alimentare a 80 de milioane de persoane
in China, un cadru general ce acoperea 25 din marile provincii chineze, totul
pt. a determina corelatiile intre alimentatie si diversele tipuri de boli.
“Consumul de lactate era practic nul in aproape toate provinciile, cu exceptia
catorva puncte limitate, ca exceptii, in partea cea mai occidentala” Kenneth Pomeranz si Philip Huang (2001) ne
explica ce se intamplase. Agricultura in Anglia ( si Europa) alterna campurile
arabile si pasunile inca din sec al XVIII-lea, iar culturile arabile erau si
ele alternate intre cele pt alim. omului si cea pt alim. bovinelor. In China in
schimb, practic nu existau spatii pt. pasuni iar spatiul pt culturile furajere
era foarte redus.
Civilizatiile unde cresterea animalelor devenise importanta,
stiau ca o buna parte din recolta de cereale trebuie sa fie destinata animalelor
. O economie bazata pe produse animale, duce la o
utilizare intensiva de resurse, o risipa, in sensul ca este necesar un spatiu
de 17 ori mai mare ( ca paritate de proteine si calorii alimentare furnizate)
decat la o economie bazata pe produse agricole, de 14 ori mai multa apa, si de
10 ori cantitatea de energie folosita. Mai mult de jumatate din apa consumata azi in
Statele Unite este folosita pt. cresterea animalelor (.....)
China lua in schimb directia opusa, preferand o economie
bazata pe produsele agricole destinate consumului uman.
Peninsula Araba
Putem sa spunem ca Arabii au fost prima populatie care a
inceput sa consume lapte ? Cu siguranta e asa, se intampla pt. prima data in
sud-vestul asiatic, unde beduinii reusira sa aiba primele animale domesticite,
intre al doilea si al treilea mileniu inainte de Hristos.
Dar asa cum spunea Iddings,(1999) “istoic vorbind,
majoritatea productiei de lapte venea din partea proprietarilor si pastorilor
si nu era practic necesara conservarea sau procesarea laptelui. “ si acesta era
dat in principal de camile si capre. Cateva vaci au fost introduse in peninsula
araba din Mesopotamia, dar pana la dezvoltarea recenta din ultimele trei
decenii (1970-1990) vacile erau o raritate absoluta. Bovinele erau folosite in
principal ca animale de transport sau de tractiune ( pt. a trage apa din
puturi) si doar secundar cu rol de furnizor de lapte pt consumul uman. Abia in
anii ’70 incepu sa apara fabricile din ind. Cazeara, la inceput in nr. mic apoi
din ce in ce mai multe. Din statisticile Emiratelor Arabe Unite : inainte de
anii 1970 prod de lapte era limitata doar pt. uzul familial
apoi in 1976 era de 2.605 tone, in 1992 -18.465 tone. Azi
cantitatea si varietatea produselor cazeare din supermerket-uri face ca produsele
traditionale sa devina de domeniul trecutului .
INDIA
Grupul intolerant la lactoza este prevalent in India, ceea
ce ne da o indicatie asupra faptului ca, consumul de lactate si-a facut loc in
obisnuintele alimentare doar de recent timp. Cum am mai spus, sunt trei momente
distincte :
a) scazutul consum de
lapte ( pana in sec al XVIII lea ;
Cand autoritatile
religioase din India, stabilira in scrierile lor antice religioase ,
divinitatea vacilor, stiau ele ce fac. Daca s-ar fi ales cresterea vacilor,
intreaga productie agricola a natiunii ar fi fost in pericol, si cresterea lor
pt carne ar fi adus vacile in directa competitie cu populatia , datorita
slabei cantitati de produse
agricole. S-ar parea deci ca
traditionala “vaca sacra” deriva dintr-o consideratie economica in acele
timpuri antice, cand sacerdotii incercau sa porneasca o reforma agrara.
b) productia de lactate devine economicamente importanta pt.
tarani (pana prin anii ’80)
Colonizatorii englezi incepura sa organizeze o agricultura
cu plante furajere in Europa. Astfel taranii din India au invatat si ei sa
creeze recolte furajere alaturi de cele pt alim. umana, rotand recoltele anual. Cresterea animalelor
decola ca activitate economica in urma cererii de carne la export. La un moment
dat si lactatele au inceput sa fie o relevanta sursa de venit pt. proprietarii
de vaci, si atunci tot mai multi crescatori se indreptara spre prod.
cazeara. (....)
c) era industriei laptelui a sosit;
India este azi a
doua natiune dupa Statele Unite care produce mari cantitati de lapte. Productia
a crescut de la 21,2 mil tone in 1968, la 78 mil.tone in in 1999. Industria
derivatelor de lapte a crescut si ea in mod exponential, cu laptele condensat,
produse pt. nou nascuti, branzeturi , unt si alte produse cazeare.
AUSTRALIA
Si aici consumul de lactate a cunoscut o accelerare
importanta in prezent, si nu poate fi comparat cu nimic altceva petrecut in
trecut. In ultimele decenii, in aceasta natiune consumul de branza / persoana a
crescut cu 400 % in ultimele decenii.
Intre 1958-1959 consumul mediu era de 2,6 kg de branza
Intre 1978-1979 consumul mediu era de 5,3 kg
Intre 1996-1997 consumul mediu era de 10,7 kg
CAPITOLUL
III
“ VEI
RESPECTA MEDICUL SI ANALIZELE SALE DE LABORATOR”
Acest capitol nu l-am mai tradus pt ca poate parea dificil
si plictisitor pt. cei ce nu sunt cadre medicale. In esenta insa, prezinta
toate analizele ce se pot face in prezent pt stabilirea intolerantei la
lactate, dar sublineaza in acelasi timp, ca nici o analiza nu este complet
sigura 100%, deoarece s-au facut studii si s-a demonstrat ca un mare procentaj
de persoane la care testele erau negative ( deci rezulta toleranta ) ele in
fapt erau totusi intolerante. Oricum se face referire la foarte multe boli si
cazuri, prezentandu-se lucrarile din care s-a citat. Lucru care m-a facut sa gandesc: cine naiba
ar mai vrea in acest caz sa piarda timp si bani cu doctori si analize , cand
imi pare mai mult decat evident ca cea mai buna analiza o poate face insasi
persoana in cauza: destul sa aiba vointa si sa intrerupa consumul de lactate de
orice fel pe o anumita perioada de timp, 1-2 luni macar si apoi sa-si evalueze
singura simtomele. Totusi trebuie sa fie foarte decisa si riguroasa, in sensul
ca in perioada de abstinenta, sa nu “guste
putina ciocolata sau ighetata” sau mai stiu eu ce alte produse facute cu
lapte praf, si la toate produsele pe care le cumpara sa citeasca pe eticheta
ingredientele, sa vada daca nu cumva contin lapte sau derivate. Iar celor
carora se gandesc ca poate ei fac parte din cei 30% din populatia mondiala care
au toleranta la lactate, (si poate organismul lor reuseste “s-o scoata la
capat” cu cazeina ) tin sa le reamintesc ca nu vor scapa insa de efectele
devastatoare ale hormonilor de crestere
care probabil pana la o anumita varsta nici nu le sesizeaza, dar dupa
aceea.?????!!!!!!
De asta va zic : fiecare
pe pielea lui si dupa capul sau sa faca !
CAPITOLUL IV :
“ SA NU DAI MARTURIE FALSA NICI DESPRE CALCIU
“ SA NU DAI MARTURIE FALSA NICI DESPRE CALCIU
NICI DESPRE PROTEINE “
PASTEURIZARE SI MANIPULARE CHIMICA
“ Din
pacate, uzul excesiv care s-a facut cu laptele si derivatele sale a
provocat deja slabirea sistemului
imunitar al omului, a constitutiei sale fizice, al caracterului sau si va
trebui mult timp pentru stergerea cicatricilor pe care aceste alimente le-a
lasat asupra cel putin teri generatii.”
Gagnè Steve in “ Energetics of food, Spiral Scienic”
( in continuare se prezinta argumentele acestei teme sub
forma unei piese de teatru)
Lucifer : D-lor diavoli, stiti cu totii ca la fiecare sf. de
mileniu examinez cererile de inscrieri
ale
.aspirantilor diavoli. Facand aceasta trecere in revista, pentru mine a fost
o
adevarata revelatie cand am citit unul dintre aceste
fascicole. Ma refer la “diavo-
lul laptelui de vaca” pe care
doresc sa vi-l prezint acum
Diavolul se
ridica din primul rand, se intoarse spre adunare si saluta ridicand bratul,
apoi se aseza la loc.
Lucifer :
D-lor diavoli din seriile A, B si C, numai cele cateva pagini pe care le-am
citit
m-au convins fara ezitare nu numai
sa-i semnez carnetul de Diavol dar si sa-l
inscriu la Campionatul din sera A
din al XXI-lea secol.
Un susur
sustiunt dar usor se raspandi prin toata sala.
Lucifer
: As vrea acum sa va prezint si voua
calitatile si caracteristicele acestui diavol,
unele dintre ele fiindu-mi
foarte dragi. Inainte de toate trebuie sa stiti ca laptele
bovin si produsele sale, chiar
daca nu provoaca simptome evidente in marea parte
a copiilor, contribuie la crearea unei
mucoase intestinale deficitara. Niciodata ,
inainte de a citi acest raport,
nu m-am gandit sa iau in considerare discretul
contribut al laptelui la boli,
cu efectele sale : inflamatorii, de putrefactii si
permeabilitate intestinala. Am
spus “ discreta contributie” in sensul discretiei de
care acest diavol a dat dovada,
nici macar eu nu il stiam si nimeni altcineva nu
vorbeste de el. Poate ca voi
acum nu credeti. Dar mergeti atunci in oricare resta-
urant, in ziua de azi este la moda smantana: leaga
ingredientele , da consistenta si in plus place clientului. Cine a lucrat in bucatarie la spalatul vaselor stie cat
se oboseste pentru a spala crusta care s-a prins de oale.
Acelasi discurs e valabil si
pentru peretii intestinului uman. Nu
e doar o coincidenta faptul ca fiecare din princi-
palii producatori de conserve de
ton, au ales cazeina (aceasta substanta lipicioa-
sa) sa o puna in produsele lor.
Pana si merluciusul congelat precum si alte
produse congelate contin
cazeina. Si stiti de unde le-a venit ideea?
La inceputul
sec XX-lea cazeina era folosita pt a produce
vopsele. Pe atunci laptele era folosit
in principal la obinerea
untului. Piata laptelui fluid era mai limitata ca cea a untului
Laptele degresat era disponibil in milioane de
tone si taranii nestiind ce sa faca
cu el
il vindeau industriei de vopsele.
Putem sa-l dam copiilor (laptele) si parintii vor gandi ca facem ce-i
mai bine pentru. ei
dar cel
mai formidabil lucru este discretia majora a efectelor laptelui la adult.
Acestea
devin cronice si destabilizatoare, fara ca macar analizele de rutina,
examenele pentru lactaza si prezenta de anticorpi IgE ( la cazeina) sa poata
spuna
ceva in
legatura cu dezastrele cutremurului care va urma. Careva dintre voi, ar
putea
sa se laude ca ar fi provocat aceleasi efecte, dar cu siguranta nu cu
acelasi
nivel de discretie.
Diavolul laptelui de vaca din primul rand, facu un semn lui Lucifer si balbai ceva .
Lucifer : Ahh... da,
uitam . Ati citit despre experimentul de masa facut in Japonia, privind hormonii bovini asupra oamenilor ? Un anume Herman Aihara, inamicul
nostru,
spunea “
Pana cand omul va exploata vaca si va depinde de laptele ei, mai
devreme
sau mai tarziu va trebui sa plateasca pretul, pentru. ca cine exploateaza va
fi
exploatat” Ganditi-va ... este un vis .
Am “bovinizat “ specia umana .
Cine foloseste laptele de vaca si implicit hormonii sai, tinde sa creasca mai mult si, si organele sale vor avea dimensiuni mai mari, dar mai putin compacte si cu o structura relaxata. Acest lucru e valabil pentru. ficat, intestin si creier. Rezulta ca emotiv, fizic si mental aceste persoane sunt construite biologic vorbind, sa fie mai lente, mai putin istete, mai sensibile si mai molatece. Cei care s-au alimentat cu lapte de vaca dintotdeauna si continua sa o faca, in general blocheaza dezvoltarea constiintei la stadiul emotiv, care e cel mai inalt stadiu la care se poate ajunge si nu va putea evolua la nivelul constiintei sociale, ideologica sau cosmica. Se auto-anesteziaza prerogativele rasei umane: intelegerea problemelor etico-morale si constientizarea lor. Noi il vrem ca un om privat de autonomie emotiva si mentala, fara sa mai vorbim de problemele ce apar la nivel fizic. Hormonii bovini consumati pentru toata viata sunt calea cea mai buna pt a obtine aceste lucruri..
Psihologul Saul Miller
scrie “ In ceea ce priveste consumul de lapte de vaca la adulti, atat
din experienta personala cat si din practica medicala, am constatat ca
lactatele in exces alimenteaza si intaresc
tendinta la atasament, la sentimentalism la o lipsa de judecata (
logica) si la depresie. Multe persoane se “catara” de altele intr-un mod care
limiteaza cresterea lor si duce la
dependenta si depresie. (..) Persoanele care mananca multe lactate am observat
ca au tendinta sa transfere responsabilitatea propriului comportament Le veti recunoaste dupa fraze ca :” Mi-au
spus ca eu nu pot.....” “ Nu mi-e
permis sa....”
“Nu se crede ca eu as putea ........” “ Doctorul mi-a zis ca
eu trebuie sa....”
Lucifer paraseste scena si ajunge la tronul sau din randul
juriului si anunta :
“ Primele doua fascicole cu pericolele hormonilor si a
cazeinei v-au fost date .Acum as invita diavolul laptelui sa continue relatarea
sa.
Diavolul : Sensibilitatea publicului la problemele cauzate
de lactate este inca scazuta: atat
laptelui de puternica si canalizata a fost publicitatea
din partea surselor cele mai autori-
tare
si “neutre” , incat parerea dominanta este ca laptele nu numai ca e un
aliment valid dar ca si e perfect pentru cei. mari si mici.
Dar eu pot sa demonstrez cu acuratete ca lactatele au un
efect de acumulare pe toate organele, in partcular, fiind un produs a glandelor
mamare, se concentreaza in majoritate in tesutul glandular uman, in organele de
reproducere. Deci cele mai lovite sunt : sanii, uterul, ovarele, prostata,
tiroida, cavitatile nazale, hipofiza, urechea, si zona cerebrala din mijlocul
creierului. La inceput efectele nocive se manifesta ca o acumulare de mucus si
grasimi care in cazul plamanilor, progresiv pot duce la reducerea capacitatii
de respiratie..
Multe persoane ce consuma zilnic lactate au in mod constant
mucus in nas sau in ureche, si sufera de repetate rinite alergice sau probleme
cu urechea. Cand aceste acumulari vizeaza rinichii sau vezica biliara se
formeaza calculii (pietrele) . In mod special ma refer la efectele
branzeturilor, alimente foarte concentrate in cazeina, care in ziua de azi fac parte integranta din alimentatia tuturor.
Daca mancati 150-200 gr. de branza, fiti atenti, ca de fapt consumati
600-800 ml lapte ( fara apa) . Apa, care este rezerva alcalina din lapte, este
extrasa in timpul procesului de prelucrare, deci rezulta ca branzelurile sunt
FOARTE ACIDE.
In fine, consider ca
abuzul de lactate contribuie la numeroase probleme de sanatate, in primul rand
la cancere de orice tip , cistite, toate bolile de piele alergiile, problemele
auditive, calculii, multe dintre bolile mentale, sexuale, artrite, reumatism,
etc.
Diavolul : Crezi ca ai putea si sa
demonstrezi toate acestea?
vaccinurilor Mi-e teama ca tu iti atribui toate meritele,
fara sa ne mai lasi nimic si noua.
Dar preocuparea mea este si pentru. ca te faci ridicol cu aceste afirmatii,
daca nu
ai si dovezi.
Diavolul
Laptelui : Deschide
fascicolul care v-a fost dat la pag. 94, “ Bolile si laptele de vaca,
index alfabetic de la A-Z. Acum alege orice boala vrei si spune-mi daca
poti
nega evidenta faptelor si datele cercetarilor disponibile in ziua de
azi.
Diavolul
Zaharului Totusi
tu, Diavole al laptelui, macar le dai oamenilor si o contributie benefica
Rafinat le
dai un aliment plin de elemente nutritive, vit D, calciu.....
Diavolul Dau
elemente nutritive ?? !!! Dupa omogenizare, pasteurizare, iradiere, si
Laptelui alte
tratamente chimice ?? Ah, nuuu, in mod cert nu sunteti la zi cu informa-
tiile in acest domeniu. V-am furnizat
toate acestea in capitolul “Chimia lapte-
lui “, care trateaza manipularile la care este supus laptele,
substantele toxice
(chimice si farmaceutice) care inevitabil se gasesc in lapte. precum si
despre
manipularea chimica a derivatelor de lapte.
Azi laptele este :
standardizat, pasteurizat, omogenizat, tratat, congelat, evaporat, condensat,
pulverizat, aromatizat, si alterat inainte de a ajunge la consumator.
Prin centrifugare, proces prin care se permite sa se separe
laptele de smantana, se produce o importanta oxidare a laptelui ce are ca, consecinta, pierderea valorii nutritive a acestuia. Apoi laptele este
omogenizat, pentru a ascunde laptele vechi in cel proaspat. Bine-nteles ca aceasta
se face fara stiinta publicului consumator. Acest procedeu are mai multe functii estetice, laptele ramanand mai
mult timp cremos, si cu o culoare mai alba.
Dar sa vorbim si despre pasteurizare.
In 1950, la Univ.Agrara din Auchincruisce, in Anglia, timp
de 3 luni, 2 grupuri de cate 8 vitei au fost alimentati cu lapte normal si
lapte pasteurizat: Alegerea viteilor s-a
facut la intamplare, si unui grup i s-a dat lapte normal, celuilalt, lapte
pasteurizat. La sfarsitul experimentului, toti viteii alimentati cu lapte
natural erau in conditie fizica buna, in timp ce, cei alimentati. cu lapte
pasteurizat, ori erau bolnavi ori murisera prematur. Doi murisera in prima
luna, unuia i s-a intrerupt experimentul pentru a fi salvat ( in prima luna) , un
altul muri in a 92-a zi, adica 2 zile dupa incheierea experimentului.
Daca laptele pasteurizat nu este un alim. atat de benefic
pentru vitei, nu e capabil sa le asigure o sanatate buna, cu atat mai putin
este pt. oameni ! ( .... urmeaza alte
ex. de experimente la animale, care duc fie la moartea acestora fie la diverse
patologii)
Guntham Schwab scrie : “ In ce consta pasteurizarea? Se
aduce substanta de sterilizat la o temp. intre 62 si 90 grade C. Cu acest procedeu se verifica o diminuare a
vit A si C, ca si a betacarotenului ( provit A) , se dauneaza enzimele si se
altereaza sarurile osteogenetice precum si pretioasele substante proteice,
biologic active. Deja la o temp intre 60 si 70 de grade C, apare o variatie in structura albuminei.
Laptele, cu un naural continut in azot proteic egal cu 58 mg %, ramane doar cu
8 mg dupa o temp. de 115 grade. Contrar
a ceea ce afirma rasunatoarea propaganda, laptele pasteurizat si sterilizat
este deci un aliment carential, decalnsator de boli, ce a pierdut o lunga serie
de substante biologice active prezente in laptele de vaca proaspat. Si in plus, nu este nici macar realizat
scopul principal al pasteurizarii, deoarece nu toate bacteriile sunt distruse”
Shelton scrie “ Sumtem asigurati ca 99 % din bacteriile
prezente in lapte sunt distruse de pasteurizare. Acest lucru este adevarat doar
in conditii ideale, si acestea cel mai ades nu se verifica in practica
comerciala. Aceasta asigurare, in orice caz este devianta, incat nu precizeaza
ca marea majoritate a bacteriilor distruse sunt bacteriile acidului lactic,
inofensiv (din contra sunt probiotice) , in timp ce marea majoritate a
bacteriilor ce raman sunt tocmai acele bacterii periculoase. Declaratia ascunde
si faptul ca bacteriile care supravetuiesc pasteurizarii ideale, se multiplica rapid,
imediat dupa aceea , astfe incat la cateva ore, ele pot ajunge in numar mult
mai mare decat inainte de pasteurizare. Se stie ca bacteriile acidului lactic,
sunt bacterii protective, in concluzie, acestea fiind distruse, pasteurizarea
face de fapt sa creasca pericolele laptelui. “
Acest lucru, chiar daca opinia generala are parere
contrarie, este binecunoscut unei elite de tehnologi ai laptelui. Laptele pentru Grana padana(tip de branza italian) nu este pasteurizat. Explica Giulio Emaldi, (1989, “ Cateva
aspecte ale tehnologiei ce apartin Granei Padane Italiene”) “ Este un fapt
indiscutabil, confirmat de practica, ca eventualii agenti patogeni sunt anulati
de enorma cantitate de bacterii termofile ai acidului lactic.”
Wizaman si Kneiner (1938) punctualizau ca laptele crud uman
si de vaca, nu favorizeaza cresterea
bacililor si streptococilor, sau doar in minima parte. Factorul care in laptele uman inhiba cresterea bacteriilor a fost botezat "inhibina".. Acesti 2 cercetatori au demonstrat
ca factorul acesta este dezactivat in momentul in care lapte este incalzit
chiar la temperaturi mai mici decat cele specifice pasteurizarii. Laptele crud, cand incepe sa se strice,
devine imediat acid si este aruncat. Cand este pasteurizat nu devine acid, se
descompune e drept, dar fara a prezenta un miros evident. Cu alte cuvinte nu
veti sti ca este expirat deoarce nu devine ranced”
Si iradierea laptelui? Cu iradierea, continutul de vit A
scade de la 135 U.I, la 80, betacarotenul de la 28 la 16, vit. B2 de la 8 la
0,9; vit C de la 30 la 2. Afirmarea ca laptele iradiat are actiune antirahitica
este o inselaciune”
Un alt procedeu care are mult scucces la consumatorii de lapte este condensarea. Laptele
condensat, obtinut prin adaugarea de apa oxigenata, fosfat bisodic al
citratului de sodiu, si adus in 2 reprize la o temperatura inalta, garanteaza in acest
fel distrugerea completa a substantelor vitale. Moartea, in cutie, este astfel,
gata pt consum. Acest lapte se mentine pe timp nelimitat nealterat, fara a fi
nevoie sa fie conservat in frigider.
Si tot materie fara viata este, evident, laptele praf. Este
un preparat chimic mort, caruia ii lipsesc fermentii si vitaminele, si de aceea
albumina inca prezenta nu mai poate fi asimilata de organismul uman. Pentru
conservare, dispunem de “optime ingrediente” deja incercate : fosfatul de
sodiu, acidul paraoxibenzoic, si acidul benzoic. Laptele praf se gaseste in
aproape toate alimentele pentru copii, in ciocolata, iaurt, etc.
96% din preparatele industriale destinate copiilor sunt
lipsite de ORICE valoare biologica nutritiva si provoaca boli infantile daca
copii vor fi alimentati exclusiv cu ele.
Dupa ce au sustras laptelui, in acest mod, substantele de
inalta valoare biologica, impart binecuvantarea mea ( vorbeste tot “diavolul
laptelui”) sub forma produselor chimice. Cu scopul de revitalizare si
conservare, se aduga aditivii cu eficienta dovedita: acidul boric, acidul
salicilic, acidul benzoic, carbonatul de sodiu. Laptelui care i-a fost aduagat
apa oxigenata ca sa-l mentina mai mult timp, nu mai are deloc vitamine, este un
produs patologic, complet mort.
Si alterarile? In ceea ce priveste untul, voi mentiona
adugarea de grasimi straine si proasta zbatere a smantanii ( untul de buna
calitate, cand este taiat la rece, trebuie sa fie omogen, si sa nu lase
picaturi de lichid) Intre cele mai
obisnuite sofisticari ale branzei sunt crapaturile, care ascund deprecierea
pastei lucrate, datorate mucegaiului sau insectelor. Alte sofisticari ale
branzei, se refera la adaugarea de substante straine ca : margarine,
conservanti, coloranti, adezivi.
Cu ajutorul imputernicitului meu, domnul J. Pien, am facut
pana si recomandarea pentru. folosirea cloropicitinei, o subst.chimica agresiva, pentru a conserva laptele, si am avut succes!
Pentru a remedia mirosul si gustul neplacut adaugam
diacetil. In sfarsit, eu recomand o intreaga gama de produse chimice active,
folosite la spalarea recipientelor destinate laptelui si aparaturii pentru.
imbuteliere.
Diavolul : Dar sunt admise de lege !
benzenului
Diavolul : Da,
pentru spalarea recipientelor, dar trec in mod infailibil in lapte, fiti
siguri!
laptelui
(…)
A! Si apropo, sa vorbim putin si despre
producatorii de inghetata, care nu sunt obligati de lege sa indice aditivii
folositi in produsele lor. In consecinta, in ziua de azi, marea majoritate a
inghetatelor sunt complet sintetice. Daca aveti curiozitatea sa le analizati,
veti gasi prezenta urmatoarelor substante:
Glicol
dietilenico – subst. chimica foarte cautata pe piata, folosita ca emulsionant in loc de oua. Este aceeasi
substanta folosita in antigel si ca substanta de curatat vopseaua.;
aldeide-C
17
– folosit
pt.a da gustul de cirese ,
este un lichid inflamabil care e folosit si in pictura ( vopsele pe baza de
anilina (aminobenzen), la fabricarea obiectelor.de plastic si a cauciucurilor; Piperonale
– folosita pentru a da gustul de
vanilie, aceasta este folosita si la uciderea paduchilor; Etil-acetat-
pentru gustul de ananas, este folosit si ca detergent pentru curatarea pieilor
si tesuturilor, si s-a demonstrat ca vaporii sai dauneaza plamanilor, ficatului
si inimii; Aldeide butirica
pentru. gustul de nuci – folosit in
ind constructiilor( la stucaturi,) Amilacetat pt a da gustul de banana – si
acesta folosit ca solvent a uleiurilor pt. picturi; Benzilacetat- pentru. gustul de capsuni- este un solvent de nitrati.
Asa ca, urmatoarea data cand veti fi tentati sa mancati o cupa de “banana split”, ganditi-va ca este un amestec din : antigel, solventi pt. uleiuri si nitrati si otravuri pentru paduchi, si nu o veti mai gasi atat de atractiva.
Dar aceasta parte chimica si distructiva a fost lucrul cel mai usor de obtinut. Oamenii, si voi o stiti aceasta ( se refera la diavoli) se tem acum cel mai tare de alimentele vii, pentru ca sunt invinuite ca le-ar da bolile si moartea, in schimb apreciaza alimentele moarte care (cica ) ar trebui sa ii tina in viata.!! DAR E O VIATA DE ZOMBI ! (morti vii)
Laptele PROASPAT pe care il gasiti la magazin, este un
aliment mort. Este orice afara de proaspat, este pasteurizat. Vanzarea laptelui
nepasteurizat, este in ziua de azi pedepsita de lege.(nota mea : nu inca in
Romania) Ideea de “proaspat” nu va este
insa negata, ea rezulta din insasi inscriptia “ PROASPAT pasteurizat”.
Concluzionand, vacile, in urma conditiilor de viata, a
tratamentelor cu imunosupersoare de la hipervaccinatii, a alimentatiei, a
hormonilor care le sunt injectati pentru a da mai mult lapte, a manipularilor
genetice atat a hormonilor administrati cat si a porumbului ce-l primesc ca
hrana, par sa fie incontinuu intr-o stare infectioasa, mai ales la mamelè
necesitand astfel tratamente cu antibiotice.
Sfidez pe oricine, care nu mananca carne, deoarece este sensibil si
impresionat, si prieten al animalelor, sa deschida ochii la aceasta realitate
din industria laptelui.!!
Dar sa ne intoarcem la chimie. Un articol aparut in Franta ne
spune ca atunci cand vacii i se adminstreaza penicilina, aceasta va fi prezenta
in laptele produs la urmatoarele 4-7 mulsuri
Circa 11, 3 tone de antibiotice sunt administrate in fiecare an in Statele Unite, animalelor, aproape de 8 ori cantitatea folosita de cetatenii americani. Atat instituita de control al bolilor USA, Center for Disease Control, cat si Org, Mondiala a Sanat., au cerut stoparea uzului sistematic de antibiotice. Ce cantitate din aceste antibiotice ajung in laptele din supermarket-uri? Se estimeaza ca, cel putin 1600 tone.
Circa 11, 3 tone de antibiotice sunt administrate in fiecare an in Statele Unite, animalelor, aproape de 8 ori cantitatea folosita de cetatenii americani. Atat instituita de control al bolilor USA, Center for Disease Control, cat si Org, Mondiala a Sanat., au cerut stoparea uzului sistematic de antibiotice. Ce cantitate din aceste antibiotice ajung in laptele din supermarket-uri? Se estimeaza ca, cel putin 1600 tone.
Deci, consumarea
lactatelor inseamna ingerarea de hormoni de crestere cu caseina ( puternic
adeziv),cu antibiotice si vaccinuri, cu o acumulare de pesticide si in fine, cu
“pus”
Diavolul pesticidelor
: “ Pus” ?
.
Diavolul laptelui
: Da, pus. Institutia de control
americana, FDA , admite ca 750 milioane
de celule pus, pot fi prezente in fiecare litru de lapte produs in USA.
Daca laptele contine o concentratie egala sau superioara, laptele
este
aruncat. In Europa normativele admit doar 400 de milioane de celule
pus per litru. (....)
Robert Cohen scrie : “ Am fost recent invitat sa vorbesc
pentru Solidarity Conference la Penn State University. Fuse un public foarte
atent, printre care se afla si un aparator al produselor cazeare. Sosi momentul
intrebarilor din public, atunci el se ridica decis si protesta ptentru faptul ca eu
definisem laptele ca fiind “ pus"cu hormoni si adeziv” si spuse ca laptele nu contine “pus” ci ca,
contine celule somatice care sunt in practica globule albe moarte. Si intr-adevar avea dreptate ! Aceasta este
“pus” ! Substanta (pus) este cea pe care adolescentii o storc din furunculele de pe fata
lor, este o acumulare de grasimi si celule albe moarte. Beti lapte? Consumati “pus”.
Dupa datele prezentate in revista americana pentru produse lactate, “ The Hoard’s Dairyman” din 25 martie 2000, in medie, un pahar cu
lapte vandut in USA contine 112.899.408 celule pus. La pagina 226, un editorial
arata ca in 1998 celulele pus in medie, la un litru ajunsesera la 318 milioane.
MITUL
CALCIULUI IN LAPTE
Multi cer dreptul la replca, la discursul diavolului
laptelui. Cat timp fusese Lucifer cel care vorbise, stateau tacuti si
respectuosi dar acum se inghesuie toti sa combata fiecare cuvant.
Diavolul
zaharului : “ Sa incercam sa clarificam lucrurile, tu nu
poti nega faptul ca aduci totusi o
rafinat
contributie importanta in alimentatia oamenilor, prin faptul ca laptele
de vaca
este
o importanta sursa, practic de nesubstituit, de calciu.”
Diavolul
Laptelui : Colega,
cred ca asta este ocazia potrivita pentru. a va scoate din cap fiecaruia din
voi cel
mai mic dubiu pe care il aveti in legatura cu acest argument, si n-as
putea-o face mai bine fara marturia surorii Natura.... Este dusmanul
nostru,
aveti
dreptate, dar imi este necesara pentru a clarifica lucrurile.
Sora Natura, soseste pe scena, ramanand ascunsa in semiobscuritate intr-un colt.
Diavolul
Laptelui : Sora Natura,
pe scurt, ce ne poti spune despre lapte?
Sora Natura : Oamenilor le place sa ingereze secretii de
animale ce sunt destinate
cresterii vitelului, in 3 luni acesta crescand cu cel putin 60 kg.
Stomacul
acestui animal are 4 compartimente.
Consumul laptelui pe tot parcursul
vietii, nu era tocmai ceea ce natura avusese in plan. Oricum, numai
gandul
ca o fiinta umana sa bea laptele de la un animal m-a facut intotdeauna
sa
rad. Fiintele umane concentreaza
apoi hormonii cresterii (ce nu le erau
destinati nici lor nici copiilor lor) intr-o substanta numita
“branza”. Apoi
adauga zahar si congeleaza aceast concentrat de lichide, apoi adauga un
sos cazear cu gust de caramel si mai aduga si smantana batuta.Si iata
inghetata. Ughhh! Dar sa va mai zic ceva ... numai gandul ca o vaca ar
putea consuma asa ceva, imi da
fiori.
De ce oare lumea ignora abundenta de produse oferite de natura,
preferand
in schimb sa bea lapte, asta eu n-am inteles-o niciodata. Ofer sute de legu-
me si verdeturi, si cu
toate astea marea majoritate prefera : cele in otet,
ketchup si cartofii prajiti. Eu ofer sute de fructe dulci, si totusi
majoritatea
abia daca mananca una pe zi, si atunci aleg banana, care a crescut la
mii
de km distanta si a fost culeasa
inainte de maturare ( si are si conservanti)
Ofer zeci si zeci de cereale boabe, dar oamenii le accepta doar dupa ce
le-au decorticat si este consumata
doar faina “creso” ( aici se face referire la
o varianta a graului dur, modificat genetic prin iradiere, si care
reprez 90%
din faina ce exista pe piata atat in Italia cat si in alte tari
occdentale, in
Australia, Argentina, USA si Canada ( nu stiu daca si in Romania o fi la
fel,
dar cred ca da, oricum cine e interesat poate sa caute pe net) si care,
conform ultimelor cercetari s-ar parea ca e
responsabil pentru mai nou aparuta
boala : celiachia ( cand organismul are intoleranta la gluten)
Lucifer : “ Sora Natura, aici ar trebui sa vorbim
doar despre lapte. Deci, daca cineva
vrea sa aiba oase puternice, trebuie sa bea lapte, nu asa e povestea? “
Luminile se sting, pe
ecran apar imagini cu astronautii in laboratoarele lor.
Sora Natura : E
deja arhicunoscut ca astronautii sufera o grava pierdere de calciu din
oase pe timpul sederii in spatiu. NASA a cerut deci cercetatorilor sa
studieze aceasta problema, si sa dea solutiile cele mai optime . Voi
credeti
ca in acest caz, ei ar trebui sa se indoape cu lactate, caci asa ar tine
departe problemele de
osteoporoza, nu? Ei aflati ca de fapt, adevarul
este exact invers (....) Specialistii au formulat un regim alimentar pentru.
astro-
nauti, din care laptele si derivatele au fost eliminate in
totalitate. Dr.
Klaper, director al Institute of Nutrition
Education and Reserarch, a fost
Consultant al NASA in acest proiect. El explica “ Alimentatia bogata in
proteine, care este atat de comuna in civilizatiile dezvoltate,
determina o
pierdere de minerale, sustragand astfel calciu din oase pentru a neutraliza
substantele acide rezultate ca urmare a metabolismului proteinelor.
Acest
fenomen se numeste “hipercalcemie indusa de proteine” si este bine-
cunoscut specialistilor in
nutritie.” (......)
Dar, voi ar fi trebuit sa aveti dubii asupra acestei
probleme : in 1970, era o medie anuala de 4,9 kg de branza consumata pe cap de
locuitor in USA, iar in 1990 acest consum crescuse la 10,9 kg, in 1994 la 12,3
kg, iar la inceputul acestui mileniu la 13,6 kg. !!!!!
DACA PRODUSELE CAZEARE AR PREVENI CU ADEVARAT OSTEOPOROZA, ATUNCI INCIDENTA ACESTEI BOLI AR FI FOARTE RARA, MACAR IN USA.
In schimb nu este asa, s-a demonstrat ca natiunile care consuma cea mai mare cantitate de lactate, USA, Israel, Olanda si tarile scandinave, sufera de aceasta boala in proportia cea mai mare.( Abelow 1992, Ju 1993, Kin 1993, Russell- Aulet 1993)
Pe de alta parte, in unele natiuni din Asia, America de
sud si Africa, transportul si refrigerarea laptelui nu sunt asa simple, astfel
incat consumul este mult inferior chiar rar.
Si cu toate acestea, aceste populatii se bucura de oase puternice si isi
iau calciu necesar din legume si verdeturi proaspete, seminte, boabe de cereale
si din apa consumata.
In Grecia, consumul mediu de lapte s-a dublat din 1961 pana in 1977 ( si era si mai mare in 1985) iar incidenta osteoporozei s-a dublat si
ea ( Paspati,1998) Aceeasi corelatie a fost observata si la alte natiuni
occidentale (Lippuner 1997, Lips 1997, etc) in timp ce la alte populatii care
au devenit deodata mari consumatoare de lactate, incidenta osteoporozei s-a
triplat ( Ho 1999, Schwartz 1999....)
Osteoporoza nu este o
problema de carenta de calciu, ci este o problema de aciditate marita in corp, datorita
metabolizarii proteinelor animale, si ca urmare organismul, pentru a neutraliza
aceasta aciditate sustrage calciu existent in oase. Pentru a sustine viata,
sangele trebuie sa fie usor alcalin ( aproape de nivelul neutru al pH-ului) si
pentru aceasta, va face orice cu orice cost, chiar daca trebuie sa sustraga calciul
din oase.
Sora
Natura : Fratilor,
ma simt cam stingherita, pentru ca... in loc sa explic aceasta problema ( a
calciului) in termenii cei mai simpli, logici si firesti cum ar fi
faptul ca : daca va
ganditi putin la vacile insasi, la faptul ca ele sunt ierbivore, deci
cheia “oaselor
puternice” sta tocmai intr-o nutritie bazata pe produse vegetale.
Mananca ele
branza sau lapte pe parcursul
vietii ? Calciul existent in laptele lor, de unde vine
daca
nu din iarba ce o mananca? Pana acum
obisnuiam sa dau astfel de
explicatii, folosind exemplul situatiilor din natura, cu alim. vacilor,
este atat de
clar
si de simplu de inteles, dar din pacate....persoanele nu mai cred cand li se
vorbeste simplu, ele inteleg alte lucruri, mai complicate, si nu
acestea.
De
aceea voi prezenta aceasta problema facand referire la explicatiile cerceta-
torilor de la NASA, in care lumea se increde, si in termeni mult mai
stiintifici.
“ S-a descoperit ca, calciu, pentru a putea fi asimilat si
folosit de oase, are nevoie de un anumit
echilibru de minerale. Dr Klaper, explica ca laptele bovin are un
continut extrem de mare in fosfor ceea ce impiedica asimilarea calciului de catre organism. Calciul
neasimilat
va fi expuls din organism prin urina. Aceast lucru va
determina ca pH-ul urinei sa fie prea alcalin si va crea o predispozitie a
persoanelor la infectii urinare. In
afara de aceasta, “laptele de vaca este carent in magneziu si nu are bor” scrie
dr. Ryke in cartea sa “ The Food of
Champions” , “ ceea ce face imposibila utilizarea continutului sau in calciu de
catre om” Deci , nu numai cercetatorii
de la NASA , dar si antrenorii de campioni olimpici sfatuiesc trecerea la o alimentatie fara produse
cazeare. Priviti vacile . Calciul de
origine vegetala este cel mai bun. Este echilibrat de magneziu, a carui
prezenta este esentiala pentru absorbtia calciului, acelasi lucru fiind valabil si
pentru. bor, element care se gaseste exclusiv in vegetale. In acelasi mod si
persoanele care nu consuma lapte si derivate, obtin calciu necesar din
vegetale. Surse bune de calciu sunt : broccoli, varza de Brussel, varza, orice
tip de fasole si mazare, crealele integrale, stafide, nuci, si mai ales
semintele : de floarea soarelui, de susan, etc) Si acestea sunt si sursele pentru. care au optat
cercetatorii de la NASA cand au stabilit meniul pt cosmonauti (...)
Cateodata, oamenii de pe Terra, nu-si dau seama ce pret
trebuie sa plateasca pentru. anumite stiluri de viata si obiceiuri, cate-odata pare
sa predomine doar opinia “predata” de partile interesate financiar ( de
prea mult timp si cu prea multa agresivitate) chiar daca aceasta este exact
opusul adevarului. Dsr in situatii atat
de delicate, cum sunt misiunile spatiale, unde “adevarul” este masurabil si de
maxima importanta, nu trebuie sa ne uimeasca ca o alimentatie fara lactate este
o alegere obligatorie.
Dr. Klaper ( cerceatator la NASA) mai aduga “ Proteinele din
laptele de vaca precum si alte substante componente ale acestuia, au un rol
important in numeroase patologii ca : astma, artrita reumatoida, infectiile
repetate ale urechii, eczeme, colite, si numeroase alte patologii autoimune. Sa
nu fiti surprinsi daca dupa cateva saptamani in care nu ati consumat lactate,
organismul vostru se va simti mult mai bine si va functiona mult mai bine, in
diverse moduri: mai putin mucus in corp, mai putin gaz intestinal, mai putine
secretii nazale, si asa mai departe, si pentru. alte simptome pe care le veti descopei ca
au fost corelate cu consumul de lapte”
MITUL PROTEINELOR
Diavolul Profit
de prezenta surorii Natura, pentru a-i pune o alta intrebare :
laptelui “Proteinele sunt importante pentru.
crestere, in special cele din lapte? “
Sora : Te referi tot la oameni, frate Diavol, care
beau lapte de vaca si consuma produse
Natura lactate
concentrate?
Diavolul laptelui : Da, sigur ,
Sora Atunci
este necesar sa amintesc ca laptele matern, pe care D-zeu l-a destinat
Natura cresterii
rapide a puiului de om, contine in medie doar 1,4% proteine. Si aceas-
ta
doar cand cresterea este rapida, si cere formarea unui mare numar de celule
noi.
Dar cand ajunge la maturitate, nevoia de proteine va fi mult mai mica, cam
o
treime din cea necesara copilului. 1,4 %
reprezinta doar o medie, caci conti-
nutul
de proteine din laptele uman se diminueaza de la saptamana la saptama-
na, pentru a se adapta incetinirii ritmului de crestere a copilului. Incepe cu 2 % in
prima
sapt.de viata, apoi scad la 1,2 % pana in a 8-a sapt. Si apoi se
stabilizeaza cam la 1,1 %.
Animalele caracterizate de o crestere mai rapida au
un
continut mai ridicat de proteine in lapte, de ex. pisica, care isi dubleaza
greutatea de la nastere in numai
7 zile, adica de 26 de ori mai rapid decat copilul,
are in
laptele matern ( de pisica) un procent de proteine de 9,5%. Un vitel isi
dubleaza greutatea in 47 de zile, si de aceea are un procent de 3,5%de
proteine
Unui
copil in schimb, ii trebuiesc 180 de zile pt. a-si dubla greutatea.
Maimutele, care sunt mult mai puternice decat oamenii, traiesc cu o
dieta de
fructe
ce contin in medie 0,2 pana la 2 %, echivalenta cu concentratia proteica
din
laptele uman. Omul si primatele (maimutele) sunt atat de asemanatoare
(99% din
materialul genetic identic) incat odata, dr. Ryke, le ceru studentilor sai
sa recunoasca daca un intestin fusese al
unui barbat sau al unei femei. Nimeni
nu stiu
sa spuna ca de fapt era al unui cimapanzeu. Daca cimpanzeii ar fi avut .
nevoie
de 60 de gr. proteine /zi, eu mi-as fi dat seama cu siguranta, si chiar si voi
Si
totusi ei cresc avand o structura si o forta extraordinara. Si ce anume au
mancat
pentru. milioane de secole, daca nu o alimentatie bazata pe plante, in princi-
pal
fructe? Fiintele umane, nu sunt
proiectate, nici anatomic nici fiziologic, pentru. a
avea o
dieta atat de bogata in proteine cum afirma cei care sunt alesi ca nutritio-
nisti de
industria laptelui din ziua de azi.Pana acum cativa ani,expertii spuneau
ca omul
are nevoie de 60 gr. /zi de proteine. Cercetarile medicale au demonstrat
ca o
medie de 12 gr/zi de proteine sunt suficiente.(.....)
Albanese
si Orto admit ca “eficienta utilizarii proteinelor este diminuata cand canti
tatea
ingerata este excesiva” Incercati sa dati o cantitate mare de proteine iepu-
rilor
sau vacilor. Veti constata ca si acestea se imbolnavesc progresiv. Experi-
mentul
facut de Laymen si Kayonad a concluzionat ca iepurii (care sunt foarte
sensibili la mancarurile proteice, caci prin metabolizare elimina o mare
cant . de
acizi)
ce au fost alimentati cu produse lactate au murit de acidoza.
Toate zarzavaturile contin proteine, legumele si cerealele sunt bogate in proteine
pana si
fructele contin mici cantitati.
Continutul proteic al alimentelor
Denumire
gr.prot./100 gr. alim
Fructe
0,5 – 1,5
Lapte
uman 1,1
Orez
decorticat 2,0
Orez integral 2,5
Zarzavaturi 0,5 – 3,5
Seminte germinate
2 - 4
Fasole fierte 8
Nuci,
seminte 10- 25
confruntati cu :
lapte de vaca 3,5
branzeturi
14 - 20
CAPITOLUL 5
NU VEI STRIGA IN VAN IMPOTRIVA BOLILOR
NU VEI STRIGA IN VAN IMPOTRIVA BOLILOR
“ Sunt invitat in
toate regiunile din Statele Unite sa tin conferinte si ceea ce se intampla
apoi, este ca persoanele pe care le
intalnisem, cu patologii cronice, ma recontactau dupa cateva luni si imi
spuneau ca simtomele ce le aveau se diminuisera sau ca erau chiar pe cale de
insanatosire. Da, miracolele se intampla, si unul din secretele mele pt.
aceasta este : pur si simplu nu mai consumati lactate sau produse care sa le
contina. Oricine poate sa beneficieze de pe urma acestui sfat, si pt. multi,
beneficiile vor fi miraculoase”
Dr. Raymond Francis, martie 1999
Urmeaza in acest capitol, o lista intreaga de boli care sunt
determinate de consumul lactatelor, cu explicatii si liste intregi cu
bibliografii ( ce contin sutdiile medicale efectuate pt. bolile respective in
toata lumea, de diversi cercetatori)
Nu-l mai traduc, doar am sa enumar bolile enuntate, si voi lasa si
adresa site-ului unde puteti gasi cartea in original, in caz ca cineva este
interesat de bibligrafie ( majoritatea este in engleza)
BOLILE SI LAPTELE DE VACA , INDEX ALFABETIC
A – Acnee, anemie, angina pectorala, apendicita,
artrita, astm, autism (una din cauze, pt. ca aici sunt implicati mai multi
factori) , sindromul deficitului de
atentie, alergii,
nu consumati lactate cat timp alaptati.
B – morbul lui Behcet ( este o boala
privind un grad inalt de permiabilitate intestinala)
C– Cancer, candida, cardiopatie
ischemica, cataracta, celulita, chiste ovariene, colesterol , colon iritabil, congestie
nazala, constipatie., perturbari comportamentale, colici,
morbul lui Crohn
D – Depresii, diabet, diaree cronica,
E – emicrania, enurezis nocturn,
enteropatia, epilepsia
F - ficat
H – hernie, hirsutism
I - infarct miocardic,
O – osteoporoza, otita, oboseala
cronica
P – plamani
R – rinichi, reflux gastroesofagen,
rinite, raceli repetate
S – sexualitate precoce, scleroza
multipla, spondilita anchilozanta, schizofrenia, somn nelinistit
T - tiroida
U – urticaria
Adresa
site-ului
http://www.webalice.it/cristiana.distefano/maldilat1.htm
Traducere de : Mihaela Fidiuc
Traducere de : Mihaela Fidiuc
foarte complexe informatiile, felicitari pentru traducere.
RăspundețiȘtergerecu singura observatie, daca-mi permiteti, ca "alaptarea la san" este pleonasm. Spunem alaptare sau hranire la san, pentru ca nu se poate alapta cu biberonul
ȘtergereDa, aveti dreptate, va multumesc ! Am sa ma stradui sa fiu mai atenta. Va urez toate cele bune !
Domle... ce de prostiii! De ce eliminati toate produsele lactate? Trebuie sa va mai informati! NU trebuie eliminate toate produsele lactate ci DOAR cele ce contin CAZEINA. Kefirul de lapte este o bautura fermentata miraculoasa care contine miliarde de bacterii bune si ciuperci care predigera si lactosa si cazeina, face minuni in digestie si imunitate! Laptele de vaca FIERT sau PASTEURIZAT trebuie evitat in totalitate DAR nu si laptele crud organic obtinut din surse de incredere care este viu, incarcat cu enzime si bacterii bune care vor PREDIGERA aceste proteine. NOI schimbam si distrugem ce ne ofera natura. Branza trebuie evitata pentru ca are cantitati mari de cazeina. Dar untul clarifiat, respectiv ghee-ul contine ce este mai BUN din grasimea din lapte si nu are nici lactoza nici cazeina! NU mai raspanditi informatii incomplete, nu demonizati un produs care, folosit CU CAP si inteligenta aduce DOAR beneficii, pentru cine vrea sa se informeze, pentru altii....
RăspundețiȘtergereChiar așa. V-ați dat chiar interesul sa scrieți atâtea prostii
ȘtergereExact asa, da, mi-am dat interesul sa traduc "atatea prostii" pentru ca,consider ca oricine are dreptul la informatii, mai ales cand acestea provin de la persoane competente. Fiecare sa judece dupa cum il duce capul ceea ce citeste ! Si apropo de "prostiile" pe care le-am tradus, .....ce sa-i faci , nu toata lumea e asa inteligenta ca Dvs, mai "e unii" care nu le considera tocmai prostii !
Ștergereas vrea sa intreb daca tot ce s a zis aici e valabil pt orice lapte .De exemplu laptele de capra ,de la capre crescute natural fara substante sau hormoni fara medicamente sau vaccinuri .Si daca poate fi folosit sau este mai bun nefiert ,sau acru .
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereEu va pot spune doar opinia mea :
RăspundețiȘtergereDin cate imi dau seama, facand o analiza a informatiilor pe care le-am citit din diverse surse,imi rezulta ca laptele de capra este mult mai usor de digerat si mult mai apropiat ca si continut de substante nutritive si hormoni de cel matern. Cu atat mai bine daca provine de la animale crescute in mod traditional !
In ce priveste modul in care poate fi consumat.....cred ca ramane la latitudinea fiecaruia, cum ii place sau cum il tolereaza mai bine ! ( pe incercate )
Voi sunteti cu mintea intunecata ! hai sa impuscam toate vitele, oile si caprele caci sunt nocive laptele si carnea lor in schimb sa mancati porci si serpi si toate taratoarele din mare (fructe de mare ) de care dzeu spune sa ne ferim. Oare n-a numit dzeu cannan - tara in care curge lapte si miere ? e laptele toxic ? poate trebuia sa spuna de tara in care curge lapte de soia si miere ! mi-e scarba de voi , oameni intunecati la minte si plini de nelegiuire ! E bun alcoolul , e bun tutunul , e buna destrabalarea dar e nociv laptele ! mi-e sila de voi !
RăspundețiȘtergereWhy you so dumb?
ȘtergereDin ceea ce spuneti rezulta ca nu ati inteles nimic ! Cat despre " hai sa impuscam toate vitele"..... Se vede ca habar nu aveti despre ce vorbiti ! adica in imaginatia dvs. vitele care sunt crescute pentru lapte, in fermele de crestere intensiva, sunt scoase la pensie cand nu mai dau randament ??!!!! sau dvs credeti reclamele de la TV pentru lapte si produsele lactate ce provin de la "vacuta fericita ce zburda pe campii" si care va muri cand ii va veni sorocul ???!!!!
ȘtergereAveti macar o vaga idee despre cum sunt tratate aceste animale ???? Sunt considerate ca si roboti, fara sentimente sau simturi ! Vitele sunt violate "mecanic" pentru a fi intr-o continua lactatie, viteii sunt macelariti, iar vacile, dupa doar cativa ani de "productie" sunt sacrificate pentru ca nu mai dau randamentul standard.
Uitati-va putin la aceste filmulete. Chiar daca nu intelegeti engleza, imaginile spun totul!
https://www.youtube.com/watch?v=UcN7SGGoCNI
https://www.youtube.com/watch?v=Bsi5QW7lsIw
https://www.youtube.com/watch?v=2H5pQvDlp8Y
Deci,ce parere aveti, ce spune D-zeu depre toate aceste animale macelarite din motive economice ???? ca sa nu mai spun despre conditiile de lagar in care sunt crescute !
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergere