Ads 468x60px

vineri, 15 martie 2013

Conferinta DAN! primavara 2010



Articol preluat de pe site-ul :


   
         Dicursul dr. Stephen Edelson la deschiderea              Conferintei DAN ! din primavara lui 2010
                                           Baltimora, 8 aprilie 2010
              
Doresc sa urez tuturor bun venit la Conferinta de primavara 2010 a “Autism Research Institute” (ARI). Cu aproape 15 ani in urma am inceput sa organizam conferinte intai anuale apoi bienale; acum este pentru prima data cand  aducem simpozionul DAN ! ( Defeat Autism Now! ) in splendidul oras Baltimora. Din ceea ce am vazut pana acum, in aceste 2 zile, ma intreb cum de nu am facut-o pana acum .
As vrea inainte de toate sa multumesc lui Jane Johnson, director executiv al DAN! , Lyn Redwood, organizatoarea acestei conferinte, Denisei Fulton, Anthony Morgali si Spencer Brassart, tehnicii nostrii care se ocupa de audio-vizual, Pat LaCorte, si tuturor persoanelor din staff precum si voluntarilor, pentru munca depusa in organizarea acestui simpozion. (........)

Pentru cine nu cunoaste multe despre noi, ARI a fost fondat in 1967 de Dr.Bernard Rimland, care fusese un adevarat pionier in acest domeniu. El fu acela care distruse teoria ce ii voia pe parinti vinovati, foarte difuza in anii ’50-’60, care sugera ca autismul era datorat conditiilor precare familiale.
In cartea sa din 1964, dr. Rimland argumenta in maniera convingatoare ca simpotomele si comportamentul, tipice autismului dadea de gandit la o stare fizilogica-bilogica de fond.  Cu trecerea timpului, dr. Rimland si ARI au condus mai departe teoriile cele mai inovative asupra autismului – incepand cu anii ’60 cand ARI a promovat ABA si cand in 1967 dr. Rimland a emis teoria ca autismul este datorat unei interactiuni intre gene si mediu. Mergand inainte, 30 de ani mai tarziu, pe la jumatatea anilor ’90, dr. Rimland impreuna cu dr. Sindey Baker si Jon Pangborn, care sunt aici prezenti, si-au focalizat eforturile in fondarea unei noi miscari in domeniul autismului, care este tocmai protocolul DAN !  Acesta se bazeaza pe intelegerea problemelor biomedicale comune in autism si deducerea tratamentelor adecvate.   
ARI  a luat intotdeauna “pulsul” autismului. ARI a fost prima organizatie care a :

-          recunoscut epidemia de autism
-          ridicat problema metalelor grele la fel ca si cea a vaccinurilor;
-          condus cercetari asupra beneficiilor nutritiei;
-          promovat diete resctrictive, ca dieta GF/CF ( fara gluten si cazeina) etc
Referitor la vaccinuri, acestea sunt inca una din marile probleme de preocupare. Studiile sunt discordante : unii au gasit o relatie intre autism si vaccinuri, altii nu. Dar ceea ce lipseste este de necontestat : o cercetare cu standardele cele mai inalte in aceasta problema. Cum va puteti imagina, costurile unor astfel de studii sunt destul de oneroase, dar ele sunt in mod cert foarte necesare. Cam cu doi ani in urma, ARI , cu ajutorul Lyndei Huggins, a initiat campania piesei de puzzle, pentru a strange un milion de dolari pentru a se putea conduce mai departe aceste studii de cercetare.   
Fiecare piesa de puzzle costa doar 1 dolar, cu cat se cumpara mai multe cu atat vom fi mai aproape de finalizarea acestor necesare, impartiale si scrupuloase cercetari asupra legaturii dintre vaccinuri si autism.

Asa cum multi dintre dvs. stiu, optica biomedicului in tratarea autismului a fost de curand supusa unui atac mediatic de catre unii jurnalisti. Atentie ! aceste persoane nu sunt experti in autism si marea majoritate a persoanelor ce au fost intervievate nu au tratat niciodata o persoana din spectrul autismului.  Ar fi destul de interesant sa se investigheze acesti  “reporteri investigativi”.
Acum voi concluziona mentionand nevoile existente in domeniul autismului :

1.      Avem nevoie de mai multi medici care sa inteleaga problemele medicale comune persoanelor din spectrul autistic
2.      Avem nevoie de mai multi medici care sa se informeze mereu in legatura cu cercetarile asupra autismului si care sa urmeze si sa respecte stiinta.
3.      Trebuie sa stopam discriminarea privind tratamentele medicale adecvate. Daca un copil care nu sufera de autism dar are mari probleme gastro-intestinale, sau nivele mari de metale grele in corp, atunci acest copil va fi imediat tratat.  In schimb, daca un copil autistic are aceleasi probleme, multi doctori pur si simplu intorc capul in cealalta parte. Miezul acestei probleme este ca, persoanele afectate de aceste dizabilitati trebuie sa primeasca in aceeasi masura atentia si tratamentele acordate persoanelor normale.
4.      Avem nevoie de cercetatori care sa nu aiba legaturi financiare de nici un tip cu Big Pharma  De ce oare mai toleram acest tip de raport? Acest lucru nu este cu siguranta in interesul comunitatii autismului si nici macar in interesul unei stiinte obiective.
5.      Avem nevoie de mai multe fonduri statale, nu din partea caselor farmaceutice, pentru studierea relatiei dintre vaccinuri si autism sau intre pesticide si autism.
6.      Avem nevoie de o mass-media care sa centreze relatarile lor asupra problemelor reale, ca de exemplu descriind problemele medicale cele mai comune asociate autismului, si modurile prin care se pot ajuta aceste persoane.  De ce nu pun in discutie unele dintre terapiile cele mai “acceptate”ca de exemplu asupra realelor riscuri a folosirii medicamentelor Risperidol, Prozac si Ritalin?  Aceste tipuri de medicamente  nu ar trebui prescrise ca tratamente in prima linie . Ar trebui sa fie date doar in ultima instanta.
7.      Avem nevoie ca organizatiile autismului influente sa refuze suportul financiar de la Big Pharma .
8.      Avem nevoie ca organizatiile autismului din toate statele Americii si din lumea intreaga sa se uneasca in sfarsit , formand un network, comunicand si lucrand impreuna. In realitate diferentele dintre diversele organizatii sunt putine si unele dintre recentele dispute sunt numai o pierdere de timp si energie. Avem inca mult de realizat si prea putin timp la dispozitie.

Este atata durere si suferinta in comunitatea autismului. Noi toti trebuie sa acordam ajutorul nostru. Toti trebuie sa muncim impreuna. Noi toti putem face cu adevarat diferenta.

          Va multumesc


       Traducere  de   Mihaela  Fidiuc



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu