Ads 468x60px

luni, 4 martie 2013

Academia Pediatrica Americana - confirma




Articol preluat de pe site-ul :


Se schimba optica : Academia Pediatrilor confirma legatura dintre intestin- creier, in autism
Conexiune : intestin-creier? Intestin permeabil ? Academia Americana a Pediatrilor recunoaste ca nu suntem nebuni !!!

Academia Americana a Pediatrilor (AAP) a facut un enorm pas inainte, pana acum inimaginabil, in recunoasterea existentei unei conexiuni intre problemele gastrointestinale si simptomele din spectru autistic : revista “Pediatrics” ( organul oficial al AAP) , in numarul sau din noiembrie 2012 publica un supliment de 200 de pagini cu titlul : “Sa imbunatatim asistenta sanitara pentru copiii cu autism si alte tulburari de dezvoltare” ( nu dispunem de un link deoarece articolul nu este inca disponibil on-line.)

Rasfoind printre diversele articole al acestui supliment al revistei, atentia mi-a fost atrasa de un titlu pana acum inimaginabil a se vedea intr-o  publicatie de asemenea calibru : “Patologii gastrointestinale (GI) la copiii cu Dereglari din Spectrul Autistic : conducerea unui studiu de cercetare”


Curios si optimist am decis sa aman partida de fotbal de sambata dupa-amiaza si sa citesc articolul. Dupa numai trei fraze ramasesem cu gura cascata.
“ Multe persoane cu autism ASD prezinta simptome medicale asociate, ca : convulsii, dereglari ale somnului, dereglari metabolice si dereglari gastro-intestinale ce au un impact semnificativ asupra sanatatii, dezvoltarii, socializarii si invatarii “
Cateva randuri mai jos am mai citit ca este “ o lispsa de recunoastere din partea medicilor  a faptului ca, anumite probleme gastro-intestinale ( de ex: dureri, greata)”  Primul meu gand a fost ca , poate cineva de la ARI sau de la MAPS  a intrat la AAP si fara ca cineva sa-si fi dat seama, inainte ca articolul sa ajunga la tipar, ar fi schimbat unele cuvinte.  Dar continuand cu lectura pana la sfarsit am ramas complet socat de fraze ca acestea :

-          “ Prcatica clinica si cercetarea conduse pana in prezent indica rolul important pe        care  il au conditiile gastro-intestinale in tulburarile din spectrul autistic si impactul lor nu numai asupra copiilor dar si asupra parintilor si medicilor “
-          “ Conexiunea intre intestin- creier, functia imunitara si interactiunea genoma- microbiana” Da, da este scris chiar asa : conexiunea intestin – creier!
-          “ Tot mai multe probe arata o combinatie de schimbari in microflora intestinala, in permeabilitatea intestinala, un raspuns imunitar neadecvat, activarea anumitor trasee metabolice si schimbarile comportamentale”
-          Analizele endoscopice efectuate la copiii cu ASD si simptome gastro-intestinale au relevat prezenta unei inflamatii difuze al tractului intestinal”
-          “Au fost semnalate raspunsuri autoimune la copiii ci ASD si cu un istoric familial de boli autoimune”
-          “Anticorpii ar putea indica prezenta  de procese inflamatorii si/sau o componenta autoimuna care ar putea compromite integritatea  barierii mucozale “
-          “Intestinul permeabil” – Da , au folosit exact aceste cuvinte ce au fost luate in deradere de atata timp, apoi se explica cercetarea in sustinerea acestei teorii, in modul ca noi, pediatrii sa o putem intelege si sa incepem sa credem in ea.
-          “ Starea nutritionala si absorbimentul substantelor nutritive sunt intrinsec legate copiilor cu autism”  
Se releva chiar si analizele pentru : permeabilitate intestinala, pentru a evaluarea intestinul, calprotectina pentru inflamatia intestinala, teste sierologicice pentru evaluarea sensibilitatii la gluten, examene pentru diverse intolerante alimentare , testul acizilor organici pentru vit B12 sau absenta de sulf si analize de microbiotica intestinala.  Articolul se incheie cu o discutie asupra lipsei de tratamente acceptate unanim in ceea ce priveste problemele gastro-intestinale specifice copiilor cu ASD si defineste sase obiective cheie ale cercetarii :

1.      Determinarea conditiilor patologice gastro-intestinale in cazul ASD.
2.      Cresterea studiilor de cercetare pe animale
3.      Identificarea biomarker-ilor pentru stabilirea unui tratament
4.      Mai buna evaluare a starii nutritionale.   
5.      Identificarea fenotipurilor comportamentali legati de starea slaba nutritionala
6.      Dezvoltarea unor algoritmi “evidenta- baza”  pentru a ajuta medicii in evaluarea si tratamentul problemelor gastro-intestinale.

Pe parcurs ce ajungeam la sfarsitul articolului, spiritul critic cu care de obicei citesc articolele privind tratamentele pentru autism, era inlocuit de un mare optimism : pana la urma, cercetarea traditionala (oficiala) are in program cercetarea aspectelor gastro-intestinale si nutritionale al tratamentului biomedic pentru autism.
Pentru 20 de ani , si chiar mai mult, biomedicii au folosit aceste tratamente in vindecarea  problemelor gastro-intestinale la pacientii autistici, fara prea multa sustinere din partea medicinei traditionale, trebuind sa suporte multe critici, si , si mai rau parintii acestor copii se rugau de pediatrii lor sa ia in considerare aceasta posibilitate ( de conexiune intre intestin si creier) pentru a fi ajutati , dar fara folos.
Vantul schimbarii a inceput sa sufle in ianuarie 2010 cu relatarea Dr. Tim Buie –asupra problemelor gastro-intestinale in cazul autismului ( Pediatrisc. 2010; 125 Supl. 1; S1- S 18) Si acum vantul sufla tot mai mult in favoarea noastra.

Acest articol, in realitate,nu va schimba nici un tratament particular in cazul problemelor gastro-intestinale la autism, in viitorul apropiat, caci vor fi necesari inca multi ani de-acum incolo pentru ca cercetarea oficiala sa ajunga la vre-un rezultat in acest domeniu, totusi este bine de stiut ca ajutorul medicinei traditionale este pe calea cea buna si daca parintii ce vor cere ajutor pentru problemele gastro-intestinale a fiilor lor, vor fi ridiculizati de vre-un medic, macar vor sti ca au de partea lor Academia Pediatrica.  Puteti deci, sa le fluturati in fata acest articol ! Textul integral va fi disponibil on-line cat de curand, dar puteti vizualiza deja prima parte aici :    

Daca aveti un pediatru “deschis” si aveti nevoie de ajutor, duceti-i acest articol si cu siguranta va dori sa testeze tratarea acestor probleme gastro-intestinale ale copilului vostru.   

Tot in aceasta editie a revistei este un articol despre importanta in evaluarea si tratarea constipatiei in cazurile de ASD. Articolul sugereza de asemenea de testare copiii pentru boli ale tiroidei, pentru nivelul ridicat al plumbului si , auziti putin : pentru celiachia ! Iata link-ul :  



Dr.Bob Sears  Direttore medico della TACA



      Traducere  de Mihaela Fidiuc

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu