Ads 468x60px

marți, 5 februarie 2013

NOCIVITATEA LAPTELUI

                                  
                 

 Inainte de a citi acest articol, sa aveti  in                                                                              
 minte bine-cunoscuta fraza a lui Hippocrate
“Cand cineva doreste sa fie sanatos, trebuie intrebat
 mai intai daca este dispus sa inlature cauza bolii sale. Numai atunci este posibil sa-l ajuti”  
                                                                                               Dairy
                                                                                                                   


                                          
                 Extras  din cartea   lui   Lorenzo Accera     
                       “Il mal di latte (un percorso per la guarigione)”                                               
          
                  
                               Nocivitatea laptelui ( drum spre vindecare)
                                                                      
        Prefata

         Cui ii face rau laptele?

   La intrebarea : “ Daca ati avea o singura alegere de facut in ceea ce priveste alimentatia americana, ce schimbare credeti ca ati face, pentru a aduce un beneficiu cat mai mare sanatatii?”  dr. Russell Bunai, pediatru in Washington raspunde :“AS ELIMINA  PRODUSELE  LACTATE. Nu as avea nici un dubiu, daca mi s-ar da o singura  posibilitate
 de a schimba ceva care ar duce la un beneficiu maxim pentru sanatate”

Dr. Michael Klaper din California  : “Cand mi se prezentau pacienti cu artrita reumatoida sau astma, prima si prima data le ceream sa nu mai consume lapte si produse lactate, si de fiecare data ma minunam cat de repede se vedeau semnele vindecarii, numai prin simplu fapt de a  fi elimnat laptele si prod. lactate din alimentatie.”

In 1992 prof. Benjamin Spock,  care in toata istoria pediatriei americane a fost probabil cea mai autoritara personalitate in domeniu, spunea : “ Era un timp in care recomandand laptele consideram ca e un beneficiu indiscutabil pt. sanatate, dar acum observatii si cercetari stiintifice ne-au obligat sa reconsideram complet aceasta recomandare. Laptele si derivatele sale contribuie la un numar surprinzator de mare de probleme de sanatate.” si asta e valabil  nu numai pe termen scurt (privind  reactii de tip imediat ) dar si faptul ca “ consumul de lapte de vaca inca din fasa poate avea reactii pe termen lung  pe parcursul intregii vieti “ – spune Frank Oski, profesor universitar si director al  Clinicii de pediatrie al spitalului Johns Hopkins Medical School, in publicatia “Natural Health” –iulie 1994.

Iata si mesaje din afara lumii medicale :

Osho (1970) – care niciodata nu a recomandat nici un fel de restrictii discipolilor sai cu exceptia laptelui : “ Laptele care va este dat sa-l beti nu a fost produs pentru voi ci. pentru
vitei. O data devenit adult nici un animal nu mai bea lapte. Sa pui putin in cafea sau ceai mai merge dar nu deveniti consumatori de lapte.”


Martina Navratilova, sportiva care a ramas in competitii pana pe la 40 de ani, a fost indrumata de guru Doug Graham, care sustine ca o necesitate eliminarea laptelui si derivatilor sai din alimentatia atletilor. Beneficiile eliminarii laptelui si derivatilor sai sunt explicate si in cartea dr. David Ryde, "Yesterday's food will become tomorrows food",a  fost timp de 15 ani consultant  al echipei engleze olimpice.: “ 


Din partea celui mai faimos consilier de manageri in SUA, Anthony Robbins, scriitor de faima internationala si consilier al presedintelui Bill Clinton. : “ Pentru a reusi sa obtineti de la voi insiva tot ce e mai bun, nu mancati lactate. Care este efectul principal pe care il are laptele asupra organismului? Ingerat, el devine o masa mucilaginoasa care se intareste , lipindu-se la orice alta substanta pe care o gaseste in intestinul subtire facand astfel dificila buna functionare a organismului. Si branza? Nu e altceva decat lapte concentrat, pt a produce un kg de branza sunt necesari 4-5 litri de lapte. Intr-un timp si eu faceam ca voi : pizza era felul meu preferat, credeam ca n-am sa reusesc vre-odata sa renunt la ea. Dar de cand am facut-o ma simt atat de bine incat nu m-as mai intoarce la acele timpuri. Incercati sa eliminati din dieta voastra produsele lactate timp de 30 de zile si veti vedea rezultatele pe pielea proprie.”

Dr. Robert Kradjian, director al sectiei de chirurgie al spitalului “Seton Medical Center” din San Francisco, in 1998 spunea : “ Am examinat cam 2700 de publicatii stiintifice in care laptele, proprietatile si efectele sale erau obiect de studiu. Nu imi rezulta deci, ca nu ar exista o literatura medicala stiintifica privind efectele nocive a laptelui si a derivatelor sale (...) In opinia mea, cred ca exista numai un singur motiv valid pentru consumul de lapte si derivate si acela este : pentru ca asa dorim sa facem. Pentru ca ne place si a devenit parte a culturii noastre. Pentru ca ne-am obisnuit atat de tare cu gustul lui”


CAPITOLUL I :  SA TII DEPARTE DE CORPUL TAU  CEEA CE ESTE  DESTINAT VITELULUI
                       
      CAZEINA SI PERMEABILITATEA INTESTINULUI  ALTERATA  

Oracolul mi-a explicat ca exista o suprafata al intestinului subtire care este puternic corelata cu creierul. Cand creierul se “poticneste”(impiedica) inseamna ca peretele intestinului subtire este murdar , incrostat. In acest sens exista un dicton antic care spune : “Anxii intestinale, anxii cerebrale”  O stare generala de intoxicare de la produsele lactate se reflecta intr-un anumit grad in deficientele in comunicare si o incetinire a timpului de formulare a frazelor.
Cazeina reprezinta 80 % din proteinele laptelui de vaca. Este o substanta extrem de lipicioasa,  ceea ce a determinat si folosirea ei ca adeziv pt. lipirea etichetelor pe sticlele de bere. Incercati sa dezlipiti o astfel de eticheta si veti vedea ca nu e deloc usor. Cazeina e folosita de asemenea pt. a lipi bucati de lemn ( la fabricarea mobilelor, sau la tocurile de la ferestre). Industria alimentara o foloseste in mancarea congelata, in produse pt. microunde si in toate produsele elaborate ( semipreparate) , deoarece a inteles de mult ca aceast adeziv  tine laolata alimentele dandu-le o anumita consistenta mai stabila.

Laptele matern uman contine cazeina  ? Da, 40 miligrame la un litru. Sau altfel : intr-un litru de lapte uman sunt 1% proteine si din acestea 4% este cazeina. Laptele de vaca contine cu 400% mai multa cazeina decat cel uman, si in acest caz ( a laptelui de vaca)  este proteina covarsitoare, reprezentand 80% dintre proteinele aflate in lapte.
Deci,  laptele matern NU este acelasi lucru cu cel de vaca. Nu numai ca are o cantitate cu mult inferioara a celui de vaca dar are si proteine complet diverse de cel de vaca. In timp ce laptele uman formeaza in intestin mici “fulgi” pufosi care sunt usor de digerat, laptele de vaca  formeaza conglomerate ca niste bataturi, mari , groase si dense pe care organismul uman are dificultati in a le digera.   


Laptele produce mucus ! “ Rezidurile rezultate din descompunerea bacterica a cazeinei produc mucus dens si filamentos care se prinde de alte mucoase obstructionand diversele conducte ale tractului digestiv. In medie, o persoana care consuma lactate, are in organism  circa 4-5 litri de mucus care obstructioneaza organele interne : rinichii, splina, pancreasul,  aparatul respirator, etc. Imaginati-va, daca ati inceta sa mai mancati lactate pt  o saptamana, o ceata interioara s-ar ridica din corpul vostru. Dar macati doar o felie de pizza in ultima zi, si imediat in urmatoarele 12-15 ore mucusul se va reintoarce pt a va ingreuna si bloca organele” ( Cohen R, “ Milk A-Z “ 1999, Argus Publishing)

Uhling (1997) a monitorizat activitatea electrica cerebrala la copiii cu sindrom de deficit de atentie si hiperactivitate. El demonstra pt. prima oara o corelatie intre activitatea cerebrala si consumarea de cazeina, a carei suspendare din dieta facea sa dispara si simtomele mentale si comportamnentale respective. El semnaleaza rolul peptidelor derivate din cazeina in producerea efectelor toxice asupra neurotransmitatorilor sistemului nervos central.
Studii de laborator pe animale au demonstrat ca imediat dupa ce cobaii au fost tratati cu cantitati mari de cazeina, au devenit agitati si violenti, alergau , aveau respiratia accelerata si strangeau din dinti. Dupa cateva minute deveneau inactivi, se miscau din ce in ce mai putin si apoi se retrageau intr-un colt al custii cu capul intre gratii. La autopsie, cand s-a studiat creierul, s-au gasit  fragmente de cazeina in 32 de puncte diverse ale acestuia, inclusiv in zonele responsabile cu : auzul, vazul si vorbirea. ( Panksepp 1979, Sahley & Gillman 1986, Ozonoff, 1994)

Multi cercetatori incearca medicamente eficace pentru a vindeca permeabilitatea intestinala. Pentru a le experimenta, ei au nevoie de cobai cu permeabilitate intestinala, si cum fac sa o procure?  Le administreaza acestor animale, pe un timp indelungat,  alimente pe baza de lapte de vaca ! “ ( Theodorou 1994) 

Stomacul viteilor, cu cele 4 compartimente ale sale este mult mai adaptat decat cel uman in a “demonta” cazeina si proteinele din laptele de vaca in aminoacizi. Aparatul digestiv al omului nu reuseste sa faca acelasi lucru si de aici rezulta reziduurile daunatoare care raman in organism, consecinta a imposibilitatii organismului de a “demola” cazeina si care se traduce intr-un deteriorament al mucoasei intestinale.  Este ca si cum un motor ar fi alimentat cu carburantul gresit; in acest caz, unele din partile sale incep sa se deterioreaze.
 Pe de alta parte, capacitatea organismului uman de a crea un mediu digestiv eficient se diminueaza cu varsta : ne referim la faptul ca acidul clorhidric necesar digestiei, dupa 60 de ani este produs in cantitate de doar 20% din necesar.; sau la faptul ca renina, o enzima necesara pt “demolarea” cazeinei, dispare din organismul adultului datorita programarii genetice; si nu in ultimul rand la faptul ca enzimele pancreatice si hormonii necesari digestiei sifera si ei o diminuare.Si cand toate acestea se intampla, e evident ca prioritatea
este aceea de a evita cazeina, care este prin excelenta proteina cel mai greu digerabila raportand la oricare alta proteina din hrana ingerata. 

     
      AUTOIMUNITATE


Intr-o situatie de permeabilitate intestinala ( inflamare a mucoasei digestive) se ajunge la stadiul in care  tot ceea ce se gaseste in intestin ( infectii, bacterii, subst. toxice) sa treaca in sange si deci sa ajunga si la restul organelor interne, inclusiv creierul.  Este un fapt demonstrat de literatura stiintifica medicala ca aceasta situatie, de alterata permeabilitate  intestinala este de fapt o etapa obligatorie spre bolile autoimune, in consecinta, cei care vor sa urmeze un tratament pt aceste boli autoimune (artrita, reumatism, osteoporoza, diabet, tiroida, celiaca,ciroza, dermatoza, scleroza multipla, lupusul,etc) in primul rand trebuie sa suspende consumul de prod. lactate. (..........)
  
     ABSORBTIE DEFICITARA

Peretii intestinului, pe langa faptul ca ar trebui sa retina substantele nocive ( sa nu le lase sa treaca in sange) trebuie in acelasi timp sa permita absorbtia elementelor nutritive prin asa zisii “vili intestinali” (care se gasesc pe peretii intestinului subtire) de catre sange care apoi le transporta la organe. Daca intestinul pierde aceasta capacitate, atunci putem vorbi de o absorbtie deficitara. Noi consumam lapte care contine mult calciu, dar procesul insusi de absorbtie a calciului este foarte dificil de realizat datorita efectului cazeinei asupra vililor intestinali.
In aceste cazuri apare o crestere a absorbtiei de oxalat de calciu din mancare ( care este raspunzator pt formarea calculilor renali). Hesse -1995- spunea ca, cu cat mai grava este situatia de permeabilitate /alterare morfologica a intestinului, cu atat mai mare este factorul de risc in cristalizarea oxalatului de calciu in rinichi. Corelatia intre cazurile de absorbtie deficitara a intestinului si aparitia calculilor renali este documentata si de Bohles (1982), Abdullah (1992), Johnes (1987), Bennet (1987)

Forma extrema cea mai grava la care se poate ajunge datorita absorbtiei deficitare a intestinului este completa atrofie a vililor, conditie care este asociata cu o extraordinara multitudine de posibile simtome.O data ce este eliminat agentul care determina atrofierea vililor, adica laptele ( sau in cazul celiachilor, cerealele ce contin gluten) este observata nu numai disparitia anticorpilor specifici din sange, dar , odata cu normalizarea morfologiei mucoasei intestinale dispar si atacurile de epilepsie, calcificarile, anomaliile cardiovasculare, anemia, avorturile spontane, ciclul neregulat, anticorpii pt tiroida, pancreas, artrita reumatoida, etc. Din acest motiv, anemia ca si absorbtia scazuta a elementelor nutritive si a mineralelor, pierderea in greutate, deficiente in crestere, pierderea proteinelor la nivel gastro-intestinal si hemoragii evidente sau ascunse, toate acestea au fost bine documentate in literatura medicala ca fiind efecte ale consumului de cazeina. 


        HORMONI PENTRU VITEL   

Laptele de vaca este un aliment “yin” care inseamna “ ce produce expansiune”. Aceasta caracteristica face ca laptele de vaca sa fie foarte nerecomandat mai ales persoanelor care deja au o constitutie  si alteratii de tip yin ( persoanele inalte, slabe cu membre lungi, nervoase nelinistite, etc)
Laptele de vaca contine 59 hormoni diversi. In timpul gestatiei, placenta e cea care s-a ocupat cu producerea si transmiterea lor fetusului, ceea ce l-a facut sa creasca. Cand vitelul este adus la viata, laptelui matern ii revine sarcina sa transmita mesajul de “crestere” prin intermediul hormonilor pe care ii contine ( cu o rapiditate extrem de mare.)

Ar putea acesti hormoni bovini sa aiba un efect asupra oamenilor care consuma laptele de vaca?  Exista studii stiintifice care demonstreaza acest lucru si acestea au fost facute pe o intreaga natiune. In japonia consumul de lapte de vaca era necunoscut inainte de 1946.
“ Japonezii nu aveau vaci, oi sau capre. Pe atunci, sa bei un pahar de lapte proaspat  era pt un japonez ca si cum ai consuma “secretii de glande animale” ceea ce nimeni intreg la minte nu ar fi  dorit sa o faca” ( Cohen,1999)
Acest lucru se schimba dupa al doilea razboi mondial. Consumul anual pe cap de locuitor ( de lactate) urca de la 2,5 kg  in 1950 la 53,3 kg -1975. In 1950 fetita japoneza medie de 12 ani avea 1,37 m si cantarea 32 kg. In 1975 aceeasi fetita de 12 ani, era in medie cu 11,4 cm mai inalta si cantarea cu 9 kg mai mult.(Kagawa 1978)
Niciodata inainte de aceasta schimbare atat de pronuntata la nivel nutritional la o populatie a fost posibila realizarea unui astfel de studiu stiintific. Impactul  hormonilor din laptele de vaca asupra cresterii si sexualitatii precoce a fost net. In baza acelorasi studii, in 1950 fetita medie japoneza avea primul ciclu la varsta de 15 ani si 2 luni. 25 de ani mai tarziu fetita medie japoneza avea primul ciclu la 12 ani si 2 luni. In fiecare an, incepand din 1946, datele privind sexualitatea precoce la fetitele japoneze au reflectat cresterea consumului de lapte de vaca.

O fetita creste si devine o tanara apoi o femeie matura, si corpul sau e biologic pre-programat intai pt a raspunde hormonilor de crestere transferati ei din laptele matern apoi celor produsi de insusi corpul ei. O lingurita plina. Atat este cantitatea de hormoni produsa pe parcursul unei vieti. Hormonii lucreaza la concentratii atat de mici incat voi nici nu va imaginati, ajunge un miliard dintr-in gram pt a produce efecte biologice marcante.


                  PILOZITATE SI DEZECHILIBRE  ENDOCRINE LA FEMEI

Annemarie Colbin scrie in cartea sa “Mancare si vindecare”. : “ Se pare ca femeile resimt mai mult decat barbatii efectele cumulative si obstructive  ale consumului de lapte iar simtomele se vindeca mai greu. Daca tinem cont de “mama natura” fluxul  normal este ca : laptele trebuie sa iasa din femeie si nu sa intre in ea. Cand se inverseaza acest flux natural, sistemul de energie se blocheaza.  Odata  a venit la mine o femeie care se plangea de o durere premenstruala la sani. I-am sugerat sa renunte la consumul de lapte zilnic. Dupa o luna imi telefona sa ma intrebe daca era posibil ca asa in scurt timp sa-i dispara durerile; dupa cinci luni am mai vorbit cu ea si imi spunea ca mai avea dureri usoare doar in lunile in care manca putina branza sau inghetata”

Femeile, dupa ce vor citi bibliografia medicala ce o voi prezenta, vor fi cu siguranta mult mai atente la ingerarea pruduselor lactate. Consumul lor duce la pilozitate. !
Hormonii de crestere ( din lapte) stimuleaza sinteza de androsteron, a carui nivel crescut este asociat cu hirsutismul  ( cresterea excesiva a parului la femei in zone unde in mod normal nu exista) .

Sindromul de polichist ovarian ( care se manifesta cu multiple chisturi ovariene, amenoree si perioade neregulate de ciclu, cateodata si infertilitate, obezitate si hirsutism) a fost corelat cu consumul de lactate; s-a observat ca abstinenta de la aceste alimente a dus la regresia simtomelor. ( Silfen 2002)

In persoana adulta, faza de crestere rapida este terminata, dar hormonii din lapte si derivate, continua sa stimuleze glandele si celulele pentru o crestere anormala ducand la un dezechilibru hormonal si o proasta functionare a glandelor.
Colbin sublineaza  “ Consumul de produse lactate, inclusiv branzeturi, iaurturi, inghetate, pare sa fie strans corelate cu diverse patologii hormonale feminine....Pana si probleme de infertilitate au fost rezolvate doar cu suspendarea din alimentatie a acestor produse. Confirmarea acestei corelatii imi parvin zi de zi de la nenumaratele femei pe care le-am consultat si carora le-am recomandat acest lucru”

Continutul ridicat de hormoni steroizi prezenti in laptele de vaca produce o suprastimulare al sistemului glandular (endocrin) al corpului uman. Dupa o anumita perioada in care aceste glande sunt hiperactive, soseste momentul epuizarii care le face sa fie hipoactive. Aceasta activitate redusa a glandelor pituitare, suprarenale si tiroidale pregateste strada pentru o rapida degenerare si o crestere anormala a celulelor ( toti bolnavii de cancer, artrita si astma au glandele hipoactive)
Hormonii de crestere fac sa creasca nu numai viteii, ci si toata populatia mondiala care consuma lapte destinat vitelului. Nimeni nu o spune deschis, dar asta nu inseamna ca nu se intampla. Daca mai era nevoie de lamuriri ulterioare, aceste date sunt de necontestat (.. urmeaza tabele privind marirea diverselor organe la cobaii carora le-a fost administrat lapte, precum si o lista privind bibliografia pe aceasta tema )
Cine are o problema cu tiroida sau orice alt dezechilibru hormonal trebuie IMEDIAT sa suspende laptele si derivatele sale. De ce trebuie sa incurajam fetitele sa ingereze ( ca si cum ar fi un nimic) estrogeni, androgeni, testosterone, hormoni pituitari, etc, etc? Daca beau lapte,consuma branzeturi sau inghetata ingereaza forme concentrate din acesti hormoni care mai devreme sau mai tarziu vor duce la dezechlibre hormonale.

CANCERUL SE DEZVOLTA CU HORMONII DIN LAPTELE DE VACA

Daca analizam mai atent producerea de catre corp de IGH-1 (“insuline-like growth factor”- insulina ca factor de crestere ) vom vedea ca aceasta este reglata de horrmonul de crestere si ajunge la nuvelul maxim la pubertate. Dupa aceasta perioada, IGH-1 scade treptat si ajunge ca o persoana de 70 de ani sa aiba nivelul acestui factor la jumatate fata de o persoana adulta. IGF-1 Este un hormon foarte puternic care are un profund efect chiar si cand concentratia sa in sange e de doar cca 200 ng/ml, adica 0,2 milioane de grame per mililitru. ( Wilson 1992, Cohen 1991)
De ce sa continuam sa consumam hormoni de crestere dupa ce am ajuns la completa dezvoltare a organismului?  Informatia hormonala din lapte, cea a cresterii rapide, poate avea de-a face cu cresterea rapida a celulelor cancerigene ? Da, negresit ! Acesti hormoni bovini determina o crestere anormala a celulelor. (...............)
“Hormonii de tipul IGF-1 si alti factori echivalentide crestere mentin fenotipul maglin in celulele de cancer la san” ( Harris 1992, Lipman 1991)  (........)

Acesta este motivul pt care  specialistii in medicina naturala va recomanda sa intrerupeti imediat consumul de lactate. Acesti bolnavi de cancer, pe de o parte fac chimioterapie pentru a incetini cresterea celulelor canceroase dar apoi ingereaza lactate cu hormoni de crestere care accelereaza dezvoltatrea celulelor.! (.......)
“ In persoanele adulte, faza de crestere rapida este terminata dar, IGF-1 si alti hormoni bovini stimuleaza in continuare cresterea atat a celulelor sanatoase cat si a celor cancerigene.(Cohen-1991, Rrosenfield 1995)  (........)


        CAPITOLUL II :  LA INCEPUT ERA NUMAI ALAPTAREA

Trebuie sa multumesc unei prietene de-a mamei mele pt.ca m-a stimulat sa scriu acest capitol,  cu o sectiune privind parcursul istoric al umanitatii relativ la consumul de lactate.
Eu incercam sa-i explic ca urticaria sa, ar disparea daca ar inceta sa mai consume lactate
In fine, ca dovoda definitiva despre efectul dezastruos al acestora, dupa ce i-am vorbit desprea cazeina si permeabilitatea intestinala, i-am explicat si efectul hormonilor bovini in proliferarea tumorilor si producerea altor efecte dezastruoase asupra org. uman. La acest punct, cum rezistenta ei ( la aceasta idee) incepuse sa se clatine imi spuse cu un murmur : “Si atunci ce se va intampla cu cei ce muncesc la producerea lactatelor, isi vor pierde locul de munca ?” Dar dupa o fractiune de secunda, tot ea isi dadu raspunsul : “ Ei, acum am sa ma apuc si de fumat, asa ca sa dau de munca si celor din industria tutunului; Si daca toti oamenii sanatosi s-ar imbolnavi, asa ar fi mai multe locuri de munca pt cadrele medicale, farmacisti, si relativa industrie.”  Apoi : “ Daca e asa cum spui tu, atunci vina este al primului om care a inceput sa consume lapte si derivate !”
Asa am decis ca trebuie neaparat sa descopar cam pe unde se afla acest moment in   istoria umanitatii si cred ca am adus astfel o anumita contributie si baza de reflectie pe marginea acestui subiect.   
Pe cine sa dam vina? Desigur nu pe anticele populatii italice care au fost primele ce aveau oi . Pentru etrusci, copiii care fusesera alaptati de aceeasi femeie erau considerati ca fiind rude de sange, adica frati si surori, fiind considerati ca facand parte din aceeasi familie (.........)

COPIII OMULUI SI LAPTELE PRAF

Michelangelo in 1475 a fost alaptat de o doica, ce era sotie de sculptor, circumstanta pe care el o considera ca ar fi influentat natura sa interioara si cariera. Acesta era modul de gandire a oamenilor in sec al XV-lea, si anume ca alaptarea da unui copil impulsul decisiv in viata, si cu siguranta Michelangelo nu si-ar fi putut imagina ca la un moment dat oamenii ar fi inceput sa dea in mod sisitematic bebelusilor lapte de vaca. Ar fi fost o idee de-a dreptul infioratoare ! Cine ar fi dorit sa transmita oamenilor caracteristicile fizice si de indole (inclinatii naturale) specifice bovinelor ???
In 1472, Paul Bellardus scrise primul Manual de Pediatrie publicat in Italia de nord. Si de aici obtinem confirmarea ca laptele de vaca nu e absolut considerat ca o optiune de a hrani nou nascutii. In schimb gasim indicatii asupra calitatilor pe care trebuie sa le aiba o buna doica.
In vechile scrieri a coloniilor americane se spune ca in 1793 un om pe nume Underwood incerca sa hraneasca un copil cu lapte de vaca. Shelton (1972) afirma ca niciodata inainte de aceasta data, nu se de intampase acest lucru. Vorbim deci doar de 210 ani in urma, ceea ce nu este un moment chiar asa de indepartat cum v-ati fi putut imagina. In realitate am descoperit ca Underwood era doar un pionier al Vestului abia sosit si care incerca sa introduca aceasta practica exterm de rara, aproape necunoscuta in Europa si in Noua Lume ( America) . Intr-adevar intr-o carte medicala din Londra -1769 gasim doar o mentiune privind aceasta practica de alimentare a bebelusilor cu lapte de vaca. Autorul, Cadigan, comenteaza ca aceasta este considerata “ un lucru extrem de nenatural si de maxima periculozitate pt. sanatatea viitoare.”   
Oricum, la un moment dat, intre 1475 si 1769 cineva trebuie sa fi inceput aceasta practica in Europa, altfel Cardigan nu ar fi avut motiv sa comenteze acest lucru. 1793 se poate sa nu fi fost chiar prima data lin istoria omenirii cand s-a tentat de a se alimenta copiii cu lapte de vaca, dar ramane punctul fundamental pe care Shelton sublinia : “ Putem sa spunem ca laptele de vaca este atat de natural incat a fost dintotdeauna o necesitate pentru copii? Departe de asta”

Sa mergem pentru un moment in Franta , la sf sec. XVIII , este 10 ianuarie 1779. Luigi al XVI
Rege al Frantei decreta ca, copiii abandonati sa nu mai fie adusi la Paris, cum se obisnuia pana atunci, ci sa fie dati in custodia administratiilor locale. Dupa traditiile medievale copiilor abandonati trebuia sa li se gaseasca o doica pt a fi alaptati si aceast lucru cadea in sarcina administratiei senioriale a locului. Pana in acel moment, ei erau dusi la Paris si incredintati regelui, mai tarziu devenind copii de Curte. enfants du RoyDar acest lucru nu a mai fost acceptat de rege. Autoritatile locale s-au plans in fel si chip de acest decret deoarece, asa cum gasim scris in documentele spitalului din Rheimis, 17 oct 1779, “ va fi extrem de dificil daca nu chiar imposibil sa recrutam doici pt alaptare si nici nu ne pare indicat sa le ospitam in incinta spitalelor locale. “ Alimentatia artificiala nu a fost niciodata considerata ca fiind o situatie posibila. Daca alimentatia artificiala ar fi fost o practica difuza si acceptata, ar fi optat pentru crearea de statii pt. distributia laptelui de vaca pt. copii, cu siguranta mult mai practic si economic, dar acest lucru se intampla totusi abia un secol mai tarziu, tot in Franta unde “depozite de lapte” au fost create pt prima oara in acest scop.  Faptul ca aceste depozite apar atat de tarziu in istoria umanitatii este o dovada graitoare ca alimentatia cu lapte de vaca a copiilor nu a fost niciodata pana in acel moment o practica difuza si oficial acceptata.

Intr-un studiu publicat in faimoasa revista medicala “ The Lancet” (1862) , dr. M.A.Baines afirma “ Alimentarea copiilor cu produse pe baza de lapte de vaca a esuat de mai multe ori si asta deoarece in general este atat de dezastruos in rezultate” ...” Sa se depinda de laptele animal in alimentarea copiilor este o practica dintre cele mai dezastruoase si chiar daca bolile la care predispune pot sa nu fie fatale, determina oricum o conditie de predispozitie la diverse patologii in viitorul adult”  

Ca si exemplu din literatura ( primul pe care l-am putut gasi) , Dickens scrise in romanul sau “ Great Expectations” 1861 ca, copilul Pip fusese hranit cu un preparat numit “pap” care consta dintr-un amestec de lapte cu paine, apa si putin zahar. Doctorii sec. al nouasprezecelea condamnara aceasta practica de a da copiilor preparate de tip “pap formula” si aceasta deoarece erau “ dificile de digerat” pt. copil. “ Intr-adevar, copilul alimentat cu produse pe baza de lapte de vaca este intotdeauna grotesc de obez, letargic, plange,  prezinta afectiuni alergice a pielii, sufera continuu de probleme digestive, este lent in a invata, si...mirosul este teribil” ( Maynes &Taylor, 1991) 

Cu toate acestea, dupa vre-o 20 ani , preocuparile atat in ce priveste efectele pe termen lung al alimentatiei copiilor cu lapte de vaca, cat si problemele privind digestia dificila a laptelui de catre copii, a fost data uitarii. Primele tentative de a produce si vinde preparate pentru copii pe baza de lapte de vaca sunt atribuite farmacistului francez Dumas (1870) si a farmacistului german Justus von Liebig (1884) . La crema Liebig era o combinatie de lapte de vaca cu faina de grau, faina de mazare, faina de orz si bicarbonatul de potasiu. Cativa ani mai tarziu, Henri Nestlè se lauda ca ar fi salvat viata unui nou-nascut cu preparatul sau de lapte Nestle’s Milk Food ( in 1905 avu loc fuziunea intre Nestlè si o industrie de lapte condensat)  Era alimentatiei nou nascutilor cu lapte de vaca era la rasarit. Intr-o perioada in care industria de lactate incepea sa decoleze definitiv si in care sectorul industriei de carne avea o anumita scadere, multi crescatori se indreptau spre productia cazeara ca o alternativa. Laptele era din ce in ce mai usor de gasit si la preturi mici.
Depozitele de lapte introduse initial in Franta in 1894, s-au raspandit cu rapiditate si la alte natiuni europene si din America. Produsele din lapte de vaca incepeau sa devina “elementul esential” si principal pentru nou-nascuti. Numai dupa al II-lea Razboi Mondial, incepu o adevarata productie de masa de preparate de lapte pt. nou nascuti.De aceasta data, insasi alaptarea suferi un “cutremur” in fundamentele sale. Femeile americane intrara in masa in campul muncii. De fiecare data in istorie,cand era o necesitate ca femeile sa intre in numar mare in productie, inevitabil timpii de alaptare se micsorau. De data asta insa era si ceva in plus. Productia cazeara a inceput o crestere exponentiala de vre-o suta de ani. Laptele condensat si preparatele pe baza de lapte de vaca erau deja disponibile iar industria facea presiuni si promova in mod insistent utilizarea lor si in spitale, care au inceput sa fie finantate tocmai de aceasta industrie.
Din acest moment, nu numai ca laptele de vaca a devenit universal recunoscut ca o alternativa fundamentala pentru alimentarea nou- nascutilor, dar in acelasi timp a devenit tot mai mare tentatia de a reduce sau scurta alaptarea naturala in favoarea alimentatiei artificiale.

Nu ne mai ramane decat sa trecem in revista literatura medicala din diverse parti a lumii pentru a vedea ce fel de alimentatie aveau copiii sub un an, in epoci diferite. 

Inainte de aceasta epoca, a alimentatiei artificiale a nou nascutilor, apropape toate civilizatiile din trecut, de la omul Sapiens incoace, incurajau alaptarea pe termen lung, cum se vede si din documentarea facuta cu 50 de ani in urma de Whiting si Child, intr-un amplu studiu istorico-geografic privind 75 de popoare. “ Intarcarea se facea pe la 2 ani si jumatate.  Numai 2 din cele 75 de civilizatii primitive luate in studiu incercau sa faca intarcarea inainte de un an. “ (1953)
In literatura antica a Asiei nu putem sa gasim nici cea mai mica referire la faptul ca laptele de vaca ar fi fost folosit ca aliment pt. copii, dar aceasta nici nu-i de mirare dat fiind faptul ca laptele nu era folosit nici de adulti. La cateva din populatiile din Asia, gasim in schimb mentiuni privind folosirea laptelui de cocos la copii, precum si a laptelui de mandorle (migdale),de orez, sau de avena ( ovaz) . Aceste tipuri de lapte erau introduse in alimentatia copilului din al 2-lea an de viata, cu putin inainte de a fi intarcat.  Laptele de cocos este un aliment cat se poate de delicat si nutritiv care din pacate a fost dat uitarii si care intr-adevar ar putea fi considerat un aliment capabil sa hraneasca si sa sustina organismul sanatos pt. o viata indelungata. De cand consumul de lapte de vaca a substituit pe cel de lapte de cocos in tarile din Oceanul Pacific, si la acesti copii, efectele daunatoare nu au intarziat sa apara. O populatie splendida ca cea hawaiana, a carei caracteristici memorabile erau : splendoarea pielii, a parului, si a dintilor ( vezi studiul facut de pionierul dr. Weston Price, cu documentari medicale si foto) a suferit o serie de schimbari neasteptate si in prezent practic, incidenta patologiilor degenerative in Hawai a ajuns la nivelul celor din Statele Unite.

Sa vedem acum in Europa: in antica Roma , nimeni nu a alimentat copiii cu lapte de vaca. Pana si copiii sclavilor vedem ca erau, in caz de imposibilitate de a fi alaptati de mama, alaptati de doici. ( Sorano, Roma, I sec i.C, ) In antica Roma exista o “colonie de lapte” unde, cine nu avea sau nu putea sa alapteze, gasea doici dispuse sa-si ofere laptele.
Gasim astfel de marturii si in sec. al XIII-lea, cand aflam de existenta unor case pt. copii abandonati, pentru care se cautau doici ca sa fie alimentati. ( Baumslag,1999)  (......)
Coffin (1878) conferma inca o data faptul ca pana la sf. sec al XIX-lea, in Italia, Olanda, Turcia si in tot Orientul, alaptarea dura cel putin un an. In sec al XVII si al XVIII-lea, era o practica standard intre doamnele de un anumit rang sa plateasca doici ca sa le alapteze copiii, doar pt ca asa doreau, si nu din motive fiziologice. In schimb pentru saraci, in caz de necesitate “populatia apela la “alaptatul de grup”, trecand nou-nascutul de la o doica temporara la alta, bine-nteles doar in cazurile de urgenta in care fie mama nu putea sa alapteze fie era la munca campului, fie decedase “ ( Raphael 1976)  (...)
Numai in sec al XIX –lea, si acest lucru nu se mai intamplase niciodata pana acum, gasim o intensa dezbatere pe tema alimentatiei artificiale la copii, si in esenta toate persoanele care participara la dezbateri erau in mod hotarat contrare acestui tip de alim. :” Acei nou nascuti a caror alim. materna le-a fost substituita cu cea artificiala, sunt, fara nici un dubiu,
loviti in mod frecvent de boli intestinale si laptele creeaza in mod continuu aciditate in stomacurile lor. Acele proprietati ale laptelui amimal, “care pentru adulti cauzeaza adesea, putin spus , inconveniente”, la copii cauzeaza o interferenta mult mai importanta si nu au capacitatea de a digera laptele consumat.” Asa scrie obstreticul din Londra Michael Underwood in cartea sa “ Tratat privind bolile la copii” (1819)  Concluziile sale sunt “ E un adevar faptul ca omul nu este o musca si nici o vaca ....Ceea ce este necesar puternicului bou, va duce in schimb la scufundarea delicatului nou nascut”


Chiar si cand, la inc. sec al XX-lea, “depozitele de lapte” devenisera din ce in ce mai populare si propaganda in favoarea alimentarii copiilor cu lapte de vaca era din ce in ce mai mare, chiar si atunci era o importanta opozitie la aceasta practica. Dr. Abraham Jacobi (1912), presedinte al American Medical Association, descrise “oamenii din industria cazeara” ca inamici ai rasei umane, ca si invatamintele lor precum ca vacile sunt un corect substitut divin al alaptarii”  El mai spune “In Colonia, in 1894, la fiecare 100 de copii nascuti vii, dintre cei care au fost alaptati la san, 3 au murit in primul an de viata; dintre cei a caror mama i-au intarcat intre 3-si 9 luni, au murit 12; intre cei alaptati la san mai putin de 3 luni , au murit 35; dintre cei care au fost alim. artificial de la inceput, au murit 47 “ Statistici asemanatoare sunt raportate in aceeasi publicatie in multe alte parti din Europa, la Berlin la Londra sau Paris .

Primele descrieri medicale din istorie, privind enterocolitele infantile provin din perioada dintre al XIX-lea si al-XX-lea sec., tocmai in perioada in care laptele bovin devenea disponibil prin comercializare, si alimentarea copiilor incepea sa devina o practica comuna. Enterocolita descrisa de medicii din acea vreme se prezenta in general cu o stagnare a cresterii dupa intarcare, caracterizata de semne clinice prezente la copil ca : abdomen umflat, diaree untoasa si urat mirositoare, malnutritie cu distrofia membrelor” ( Greco 1997) (....)


            MENTIUNI ISTORICE PRIVIND INTOLERANTA LA LACTOZA

La un moment dat al evolutiei, cca 5000 ani in urma, anumite populatii ( care plecand din Mediul Orient se mutara in Europa) au inceput sa consume lapte de animale si derivate. Adaptarea la consumul laptelui nu a fost doar cultural ci se intampla chiar si la nivel biologic, in practica verificandu~se o puternica selectie pentru toleranta la lactoza.

Dupa Aoki(1991) ,toleranta adultului la lactoza intre nord europeni a crescut de la 5% la 70% in acesti 5000 de ani. ( cca 250 generatii) 
Toate mamiferele, inclusiv omul, la inceput erau programate sa piarda, putin timp dupa intarcare, capacitatea de a digera lactoza. Adultul acestor specii nu mai produce enzima lactaza (Simoons 1988) Trecerea spre toleranta la lactoza este pentru noi o marturie istorica solida relativa la introducerea laptelui animal in alimentatia umana la anumite grupuri din populatia mondiala.  La inceput era *Homo*, ce traia in Africa (sau poate si in alte arii asiatice, dar oricum in fasia ecuatoriala) evoluand pna la a deveni Sapiens, alimentandu~se cu fructe, radacini, frunze si flori.Chiar cu mici insecte si cate~odata cu oua de pasari si reptile care faceau parte din prada sa. Una din primele schimbari in alimentatia umana a fost momentul in care am inceput sa fim *carnivori oportunisti*.
.Focul, chiar daca fusese descoperit cu mult inainte, a inceput sa fie raspandit cam cu 120.000 ani in urma, si de atunci Homo Sapiens putea sa~si friga resturi de carcase.  *Umanoizii aveau acces la o carcasa si culegeau resturile dupa ce, cea mai mare parte a altor carnivori oportunisti sfartecau si mancau cam toata prada abandonand carcasele. Maduva oaselor si creierul erau partea principala ramasa, daca nu chiar singura.* (Binford 1985*)  Arcul si sagetile aparura abia de prin anii 20.000 ~ i.C . Un consum raspandit de peste si produse de mare rezulta raspandit incepand cam cu anul 20.000 i.C.
Cam prin 17.000 iC, incepusera sa fie recoltate ceralele salbatice, intre care graul si orzul, care erau macinate si transformate in faina, lucru evidentiat de descoperirile arheologice ale uneltelor folosite. ( unde in prezent se afla Israelul)  Pe la 13.000 iC, descendentii acestor populatii se ocupau in mod predominant si intens cu recoltarea acestor cereale salbatice, astfel ca mai lipsea doar o treapta pana la dezvoltarea agriculturii ( Eaton 1988)
Tranzitia la agricultura fusese necesara ca rezultat al treptatei cresteri a populatiei. Procentul de produse derivate din plante era de 90 % contra 10% a celor animale. 
Dintr~o specie de vanatori ~ culegatori devenira *agricultori~pastori* si incepand sa consume lapte de animale domestice, se initia procesul de adaptare genetica privind toleranza la lactoza. (.--------)
In prezent capacitatea adultului de a produce lactaza caracterizeaza in principal acele grupuri de populatie descendente ale primelor grupuri de oameni care au crescut animale “de curte” ce produceau lapte, adica  europenii, in particular populatiile din Europa de N si emigrantii din aceste grupuri spre alte natiuni . Carenta in lactaza au azi circa 20% din albii din America, 90-100 % din asiatici, 75 % din afro-americani, 80% din indigenii din America si 50 % din hispanicii din lume. ( Mogelonsky 1995)
Acum, ca sa se poata spune ca a bea laptele de animal este complet sanatos, doar pt.ca   30 % din populatia mondiala este toleranta la lactoza, ramane inca de vazut. (.......)

Foarte adesea, prezenta sau absenta enzimei lactaza a fost prezentata ca unic mod de a privi aceasta chestiune, privind consumul de lapte la adulti.
Dar, este acesta singurul factor implicat in adaptarea organismului? Stim ca natura predispune la formarea enzimei renina in stomacurile copiilor mici, ea fiind principala enzima care ajuta la digerarea laptelui. Atunci, de ce stomacurile adultilor (la toate mamiferele)  nu o mai produc?   Acesta este un exemplu pentru a demonstra ca alte schimbari genetice sunt necesare pentru a ne adapta la consumul de lapte ( in afara de adaptarea care s-a realizat pentru lactoza)

Chiar si cand, in urma unei schimbari importante in alimentatie, a intervenit o adaptare partiala sau totala a organismului, nu putem exclude ca aceasta nu comporta inca un pret de platit .Acesta este cazul, de ex, a trecerii in neolitic la agricultura, acum 15.000 de ani in urma, si care datorita consumului marit de alimente cu amidon, au inceput sa apara cariile dentare iar susceptibilitatea la anumite boli acute si degenerative a crescut in mod dramatic. In acest punct ar fi oportun sa urmarim putin istoria “moderna” umana privind introducerea in alimentatie a laptelui de vaca, pas cu pas in diverse parti ale lumii .

EUROPA
Nu trecu mult timp de la trecerea la agricultura a civilizatiei Mesopotamice, cand se incepu domesticirea si cresterea anumitor animale ( intre mileniul 3 si 4 inainte de Hristos) Sunt dovezi scrise ce vorbesc despre laptele de camile si de capre, dar majoritatea consumului de lapte apartinea doar proprietarilor de animale, nomazi si pastori.
Scriitori ai antichitatii fac referiri la arta producerii de branzeturi. De fiecare data cand productia de lapte incepea, producerea de branzeturi o urma imediat, deoarece era una din metodele, impreuna cu prod. de unt, de a conserva laptele care era un produs atat de perisabil .
Homer, 1184 i:C, face referiri la branza produsa in pesterele din muntii Greciei, din lapte de oaie si capra. Varrone, in 127 i:C, nota diferenta de digerabilitate la diversele tipuri de branzeturi, facute in diverse locuri. Hipocrat afirma in anul 377 i.C :” Pentru fiecare in parte este benefic laptele propriei specii, dar cel ce apartine altor specii este daunator” El mai observa ca laptele de animal putea sa dea simtome acute gastrice si urticarie.  
Aceeasi opinie o are ( doua mii de ani mai tarziu)  si dr. Clark din Dublin ( “Human Milk” – in Transactions of the Royal Irish Academy, 1786) care scrie impotriva folosirii laptelui animal la copii. (……..)


Productia de lapte de vaca, ca sursa importanta de venit pt. tarani, e o situatie la care s-a ajuns in Europa abia dupa Evul Mediu. Pana atunci, laptele de capra si oaie era preferat atat deoarece era ceva mai usor de digerat cat si pt. ca laptele de vaca era mai greu de obtinut deoarece nu puteau sa-i lipseasca pe vitei in totalitate de laptele matern. 
In Evul mediu, productia de lapte in Europa centrala si de est era adesea restransa doar la zonele montane. Arta prod. de branzeturi era transmisa si imbunatatita de la o generatie la alta. In acest mod a aparut tipicul “cheddar” , barnza produsa in regiunile din N Europei, cu scopul de a conserva laptele pe timp de iarna. Incet , incet campiile di Europa incepura sa se mareasca si sa fie disponibile pt. animalele domestice, asa incat productia de lapte crescu, si cu ea si cea a branzeturilor care se diversifica.. Vorbim de Edam si Gouda in Olanda, de o ampla gama de branzeturi franceze, si pt. a mentiona doar un sortiment de-al nostru, italian Parmigiano , despre care s-a scris prima data in 1579. (.....)
De la a doua jumatate a sec al XVIII-lea, productia de mozzarella  se raspandi putin in toata Italia meridionala. Bivolita fiind introdusa in Italia abia in sec al XVII-lea,  mozzarella de bivolita aparu pe la inc. sec al XX-lea. Si ajungem sa mentionam si nordul Europei, Scotia. Aici populatiile de agricultori se mutara venind din Europa centrala, se pare prin sec al XVI-lea, aducand cu ele  graul si orzul, animalele domestice, oi si capre. Pe locurile unde se instalau, taiau padurile pt a crea pasuni si campuri de cereale. (Smith, 1995)

AMERICA
Pana la sosirea lui C.Columb si a europenilor, populatiile din “Noua Lume” traiau fara animale de lapte, vaci, oi sau capre. Singura specie de “animale de curte” erau curcanii, cainii si o specie particulara de rata. In America de sud singurele animale domesticite erau lama si alpaca, ambele din familia camilelor, si care erau folosite ca animale de tractiune.
Scrierile americane din acele timpuri aratau ca animalele domestice din Europa au fost aduse in New England in sec al XVII lea si  in Minnesota pe la 1820.(.....)
Simons (1967) scrie “ Vacile erau rar mulse, fiind crescute mai ales pt. piele si apoi pt. carne. “  Cand spatii de teren din ce in ce mai mari devenira disponibile pt. colonizatori, incepu sa creasca si nr. animalelor domestice, acestea avand acum pasuni mai mari.(.....)

In Vermont aparu prima fabrica pt. productia untului in 1880. Abia in jurul acelei date, taranii incepura sa importe din Europa rase de vaci de lapte. Acesta este un indiciu ca in acel timp business-ul laptelui crescuse semnificativ si devenise, din punct de vedere economic, foarte important pt tarani. Prima masina automata de muls era cu pedale si incepu sa se raspandeasca dupa 1890. Noi tehnologii faceau posibil ca laptele sa stea la rece pt. ceva mai mult timp. In jurul anului 1860, primele vehicule frigorifice ( ce utilizau compresia amoniacului) erau folosite pt transportul prod. cazeare. In 1921 , 5000 de frigorifere mecanice au fost produse in Statele Unite. 10 ani mai tarziu, numarul lor ajunsese sa depaseasca milionul, si dupa 6 ani, la cca 6 milioane. Dar productia de masa a frigoriferelor moderne incepu dupa al II-lea RM.  Procesele de pasteurizare a laptelui, intre timp au facut sa creasca increderea consumatorilor in lapte. In 1939, cca 25%  din laptele produs in Vermont, era pasteurizat, iar in 1952 aproape in totalitate.
In ce priveste dezvoltarea productiei de branzeturi? Ea se raspandi imediat in America, dar pana in al XIX-lea sec ramase o industrie taraneasca locala. In 1851, primul stabiliment pt producerea branzeturilor fu construit la N.Y. de Jesse Williams.
Pana in 1880 erau deja 3923 fabrici in Statele Unite, care ajungeau sa produca 98.000 tone de branzeturi. Pana in anul 1904 se inregistra o crestere de 50%, apoi in 1920 s-a ajuns la 190.000 tone si 1.000.000 tone in 1970. La inceputul anilor 90 s-a ajuns in America la o prod. de 2.720.000 tone, iar la inc. acestui mileniu la 3.630.000


ASIA
In timp ce laptele si derivatele sale devenisera importante d.p.d.v. economic, pt. taranii din multe regiuni a lumii occidentale, nu la fel se intampla in Asia. Unul din directorii “Chinese Bejing Food Research Institute, dr. Wang Qing, caruia i se datoreaza decizia de refuzare a unei politici in favoarea dezvoltarii unei prod. cazeare in China, la sf. anilor ’80,  spune ca chinezii nu pot consuma lactate deoarece sunt intoleranti la lactoza, fapt documentat in literatura medicala. Azi, 80% din populatia Chinei este intoleranta la lactoza , pana in 8 ani
 (...)
“Cazul China”
Cea mai antica dintre marile civilizatii, cea chineza, nu produsese si nu consumase lactate pana in timpuri foarte recente. In timpul anilor ’80, un grup de cercetatori de la Cornell University facura un studiu de cercetare gigant, privind obisnuintele alimentare a 80 de milioane de persoane in China, un cadru general ce acoperea 25 din marile provincii chineze, totul pt. a determina corelatiile intre alimentatie si diversele tipuri de boli. “Consumul de lactate era practic nul in aproape toate provinciile, cu exceptia catorva puncte limitate, ca exceptii, in partea cea mai occidentala”   Kenneth Pomeranz si Philip Huang (2001) ne explica ce se intamplase. Agricultura in Anglia ( si Europa) alterna campurile arabile si pasunile inca din sec al XVIII-lea, iar culturile arabile erau si ele alternate intre cele pt alim. omului si cea pt alim. bovinelor. In China in schimb, practic nu existau spatii pt. pasuni iar spatiul pt culturile furajere era foarte redus. 
Civilizatiile unde cresterea animalelor devenise importanta, stiau ca o buna parte din recolta de cereale trebuie sa fie destinata animalelor . O economie bazata pe produse animale, duce la o utilizare intensiva de resurse, o risipa, in sensul ca este necesar un spatiu de 17 ori mai mare ( ca paritate de proteine si calorii alimentare furnizate) decat la o economie bazata pe produse agricole, de 14 ori mai multa apa, si de 10 ori cantitatea de energie folosita.  Mai mult de jumatate din apa consumata azi in Statele Unite este folosita pt. cresterea animalelor (.....)
China lua in schimb directia opusa, preferand o economie bazata pe produsele agricole destinate consumului uman.  

Peninsula Araba

Putem sa spunem ca Arabii au fost prima populatie care a inceput sa consume lapte ? Cu siguranta e asa, se intampla pt. prima data in sud-vestul asiatic, unde beduinii reusira sa aiba primele animale domesticite, intre al doilea si al treilea mileniu inainte de Hristos.
Dar asa cum spunea Iddings,(1999) “istoic vorbind, majoritatea productiei de lapte venea din partea proprietarilor si pastorilor si nu era practic necesara conservarea sau procesarea laptelui. “ si acesta era dat in principal de camile si capre. Cateva vaci au fost introduse in peninsula araba din Mesopotamia, dar pana la dezvoltarea recenta din ultimele trei decenii (1970-1990) vacile erau o raritate absoluta. Bovinele erau folosite in principal ca animale de transport sau de tractiune ( pt. a trage apa din puturi) si doar secundar cu rol de furnizor de lapte pt consumul uman. Abia in anii ’70 incepu sa apara fabricile din ind. Cazeara, la inceput in nr. mic apoi din ce in ce mai multe. Din statisticile Emiratelor Arabe Unite : inainte de anii 1970 prod de lapte era limitata doar pt. uzul familial
apoi in 1976 era de 2.605 tone, in 1992 -18.465 tone. Azi cantitatea si varietatea produselor cazeare din supermerket-uri face ca produsele traditionale sa devina de domeniul trecutului .
 
   INDIA

Grupul intolerant la lactoza este prevalent in India, ceea ce ne da o indicatie asupra faptului ca, consumul de lactate si-a facut loc in obisnuintele alimentare doar de recent timp. Cum am mai spus, sunt trei momente distincte :

a)  scazutul consum de lapte ( pana in sec al XVIII lea ;
 Cand autoritatile religioase din India, stabilira in scrierile lor antice religioase , divinitatea vacilor, stiau ele ce fac. Daca s-ar fi ales cresterea vacilor, intreaga productie agricola a natiunii ar fi fost in pericol, si cresterea lor pt carne ar fi adus vacile in directa competitie cu populatia , datorita slabei  cantitati de produse agricole.  S-ar parea deci ca traditionala “vaca sacra” deriva dintr-o consideratie economica in acele timpuri antice, cand sacerdotii incercau sa porneasca o reforma agrara.
b) productia de lactate devine economicamente importanta pt. tarani (pana prin anii ’80)
Colonizatorii englezi incepura sa organizeze o agricultura cu plante furajere in Europa. Astfel taranii din India au invatat si ei sa creeze recolte furajere alaturi de cele pt alim. umana,  rotand recoltele anual. Cresterea animalelor decola ca activitate economica in urma cererii de carne la export. La un moment dat si lactatele au inceput sa fie o relevanta sursa de venit pt. proprietarii de vaci, si atunci tot mai multi crescatori se indreptara spre prod. cazeara.  (....)
c) era industriei laptelui a sosit;
   India este azi a doua natiune dupa Statele Unite care produce mari cantitati de lapte. Productia a crescut de la 21,2 mil tone in 1968, la 78 mil.tone in in 1999. Industria derivatelor de lapte a crescut si ea in mod exponential, cu laptele condensat, produse pt. nou nascuti, branzeturi , unt si alte produse cazeare.

AUSTRALIA
Si aici consumul de lactate a cunoscut o accelerare importanta in prezent, si nu poate fi comparat cu nimic altceva petrecut in trecut. In ultimele decenii, in aceasta natiune consumul de branza / persoana a crescut cu  400 % in ultimele decenii.
Intre 1958-1959 consumul mediu era de 2,6 kg de branza
Intre 1978-1979 consumul mediu era de 5,3 kg
Intre 1996-1997 consumul mediu era de 10,7 kg

                                          CAPITOLUL III                   
              “ VEI  RESPECTA MEDICUL SI ANALIZELE SALE DE LABORATOR”

Acest capitol nu l-am mai tradus pt ca poate parea dificil si plictisitor pt. cei ce nu sunt cadre medicale. In esenta insa, prezinta toate analizele ce se pot face in prezent pt stabilirea intolerantei la lactate, dar sublineaza in acelasi timp, ca nici o analiza nu este complet sigura 100%, deoarece s-au facut studii si s-a demonstrat ca un mare procentaj de persoane la care testele erau negative ( deci rezulta toleranta ) ele in fapt erau totusi intolerante. Oricum se face referire la foarte multe boli si cazuri, prezentandu-se lucrarile din care s-a citat.  Lucru care m-a facut sa gandesc: cine naiba ar mai vrea in acest caz sa piarda timp si bani cu doctori si analize , cand imi pare mai mult decat evident ca cea mai buna analiza o poate face insasi persoana in cauza: destul sa aiba vointa si sa intrerupa consumul de lactate de orice fel pe o anumita perioada de timp, 1-2 luni macar si apoi sa-si evalueze singura simtomele. Totusi trebuie sa fie foarte decisa si riguroasa, in sensul ca in perioada de abstinenta, sa nu “guste  putina ciocolata sau ighetata” sau mai stiu eu ce alte produse facute cu lapte praf, si la toate produsele pe care le cumpara sa citeasca pe eticheta ingredientele, sa vada daca nu cumva contin lapte sau derivate. Iar celor carora se gandesc ca poate ei fac parte din cei 30% din populatia mondiala care au toleranta la lactate, (si poate organismul lor reuseste “s-o scoata la capat” cu cazeina ) tin sa le reamintesc ca nu vor scapa insa de efectele devastatoare ale hormonilor de crestere  care probabil pana la o anumita varsta nici nu le sesizeaza, dar dupa aceea.?????!!!!!!
De asta va zic : fiecare  pe pielea lui si dupa capul sau sa faca !    


                   CAPITOLUL IV : 
                               “ SA NU DAI MARTURIE FALSA NICI DESPRE CALCIU     
                                                       NICI DESPRE PROTEINE “

                                                   PASTEURIZARE SI MANIPULARE CHIMICA


                 “ Din pacate, uzul excesiv care s-a facut cu laptele si derivatele sale a provocat     deja slabirea sistemului imunitar al omului, a constitutiei sale fizice, al caracterului sau si va trebui mult timp pentru stergerea cicatricilor pe care aceste alimente le-a lasat asupra cel putin teri generatii.”   Gagnè Steve in “ Energetics of food, Spiral Scienic”

( in continuare se prezinta argumentele acestei teme sub forma unei piese de teatru)

Lucifer : D-lor diavoli, stiti cu totii ca la fiecare sf. de mileniu examinez cererile de inscrieri     
              ale .aspirantilor diavoli. Facand aceasta trecere in revista, pentru mine a fost o  
              adevarata  revelatie cand am citit unul dintre aceste fascicole. Ma refer la “diavo- 
             lul laptelui de vaca” pe care doresc sa vi-l prezint acum
Diavolul se ridica din primul rand, se intoarse spre adunare si saluta ridicand bratul, apoi se aseza la loc.

Lucifer : D-lor diavoli din seriile A, B si C, numai cele cateva pagini pe care le-am citit
             m-au convins fara ezitare nu numai sa-i semnez carnetul de Diavol dar si sa-l
             inscriu la Campionatul din sera A din al XXI-lea secol. 
Un susur sustiunt dar usor se raspandi prin toata sala.

Lucifer :  As vrea acum sa va prezint si voua calitatile si caracteristicele acestui diavol,
               unele dintre ele fiindu-mi foarte dragi. Inainte de toate trebuie sa stiti ca laptele  
               bovin si produsele sale, chiar daca nu provoaca simptome evidente in marea parte
               a copiilor, contribuie la crearea unei mucoase intestinale deficitara. Niciodata ,  
               inainte de a citi acest raport, nu m-am gandit sa iau in considerare discretul
               contribut al laptelui la boli, cu efectele sale : inflamatorii, de putrefactii si 
               permeabilitate intestinala. Am spus “ discreta contributie” in sensul discretiei de
               care acest diavol a dat dovada, nici macar eu nu il stiam si nimeni altcineva nu
               vorbeste de el. Poate ca voi acum nu credeti. Dar mergeti atunci in oricare resta-
               urant,  in ziua de azi este la moda smantana: leaga ingredientele , da consistenta si in                plus place clientului. Cine a lucrat in bucatarie la spalatul vaselor stie cat
               se oboseste  pentru a spala crusta care s-a prins de oale. Acelasi discurs e valabil si
               pentru peretii intestinului uman. Nu e doar o coincidenta faptul ca fiecare din princi-
               palii producatori de conserve de ton, au ales cazeina (aceasta substanta lipicioa-
               sa) sa o puna in produsele lor. Pana si merluciusul congelat precum si alte
               produse congelate contin cazeina. Si stiti de unde le-a venit ideea?  La inceputul
               sec XX-lea cazeina era folosita pt a produce vopsele. Pe atunci laptele era folosit
               in principal la obinerea untului. Piata laptelui fluid era mai limitata ca cea a untului
               Laptele degresat era disponibil in milioane de tone si taranii nestiind ce sa faca
               cu el il vindeau industriei de vopsele.
              
               Putem sa-l dam copiilor (laptele) si parintii vor gandi ca facem ce-i mai bine pentru. ei
               dar cel mai formidabil lucru este discretia majora a efectelor laptelui la adult.
               Acestea devin cronice si destabilizatoare, fara ca macar analizele de rutina, 
               examenele pentru lactaza si prezenta de anticorpi IgE ( la cazeina) sa poata spuna
               ceva in legatura cu dezastrele cutremurului care va urma. Careva dintre voi, ar
               putea sa se laude ca ar fi provocat aceleasi efecte, dar cu siguranta nu cu
               acelasi nivel de discretie.   

              Diavolul laptelui de vaca din primul rand, facu un semn lui Lucifer si balbai ceva .

Lucifer :  Ahh... da, uitam . Ati citit despre experimentul de masa facut in Japonia, privind                         hormonii bovini asupra oamenilor ? Un anume Herman Aihara, inamicul nostru,
               spunea “ Pana cand omul va exploata vaca si va depinde de laptele ei, mai
               devreme sau mai tarziu va trebui sa plateasca pretul, pentru. ca cine exploateaza va
               fi exploatat”  Ganditi-va ... este un vis . Am “bovinizat “ specia umana .

Cine foloseste laptele de vaca si implicit hormonii sai, tinde sa creasca mai mult si, si organele sale vor avea dimensiuni mai mari, dar mai putin compacte si cu o structura relaxata. Acest lucru e valabil pentru. ficat, intestin si creier. Rezulta ca emotiv, fizic si mental aceste persoane sunt construite biologic vorbind, sa fie mai lente, mai putin istete, mai sensibile si mai molatece. Cei care s-au alimentat cu lapte de vaca dintotdeauna si continua sa o faca, in general blocheaza dezvoltarea constiintei la stadiul emotiv, care e cel mai inalt stadiu la care se poate ajunge si nu va putea evolua la nivelul constiintei sociale, ideologica sau cosmica. Se auto-anesteziaza prerogativele rasei umane: intelegerea problemelor etico-morale si constientizarea lor. Noi il vrem ca un om privat de autonomie emotiva si mentala, fara sa mai vorbim de problemele ce apar la nivel fizic. Hormonii bovini consumati pentru toata viata sunt calea cea mai buna pt a obtine aceste lucruri..

Psihologul Saul Miller  scrie “ In ceea ce priveste consumul de lapte de vaca la adulti, atat din experienta personala cat si din practica medicala, am constatat ca lactatele in exces alimenteaza si intaresc  tendinta la atasament, la sentimentalism la o lipsa de judecata ( logica) si la depresie. Multe persoane se “catara” de altele intr-un mod care limiteaza  cresterea lor si duce la dependenta si depresie. (..) Persoanele care mananca multe lactate am observat ca au tendinta sa transfere responsabilitatea propriului comportament     Le veti recunoaste dupa fraze ca :” Mi-au spus ca eu nu pot.....”  “ Nu mi-e permis  sa....”                         
“Nu se crede ca eu as putea ........” “ Doctorul mi-a zis ca eu trebuie sa....”

Lucifer paraseste scena si ajunge la tronul sau din randul juriului si anunta :
“ Primele doua fascicole cu pericolele hormonilor si a cazeinei v-au fost date .Acum as invita diavolul laptelui sa continue relatarea sa.

Diavolul : Sensibilitatea publicului la problemele cauzate de lactate este inca scazuta: atat
laptelui    de puternica si canalizata a fost publicitatea din partea surselor cele mai autori-
                tare si “neutre” , incat parerea dominanta este ca laptele nu numai ca e un 
                aliment valid dar ca si e perfect pentru cei. mari si mici.
Dar eu pot sa demonstrez cu acuratete ca lactatele au un efect de acumulare pe toate organele, in partcular, fiind un produs a glandelor mamare, se concentreaza in majoritate in tesutul glandular uman, in organele de reproducere. Deci cele mai lovite sunt : sanii, uterul, ovarele, prostata, tiroida, cavitatile nazale, hipofiza, urechea, si zona cerebrala din mijlocul creierului. La inceput efectele nocive se manifesta ca o acumulare de mucus si grasimi care in cazul plamanilor, progresiv pot duce la reducerea capacitatii de respiratie..
Multe persoane ce consuma zilnic lactate au in mod constant mucus in nas sau in ureche, si sufera de repetate rinite alergice sau probleme cu urechea. Cand aceste acumulari vizeaza rinichii sau vezica biliara se formeaza calculii (pietrele) . In mod special ma refer la efectele branzeturilor, alimente foarte concentrate in cazeina, care in ziua de azi fac parte integranta din alimentatia tuturor.  Daca mancati 150-200 gr. de branza, fiti atenti, ca de fapt consumati 600-800 ml lapte ( fara apa) . Apa, care este rezerva alcalina din lapte, este extrasa in timpul procesului de prelucrare, deci rezulta ca branzelurile sunt FOARTE ACIDE.
 In fine, consider ca abuzul de lactate contribuie la numeroase probleme de sanatate, in primul rand la cancere de orice tip , cistite, toate bolile de piele alergiile, problemele auditive, calculii, multe dintre bolile mentale, sexuale, artrite, reumatism, etc.
                
 Diavolul :       Crezi ca ai putea si sa demonstrezi toate acestea?
 vaccinurilor   Mi-e teama ca tu iti atribui toate meritele, fara sa ne mai lasi nimic si noua.
                      Dar preocuparea mea este si pentru. ca te faci ridicol cu aceste afirmatii, daca nu
                      ai si dovezi. 
 Diavolul
Laptelui  :       Deschide  fascicolul care v-a fost dat la pag. 94, “ Bolile si laptele de vaca,
                       index alfabetic de la A-Z. Acum alege orice boala vrei si spune-mi daca poti
                       nega evidenta faptelor si datele cercetarilor disponibile in ziua de azi.
Diavolul
Zaharului       Totusi tu, Diavole al laptelui, macar le dai oamenilor si o contributie benefica
Rafinat           le dai un aliment plin de elemente nutritive, vit D, calciu.....

Diavolul          Dau elemente nutritive ?? !!! Dupa omogenizare, pasteurizare, iradiere, si       
Laptelui         alte tratamente chimice ?? Ah, nuuu, in mod cert nu sunteti la zi cu informa-
                      tiile in acest domeniu. V-am furnizat  toate acestea in capitolul “Chimia lapte-
                      lui “, care trateaza manipularile la care este supus laptele, substantele toxice
                      (chimice si farmaceutice) care inevitabil se gasesc in lapte. precum si despre
                     manipularea chimica a derivatelor de lapte.
  Azi laptele este : standardizat, pasteurizat, omogenizat, tratat, congelat, evaporat, condensat, pulverizat, aromatizat, si alterat inainte de a ajunge la consumator.
Prin centrifugare, proces prin care se permite sa se separe laptele de smantana, se produce o importanta oxidare a laptelui ce are ca, consecinta, pierderea valorii nutritive a acestuia. Apoi laptele este omogenizat, pentru a ascunde laptele vechi in cel proaspat. Bine-nteles ca aceasta se face fara stiinta publicului consumator. Acest procedeu are mai multe functii estetice, laptele ramanand mai mult timp cremos, si cu o culoare mai alba.

Dar sa vorbim si despre pasteurizare.
In 1950, la Univ.Agrara din Auchincruisce, in Anglia, timp de 3 luni, 2 grupuri de cate 8 vitei au fost alimentati cu lapte normal si lapte pasteurizat:  Alegerea viteilor s-a facut la intamplare, si unui grup i s-a dat lapte normal, celuilalt, lapte pasteurizat. La sfarsitul experimentului, toti viteii alimentati cu lapte natural erau in conditie fizica buna, in timp ce, cei alimentati. cu lapte pasteurizat, ori erau bolnavi ori murisera prematur. Doi murisera in prima luna, unuia i s-a intrerupt experimentul pentru a fi salvat ( in prima luna) , un altul muri in a 92-a zi, adica 2 zile dupa incheierea experimentului. 
Daca laptele pasteurizat nu este un alim. atat de benefic pentru vitei, nu e capabil sa le asigure o sanatate buna, cu atat mai putin este pt. oameni !  ( .... urmeaza alte ex. de experimente la animale, care duc fie la moartea acestora fie la diverse patologii)
                     
Guntham Schwab scrie : “ In ce consta pasteurizarea? Se aduce substanta de sterilizat la o temp. intre 62 si 90 grade C.  Cu acest procedeu se verifica o diminuare a vit A si C, ca si a betacarotenului ( provit A) , se dauneaza enzimele si se altereaza sarurile osteogenetice precum si pretioasele substante proteice, biologic active. Deja la o temp intre 60 si 70 de grade C,  apare o variatie in structura albuminei. Laptele, cu un naural continut in azot proteic egal cu 58 mg %, ramane doar cu 8 mg dupa o temp. de 115 grade.  Contrar a ceea ce afirma rasunatoarea propaganda, laptele pasteurizat si sterilizat este deci un aliment carential, decalnsator de boli, ce a pierdut o lunga serie de substante biologice active prezente in laptele de vaca proaspat.   Si in plus, nu este nici macar realizat scopul principal al pasteurizarii, deoarece nu toate bacteriile sunt distruse”

Shelton scrie “ Sumtem asigurati ca 99 % din bacteriile prezente in lapte sunt distruse de pasteurizare. Acest lucru este adevarat doar in conditii ideale, si acestea cel mai ades nu se verifica in practica comerciala. Aceasta asigurare, in orice caz este devianta, incat nu precizeaza ca marea majoritate a bacteriilor distruse sunt bacteriile acidului lactic, inofensiv     (din contra sunt probiotice) , in timp ce marea majoritate a bacteriilor ce raman sunt tocmai acele bacterii periculoase. Declaratia ascunde si faptul ca bacteriile care supravetuiesc pasteurizarii ideale, se multiplica rapid, imediat dupa aceea , astfe incat la cateva ore, ele pot ajunge in numar mult mai mare decat inainte de pasteurizare. Se stie ca bacteriile acidului lactic, sunt bacterii protective, in concluzie, acestea fiind distruse, pasteurizarea face de fapt sa creasca pericolele laptelui. “ 
Acest lucru, chiar daca opinia generala are parere contrarie, este binecunoscut unei elite de tehnologi ai laptelui. Laptele pentru Grana padana(tip de branza italian) nu este pasteurizat.  Explica Giulio Emaldi, (1989, “ Cateva aspecte ale tehnologiei ce apartin Granei Padane Italiene”) “ Este un fapt indiscutabil, confirmat de practica, ca eventualii agenti patogeni sunt anulati de enorma cantitate de bacterii termofile ai acidului lactic.”   
Wizaman si Kneiner (1938) punctualizau ca laptele crud uman si de vaca,  nu favorizeaza cresterea bacililor si streptococilor, sau doar in minima parte. Factorul care in laptele uman inhiba cresterea bacteriilor a fost botezat "inhibina".. Acesti 2 cercetatori au demonstrat ca factorul acesta este dezactivat in momentul in care lapte este incalzit chiar la temperaturi mai mici decat cele specifice pasteurizarii.  Laptele crud, cand incepe sa se strice, devine imediat acid si este aruncat. Cand este pasteurizat nu devine acid, se descompune e drept, dar fara a prezenta un miros evident. Cu alte cuvinte nu veti sti ca este expirat deoarce nu devine ranced”  
Si iradierea laptelui? Cu iradierea, continutul de vit A scade de la 135 U.I, la 80, betacarotenul de la 28 la 16, vit. B2 de la 8 la 0,9; vit C de la 30 la 2. Afirmarea ca laptele iradiat are actiune antirahitica este o inselaciune”
 Un alt procedeu care are mult scucces la consumatorii de lapte este condensarea. Laptele condensat, obtinut prin adaugarea de apa oxigenata, fosfat bisodic al citratului de sodiu, si adus in 2 reprize la o temperatura inalta, garanteaza in acest fel distrugerea completa a substantelor vitale. Moartea, in cutie, este astfel, gata pt consum. Acest lapte se mentine pe timp nelimitat nealterat, fara a fi nevoie sa fie conservat in frigider.

Si tot materie fara viata este, evident, laptele praf. Este un preparat chimic mort, caruia ii lipsesc fermentii si vitaminele, si de aceea albumina inca prezenta nu mai poate fi asimilata de organismul uman. Pentru conservare, dispunem de “optime ingrediente” deja incercate : fosfatul de sodiu, acidul paraoxibenzoic, si acidul benzoic. Laptele praf se gaseste in aproape toate alimentele pentru copii, in ciocolata, iaurt, etc.
96% din preparatele industriale destinate copiilor sunt lipsite de ORICE valoare biologica nutritiva si provoaca boli infantile daca copii vor fi alimentati exclusiv cu ele.
Dupa ce au sustras laptelui, in acest mod, substantele de inalta valoare biologica, impart binecuvantarea mea ( vorbeste tot “diavolul laptelui”) sub forma produselor chimice. Cu scopul de revitalizare si conservare, se aduga aditivii cu eficienta dovedita: acidul boric, acidul salicilic, acidul benzoic, carbonatul de sodiu. Laptelui care i-a fost aduagat apa oxigenata ca sa-l mentina mai mult timp, nu mai are deloc vitamine, este un produs patologic, complet mort.

Si alterarile? In ceea ce priveste untul, voi mentiona adugarea de grasimi straine si proasta zbatere a smantanii ( untul de buna calitate, cand este taiat la rece, trebuie sa fie omogen, si sa nu lase picaturi de lichid)   Intre cele mai obisnuite sofisticari ale branzei sunt crapaturile, care ascund deprecierea pastei lucrate, datorate mucegaiului sau insectelor. Alte sofisticari ale branzei, se refera la adaugarea de substante straine ca : margarine, conservanti, coloranti, adezivi.    
Cu ajutorul imputernicitului meu, domnul J. Pien, am facut pana si recomandarea pentru. folosirea cloropicitinei, o subst.chimica agresiva, pentru a conserva laptele, si am avut succes!
Pentru a remedia mirosul si gustul neplacut adaugam diacetil. In sfarsit, eu recomand o intreaga gama de produse chimice active, folosite la spalarea recipientelor destinate laptelui si aparaturii pentru. imbuteliere.

Diavolul  :        Dar sunt admise de lege !            
benzenului

Diavolul :         Da, pentru spalarea recipientelor, dar trec in mod infailibil in lapte, fiti siguri!
laptelui             (…)


A! Si apropo, sa vorbim putin si despre producatorii de inghetata, care nu sunt obligati de lege sa indice aditivii folositi in produsele lor. In consecinta, in ziua de azi, marea majoritate a inghetatelor sunt complet sintetice. Daca aveti curiozitatea sa le analizati, veti gasi prezenta urmatoarelor substante:
Glicol dietilenicosubst. chimica foarte cautata pe piata, folosita ca emulsionant in loc de oua. Este aceeasi substanta folosita in antigel si ca substanta de curatat vopseaua.;
aldeide-C 17 – folosit pt.a da gustul de cirese , este un lichid inflamabil care e folosit si in pictura ( vopsele pe baza de anilina (aminobenzen), la fabricarea obiectelor.de plastic si a cauciucurilor;  Piperonale – folosita pentru a da gustul de vanilie, aceasta este folosita si la uciderea paduchilor;  Etil-acetat- pentru gustul de ananas, este folosit si ca detergent pentru curatarea pieilor si tesuturilor, si s-a demonstrat ca vaporii sai dauneaza plamanilor, ficatului si inimii; Aldeide butirica pentru. gustul de nuci – folosit in ind constructiilor( la stucaturi,)  Amilacetat pt a da gustul de bananasi acesta folosit ca solvent a uleiurilor pt. picturi; Benzilacetat- pentru. gustul de capsuni- este un solvent de nitrati.

Asa ca,  urmatoarea data cand veti fi tentati sa mancati o cupa de “banana split”, ganditi-va ca este un amestec din : antigel, solventi pt. uleiuri si nitrati si otravuri pentru  paduchi, si nu o veti mai gasi atat de atractiva.

Dar aceasta parte chimica si distructiva a fost lucrul cel mai usor de obtinut. Oamenii, si voi o stiti aceasta ( se refera la diavoli) se tem acum cel mai tare de alimentele vii, pentru ca sunt invinuite ca le-ar da bolile si moartea, in schimb apreciaza alimentele moarte care (cica ) ar trebui sa ii tina in viata.!! DAR E O VIATA DE ZOMBI !  (morti vii)            

Laptele PROASPAT pe care il gasiti la magazin, este un aliment mort. Este orice afara de proaspat, este pasteurizat. Vanzarea laptelui nepasteurizat, este in ziua de azi pedepsita de lege.(nota mea : nu inca in Romania)  Ideea de “proaspat” nu va este insa negata, ea rezulta din insasi inscriptia “ PROASPAT pasteurizat”.

Concluzionand, vacile, in urma conditiilor de viata, a tratamentelor cu imunosupersoare de la hipervaccinatii, a alimentatiei, a hormonilor care le sunt injectati pentru a da  mai mult lapte, a manipularilor genetice atat a hormonilor administrati cat si a porumbului ce-l primesc ca hrana, par sa fie incontinuu intr-o stare infectioasa, mai ales la mamelè necesitand astfel tratamente cu antibiotice.  Sfidez pe oricine, care nu mananca carne, deoarece este sensibil si impresionat, si prieten al animalelor, sa deschida ochii la aceasta realitate din industria laptelui.!!

Dar sa ne intoarcem la chimie. Un articol aparut in Franta ne spune ca atunci cand vacii i se adminstreaza penicilina, aceasta va fi prezenta in laptele produs la urmatoarele 4-7 mulsuri
Circa 11, 3 tone de antibiotice sunt administrate in fiecare an in Statele Unite, animalelor, aproape de 8 ori cantitatea folosita de cetatenii americani. Atat instituita de control al bolilor  USA, Center for Disease Control, cat si Org, Mondiala a Sanat., au cerut stoparea uzului sistematic de antibiotice. Ce cantitate din aceste antibiotice ajung in laptele din supermarket-uri? Se estimeaza ca, cel putin 1600 tone.  

 Deci, consumarea lactatelor inseamna ingerarea de hormoni de crestere cu caseina ( puternic adeziv),cu antibiotice si vaccinuri, cu o acumulare de pesticide si in fine, cu “pus”

Diavolul  pesticidelor : “ Pus”  ?     
.
 Diavolul laptelui :  Da, pus. Institutia de control americana, FDA , admite ca 750 milioane
                              de celule pus, pot fi prezente in fiecare litru de lapte produs in USA.
                              Daca laptele contine o concentratie egala sau superioara, laptele este 
                              aruncat. In Europa normativele admit doar 400 de milioane de celule
                              pus per litru.  (....)

Robert Cohen scrie : “ Am fost recent invitat sa vorbesc pentru Solidarity Conference la Penn State University. Fuse un public foarte atent, printre care se afla si un aparator al produselor cazeare. Sosi momentul intrebarilor din public, atunci el se ridica decis si protesta ptentru faptul  ca eu definisem laptele ca fiind “ pus"cu hormoni si adeziv”  si spuse ca laptele nu contine “pus” ci ca, contine celule somatice care sunt in practica globule albe moarte.  Si intr-adevar avea dreptate ! Aceasta este “pus” ! Substanta (pus) este cea pe care  adolescentii o storc din furunculele de pe fata lor, este o acumulare de grasimi si celule albe moarte. Beti lapte?  Consumati “pus”.

Dupa datele prezentate in revista americana pentru produse   lactate, “ The Hoard’s Dairyman” din 25 martie 2000, in medie, un pahar cu lapte vandut in USA contine 112.899.408 celule pus. La pagina 226, un editorial arata ca in 1998 celulele pus in medie, la un litru ajunsesera la 318 milioane.

               
                 MITUL  CALCIULUI  IN  LAPTE

Multi cer dreptul la replca, la discursul diavolului laptelui. Cat timp fusese Lucifer cel care vorbise, stateau tacuti si respectuosi dar acum se inghesuie toti sa combata fiecare cuvant.

Diavolul    
zaharului : “ Sa incercam sa clarificam lucrurile, tu nu poti nega faptul ca aduci totusi o 
rafinat       contributie importanta in alimentatia oamenilor, prin faptul ca laptele de vaca    
                  este o importanta sursa, practic de nesubstituit, de calciu.”
Diavolul
Laptelui :  Colega, cred ca asta este ocazia potrivita pentru. a va scoate din cap fiecaruia din
                 voi cel mai mic dubiu pe care il aveti in legatura cu acest argument, si n-as 
                 putea-o face mai bine fara marturia surorii Natura.... Este dusmanul nostru, 
                 aveti dreptate, dar imi este necesara pentru a clarifica lucrurile.

Sora Natura, soseste pe scena, ramanand ascunsa in semiobscuritate intr-un colt.

Diavolul
Laptelui :  Sora Natura, pe scurt, ce ne poti spune despre lapte?

Sora Natura : Oamenilor le place sa ingereze secretii de animale ce sunt destinate    
                       cresterii vitelului, in 3 luni acesta crescand cu cel putin 60 kg. Stomacul
                       acestui animal are 4 compartimente. Consumul laptelui pe tot parcursul
                       vietii, nu era tocmai ceea ce natura avusese in plan. Oricum, numai gandul    
                       ca o fiinta umana sa bea laptele de la un animal m-a facut intotdeauna sa
                       rad.  Fiintele umane concentreaza apoi hormonii cresterii (ce nu le erau
                       destinati nici lor nici copiilor lor) intr-o substanta numita “branza”.  Apoi
                       adauga zahar si congeleaza aceast concentrat de lichide, apoi adauga un
                       sos cazear cu gust de caramel si mai aduga si smantana batuta.Si iata
                       inghetata. Ughhh! Dar sa va mai zic ceva ... numai gandul ca o vaca ar
                       putea consuma asa ceva, imi da fiori.
                       De ce oare lumea ignora abundenta de produse oferite de natura, preferand
                       in schimb sa bea lapte, asta eu n-am inteles-o niciodata. Ofer sute de legu-
                       me si verdeturi, si cu toate astea marea majoritate prefera : cele in otet,
                        ketchup si cartofii prajiti. Eu ofer sute de fructe dulci, si totusi majoritatea
                       abia daca mananca una pe zi, si atunci aleg banana, care a crescut la mii
                       de km distanta si  a fost culeasa inainte de maturare ( si are si conservanti)
                       Ofer zeci si zeci de cereale boabe, dar oamenii le accepta doar dupa ce
                       le-au decorticat si este consumata doar faina “creso” ( aici se face referire la
                       o varianta a graului dur, modificat genetic prin iradiere, si care reprez 90%
                       din faina ce exista pe piata atat in Italia cat si in alte tari occdentale, in
                       Australia, Argentina, USA si Canada ( nu stiu daca si in Romania o fi la fel,
                       dar cred ca da, oricum cine e interesat poate sa caute pe net) si care,
                       conform ultimelor cercetari s-ar parea ca e responsabil pentru mai nou aparuta
                       boala : celiachia ( cand organismul are intoleranta la gluten) 
                       
    Lucifer :     “ Sora Natura, aici ar trebui sa vorbim doar despre lapte. Deci, daca cineva
                       vrea sa aiba oase puternice, trebuie sa bea lapte, nu asa e povestea? “
                                             
 Luminile se sting, pe ecran apar imagini cu astronautii in laboratoarele lor.

   Sora Natura : E deja arhicunoscut ca astronautii sufera o grava pierdere de calciu din
                        oase pe timpul sederii in spatiu. NASA a cerut deci cercetatorilor sa
                        studieze aceasta problema, si sa dea solutiile cele mai optime . Voi credeti 
                        ca in acest caz, ei ar trebui sa se indoape cu lactate, caci asa ar tine
                        departe  problemele de osteoporoza, nu? Ei aflati ca de fapt, adevarul
                        este exact invers (....) Specialistii au formulat un regim alimentar pentru. astro-
                        nauti, din care laptele si derivatele au fost eliminate in totalitate.  Dr.
                        Klaper, director al Institute of Nutrition Education and Reserarch, a fost
                        Consultant al NASA in acest proiect. El explica “ Alimentatia bogata in
                        proteine, care este atat de comuna in civilizatiile dezvoltate, determina  o 
                        pierdere de minerale, sustragand astfel calciu din oase pentru a neutraliza
                        substantele acide rezultate ca urmare a metabolismului proteinelor. Acest
                        fenomen se numeste “hipercalcemie indusa de proteine” si este bine-
                        cunoscut specialistilor in nutritie.” (......)

Dar, voi ar fi trebuit sa aveti dubii asupra acestei probleme : in 1970, era o medie anuala de 4,9 kg de branza consumata pe cap de locuitor in USA, iar in 1990 acest consum crescuse la 10,9 kg, in 1994 la 12,3 kg, iar la inceputul acestui mileniu la 13,6 kg. !!!!!

DACA PRODUSELE CAZEARE AR PREVENI CU ADEVARAT OSTEOPOROZA, ATUNCI INCIDENTA ACESTEI BOLI AR FI FOARTE RARA, MACAR IN USA.

In schimb nu este asa, s-a demonstrat ca natiunile care consuma cea mai mare cantitate de lactate, USA, Israel, Olanda si tarile scandinave, sufera de aceasta boala in proportia cea mai mare.( Abelow 1992, Ju 1993, Kin 1993, Russell- Aulet 1993)
Pe de alta parte, in unele natiuni din Asia, America de sud si Africa, transportul si refrigerarea laptelui nu sunt asa simple, astfel incat consumul este mult inferior chiar rar.  Si cu toate acestea, aceste populatii se bucura de oase puternice si isi iau calciu necesar din legume si verdeturi proaspete, seminte, boabe de cereale si din apa consumata.
In Grecia, consumul mediu de lapte s-a dublat din 1961 pana in 1977 ( si era si mai mare in 1985) iar incidenta osteoporozei s-a dublat si ea ( Paspati,1998) Aceeasi corelatie a fost observata si la alte natiuni occidentale (Lippuner 1997, Lips 1997, etc) in timp ce la alte populatii care au devenit deodata mari consumatoare de lactate, incidenta osteoporozei s-a triplat ( Ho 1999, Schwartz 1999....)
Osteoporoza nu este o problema de carenta de calciu, ci este o problema de aciditate marita in corp, datorita metabolizarii proteinelor animale, si ca urmare organismul, pentru a neutraliza aceasta aciditate sustrage calciu existent in oase. Pentru a sustine viata, sangele trebuie sa fie usor alcalin ( aproape de nivelul neutru al pH-ului) si pentru aceasta, va face orice cu orice cost, chiar daca trebuie sa sustraga calciul din oase.  

Sora
Natura :    Fratilor, ma simt cam stingherita, pentru ca... in loc sa explic aceasta problema ( a
                 calciului) in termenii cei mai simpli, logici si firesti cum ar fi faptul ca : daca va
                 ganditi putin la vacile insasi, la faptul ca ele sunt ierbivore, deci cheia “oaselor 
                 puternice” sta tocmai intr-o nutritie bazata pe produse vegetale. Mananca ele 
                 branza sau lapte pe parcursul vietii ? Calciul existent in laptele lor, de unde vine
                 daca nu din iarba ce o mananca?  Pana acum obisnuiam sa dau astfel de
                 explicatii, folosind exemplul situatiilor din natura, cu alim. vacilor, este atat de
                 clar si de simplu de inteles, dar din pacate....persoanele nu mai cred cand li se
                 vorbeste simplu, ele inteleg alte lucruri, mai complicate, si nu acestea.
                  De aceea voi prezenta aceasta problema facand referire la explicatiile cerceta-
                  torilor de la NASA, in care lumea se increde, si in termeni mult mai stiintifici.   
                   
 “ S-a descoperit ca, calciu, pentru a putea fi asimilat si folosit de oase, are nevoie de un anumit  echilibru de minerale. Dr Klaper, explica ca laptele bovin are un continut extrem de mare in fosfor ceea ce impiedica asimilarea  calciului de catre organism. Calciul neasimilat
va fi expuls din organism prin urina. Aceast lucru va determina ca pH-ul urinei sa fie prea alcalin si va crea o predispozitie a persoanelor la infectii urinare.  In afara de aceasta, “laptele de vaca este carent in magneziu si nu are bor” scrie dr.  Ryke in cartea sa “ The Food of Champions” , “ ceea ce face imposibila utilizarea continutului sau in calciu de catre om”  Deci , nu numai cercetatorii de la NASA , dar si antrenorii de campioni olimpici sfatuiesc trecerea la o alimentatie fara produse cazeare.  Priviti vacile . Calciul de origine vegetala este cel mai bun. Este echilibrat de magneziu, a carui prezenta este esentiala pentru absorbtia calciului, acelasi lucru fiind valabil si pentru. bor, element care se gaseste exclusiv in vegetale. In acelasi mod si persoanele care nu consuma lapte si derivate, obtin calciu necesar din vegetale. Surse bune de calciu sunt : broccoli, varza de Brussel, varza, orice tip de fasole si mazare, crealele integrale, stafide, nuci, si mai ales semintele : de floarea soarelui, de susan, etc)   Si acestea sunt si sursele pentru. care au optat cercetatorii de la NASA cand au stabilit meniul pt cosmonauti (...)

Cateodata, oamenii de pe Terra, nu-si dau seama ce pret trebuie sa plateasca pentru. anumite stiluri de viata si obiceiuri, cate-odata pare sa predomine doar opinia “predata” de partile interesate financiar ( de prea mult timp si cu prea multa agresivitate) chiar daca aceasta este exact opusul adevarului.  Dsr in situatii atat de delicate, cum sunt misiunile spatiale, unde “adevarul” este masurabil si de maxima importanta, nu trebuie sa ne uimeasca ca o alimentatie fara lactate este o alegere obligatorie.

Dr. Klaper ( cerceatator la NASA) mai aduga “ Proteinele din laptele de vaca precum si alte substante componente ale acestuia, au un rol important in numeroase patologii ca : astma, artrita reumatoida, infectiile repetate ale urechii, eczeme, colite, si numeroase alte patologii autoimune. Sa nu fiti surprinsi daca dupa cateva saptamani in care nu ati consumat lactate, organismul vostru se va simti mult mai bine si va functiona mult mai bine, in diverse moduri: mai putin mucus in corp, mai putin gaz intestinal, mai putine secretii nazale, si asa mai departe, si pentru. alte simptome pe care le veti descopei ca au fost corelate cu consumul de lapte”

          MITUL PROTEINELOR

Diavolul          Profit de prezenta surorii Natura, pentru a-i pune o alta intrebare :
 laptelui          “Proteinele sunt importante pentru. crestere, in special cele din lapte? “

Sora   :  Te referi tot la oameni, frate Diavol, care beau lapte de vaca si consuma produse
Natura    lactate concentrate?

Diavolul laptelui : Da, sigur ,

Sora        Atunci este necesar sa amintesc ca laptele matern, pe care D-zeu l-a destinat
Natura     cresterii rapide a puiului de om, contine in medie doar 1,4% proteine. Si aceas-
                ta doar cand cresterea este rapida, si cere formarea unui mare numar de celule
                noi. Dar cand ajunge la maturitate, nevoia de proteine va fi mult mai mica, cam
                o treime din cea necesara copilului.  1,4 % reprezinta doar o medie, caci conti-
                nutul de proteine din laptele uman se diminueaza de la saptamana la saptama-
                na, pentru a se adapta incetinirii ritmului de crestere a copilului. Incepe cu 2 % in
                prima sapt.de viata, apoi scad la 1,2 % pana in a 8-a sapt. Si apoi se
               stabilizeaza  cam la 1,1 %. Animalele caracterizate de o crestere mai rapida au
               un continut mai ridicat de proteine in lapte, de ex. pisica, care isi dubleaza
               greutatea de la nastere in numai 7 zile, adica de 26 de ori mai rapid decat copilul,
               are in laptele matern ( de pisica) un procent de proteine de 9,5%. Un vitel isi 
               dubleaza greutatea in 47 de zile, si de aceea are un procent de 3,5%de proteine
               Unui copil in schimb, ii trebuiesc 180 de zile pt. a-si dubla greutatea.
               Maimutele, care sunt mult mai puternice decat oamenii, traiesc cu o dieta de
               fructe ce contin in medie 0,2 pana la 2 %, echivalenta cu concentratia proteica
               din laptele uman. Omul si primatele (maimutele) sunt atat de asemanatoare
              (99% din materialul genetic identic) incat odata, dr. Ryke, le ceru studentilor sai
               sa recunoasca daca un intestin fusese al unui barbat sau al unei femei. Nimeni
               nu stiu sa spuna ca de fapt era al unui cimapanzeu. Daca cimpanzeii ar fi avut .
               nevoie de 60 de gr. proteine /zi, eu mi-as fi dat seama cu siguranta, si chiar si voi
               Si totusi ei cresc avand o structura si o forta extraordinara. Si ce anume au
               mancat pentru. milioane de secole, daca nu o alimentatie bazata pe plante, in princi-
               pal fructe?  Fiintele umane, nu sunt proiectate, nici anatomic nici fiziologic, pentru. a
               avea o dieta atat de bogata in proteine cum afirma cei care sunt alesi ca nutritio-
              nisti de industria laptelui din ziua de azi.Pana acum cativa ani,expertii spuneau            
              ca omul are nevoie de 60 gr. /zi de proteine. Cercetarile medicale au demonstrat  
              ca o medie de 12 gr/zi de proteine sunt suficiente.(.....)
              Albanese si Orto admit ca “eficienta utilizarii proteinelor este diminuata cand canti
              tatea ingerata este excesiva” Incercati sa dati o cantitate mare de proteine iepu-
              rilor sau vacilor. Veti constata ca si acestea se imbolnavesc progresiv. Experi-
              mentul facut de Laymen si Kayonad a concluzionat ca iepurii (care sunt foarte
              sensibili la mancarurile proteice, caci prin metabolizare elimina o mare cant . de
              acizi) ce au fost alimentati cu produse lactate au murit de acidoza.
              Toate  zarzavaturile contin proteine, legumele si cerealele sunt bogate in proteine
               pana si fructele contin mici cantitati.

                              Continutul proteic al alimentelor

                  Denumire                          gr.prot./100 gr. alim

                 Fructe                                  0,5 – 1,5                           
                 Lapte uman                               1,1
                 Orez decorticat                          2,0
                 Orez integral                              2,5
                 Zarzavaturi                             0,5 – 3,5
                 Seminte germinate                2  -  4
                 Fasole fierte                              8
                 Nuci, seminte                        10- 25
          
                confruntati cu :
                
                   lapte de vaca                            3,5
                   branzeturi                             14  -  20






                        CAPITOLUL  5    
                          
                       NU VEI STRIGA IN VAN  IMPOTRIVA BOLILOR


    “ Sunt invitat in toate regiunile din Statele Unite sa tin conferinte si ceea ce se intampla apoi, este ca persoanele  pe care le intalnisem, cu patologii cronice, ma recontactau dupa cateva luni si imi spuneau ca simtomele ce le aveau se diminuisera sau ca erau chiar pe cale de insanatosire. Da, miracolele se intampla, si unul din secretele mele pt. aceasta este : pur si simplu nu mai consumati lactate sau produse care sa le contina. Oricine poate sa beneficieze de pe urma acestui sfat, si pt. multi, beneficiile vor fi miraculoase”
                                                                                 Dr. Raymond Francis, martie 1999


         Urmeaza in acest capitol, o lista intreaga de boli care sunt determinate de consumul lactatelor, cu explicatii si liste intregi cu bibliografii ( ce contin sutdiile medicale efectuate pt. bolile respective in toata lumea, de diversi cercetatori)  Nu-l mai traduc, doar am sa enumar bolile enuntate, si voi lasa si adresa site-ului unde puteti gasi cartea in original, in caz ca cineva este interesat de bibligrafie ( majoritatea este in engleza)

 

    BOLILE SI LAPTELE DE VACA , INDEX ALFABETIC

   A – Acnee, anemie, angina pectorala, apendicita, artrita, astm, autism (una din cauze, pt. ca aici sunt implicati mai multi factori) , sindromul deficitului  de atentie, alergii,
                                 nu consumati lactate cat timp alaptati.
   B – morbul lui Behcet ( este o boala privind un grad inalt de permiabilitate intestinala)
   C– Cancer, candida, cardiopatie ischemica, cataracta, celulita, chiste ovariene, colesterol , colon iritabil, congestie nazala, constipatie., perturbari comportamentale, colici,
morbul lui Crohn
   D – Depresii, diabet, diaree cronica,  
   E – emicrania, enurezis nocturn, enteropatia, epilepsia
   F -   ficat                                      
   H – hernie, hirsutism
    I  - infarct miocardic,
   O – osteoporoza, otita, oboseala cronica
   P – plamani
   R – rinichi, reflux gastroesofagen, rinite, raceli repetate 
   S – sexualitate precoce, scleroza multipla, spondilita anchilozanta, schizofrenia, somn nelinistit
   T - tiroida
   U – urticaria


        Adresa site-ului

                     http://www.webalice.it/cristiana.distefano/maldilat1.htm

               Traducere de : Mihaela Fidiuc
                 

12 comentarii:

  1. foarte complexe informatiile, felicitari pentru traducere.
    cu singura observatie, daca-mi permiteti, ca "alaptarea la san" este pleonasm. Spunem alaptare sau hranire la san, pentru ca nu se poate alapta cu biberonul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri

    1. Da, aveti dreptate, va multumesc ! Am sa ma stradui sa fiu mai atenta. Va urez toate cele bune !

      Ștergere
  2. Domle... ce de prostiii! De ce eliminati toate produsele lactate? Trebuie sa va mai informati! NU trebuie eliminate toate produsele lactate ci DOAR cele ce contin CAZEINA. Kefirul de lapte este o bautura fermentata miraculoasa care contine miliarde de bacterii bune si ciuperci care predigera si lactosa si cazeina, face minuni in digestie si imunitate! Laptele de vaca FIERT sau PASTEURIZAT trebuie evitat in totalitate DAR nu si laptele crud organic obtinut din surse de incredere care este viu, incarcat cu enzime si bacterii bune care vor PREDIGERA aceste proteine. NOI schimbam si distrugem ce ne ofera natura. Branza trebuie evitata pentru ca are cantitati mari de cazeina. Dar untul clarifiat, respectiv ghee-ul contine ce este mai BUN din grasimea din lapte si nu are nici lactoza nici cazeina! NU mai raspanditi informatii incomplete, nu demonizati un produs care, folosit CU CAP si inteligenta aduce DOAR beneficii, pentru cine vrea sa se informeze, pentru altii....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar așa. V-ați dat chiar interesul sa scrieți atâtea prostii

      Ștergere
    2. Exact asa, da, mi-am dat interesul sa traduc "atatea prostii" pentru ca,consider ca oricine are dreptul la informatii, mai ales cand acestea provin de la persoane competente. Fiecare sa judece dupa cum il duce capul ceea ce citeste ! Si apropo de "prostiile" pe care le-am tradus, .....ce sa-i faci , nu toata lumea e asa inteligenta ca Dvs, mai "e unii" care nu le considera tocmai prostii !

      Ștergere
  3. as vrea sa intreb daca tot ce s a zis aici e valabil pt orice lapte .De exemplu laptele de capra ,de la capre crescute natural fara substante sau hormoni fara medicamente sau vaccinuri .Si daca poate fi folosit sau este mai bun nefiert ,sau acru .

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu va pot spune doar opinia mea :
    Din cate imi dau seama, facand o analiza a informatiilor pe care le-am citit din diverse surse,imi rezulta ca laptele de capra este mult mai usor de digerat si mult mai apropiat ca si continut de substante nutritive si hormoni de cel matern. Cu atat mai bine daca provine de la animale crescute in mod traditional !
    In ce priveste modul in care poate fi consumat.....cred ca ramane la latitudinea fiecaruia, cum ii place sau cum il tolereaza mai bine ! ( pe incercate )

    RăspundețiȘtergere
  5. Voi sunteti cu mintea intunecata ! hai sa impuscam toate vitele, oile si caprele caci sunt nocive laptele si carnea lor in schimb sa mancati porci si serpi si toate taratoarele din mare (fructe de mare ) de care dzeu spune sa ne ferim. Oare n-a numit dzeu cannan - tara in care curge lapte si miere ? e laptele toxic ? poate trebuia sa spuna de tara in care curge lapte de soia si miere ! mi-e scarba de voi , oameni intunecati la minte si plini de nelegiuire ! E bun alcoolul , e bun tutunul , e buna destrabalarea dar e nociv laptele ! mi-e sila de voi !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Why you so dumb?

      Ștergere
    2. Din ceea ce spuneti rezulta ca nu ati inteles nimic ! Cat despre " hai sa impuscam toate vitele"..... Se vede ca habar nu aveti despre ce vorbiti ! adica in imaginatia dvs. vitele care sunt crescute pentru lapte, in fermele de crestere intensiva, sunt scoase la pensie cand nu mai dau randament ??!!!! sau dvs credeti reclamele de la TV pentru lapte si produsele lactate ce provin de la "vacuta fericita ce zburda pe campii" si care va muri cand ii va veni sorocul ???!!!!
      Aveti macar o vaga idee despre cum sunt tratate aceste animale ???? Sunt considerate ca si roboti, fara sentimente sau simturi ! Vitele sunt violate "mecanic" pentru a fi intr-o continua lactatie, viteii sunt macelariti, iar vacile, dupa doar cativa ani de "productie" sunt sacrificate pentru ca nu mai dau randamentul standard.
      Uitati-va putin la aceste filmulete. Chiar daca nu intelegeti engleza, imaginile spun totul!

      https://www.youtube.com/watch?v=UcN7SGGoCNI

      https://www.youtube.com/watch?v=Bsi5QW7lsIw

      https://www.youtube.com/watch?v=2H5pQvDlp8Y

      Deci,ce parere aveti, ce spune D-zeu depre toate aceste animale macelarite din motive economice ???? ca sa nu mai spun despre conditiile de lagar in care sunt crescute !



      Ștergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere