ALIMENTATIA NATURALA VEGETARIANA
IN COPILARIE
de Luciano Proietti ( medic pediatru,
nutritionist)
Articol preluat de pe
site-ul : http://xoomer.virgilio.it/tatanone/proietti1.htm
Medicul pediatru
Luciano Proietti este un bine cunoscut medic vegan care a optat pentru el si
famila sa stilul de viata vegetarian. Are in spate aproape 40 de ani de
experienta in pediatrie si in 2006 a publicat cartea “Fiii vegetarieni” . In continuare va prezint Conferinta sa, tiunta
in cadrul ciclului de Conferinte “A fi vegetarian : o alegere posibila” care
s-a desfasurat la Torino. (2007)
A se vorbi despre alimentatie
vegetariana in aceste zile la Torino, dupa succesul expozitiei “Salone del
gusto” – cu salamuri si alte preparate din carne, este destul de dificil dar as
spune ca e cu siguranta important, dar in acelasi timp si dificil. Am intitulat
aceasta conferinta: Alimentatia naturala
vegetariana deoarece se poate ca cineva sa fie vegetarian dar in acelasi timp
sa nu manance in mod natural adica sa consume mancare nesanatoasa: tot
felul de snacks-uri, ciocolata, dulciuri rafinate, etc care ar putea fi
considerate ca facand parte din alimentatia vegetariana, dar in mod sigur sunt
daunatoare sanatatii; la fel cum si invers, se poate ca cineva sa nu fie
vegetarian dar sa manance in mod natural, sanatos. Eu nu fac niciodata un discurs de filozofie
cand vorbesc in termeni medicali ci un discurs despre sanatate.
Sa
incepem cu primele diapozitive: Iata unul din mesajele pe care le vedem (auzim)
adesea : “ Dupa a patra luna sa dam copilului
carnea, caci e necesara pentru o corecta alimentatie a sugarului. Cum sa o
administram pentru a-i garanta o digerabilitate optima? omogenizat si
liofilizat: doua alimente pentru sugari "
Iata
ca deja se contrazic : e atat de naturala incat e necesar sa o alteram, daca
nu, copilul nu o poate manca, e evident.
Acesta este mesajul pe care il primim din mai multe surse (reclame,reprezentanti de vanzari,
media,etc) mai mult sau mai putin
interesate, intre care chiar si medicul pediatru. Nu s-a pus niciodata in discutie, in acesti
30-40 de ani acest subiect, deoarece traim intr-un moment istoric atat de unic
facand comparatie cu trecutul , incat nu avem nici un punct de referinta: nu a
existat niciodata in decursul istoriei o
perioada in care o parte destul de mare a populatiei nu mai sufera de foame, nu
face efort ( activitate fizica) iar mortalitatea infantila s-a diminuat
considerabil. Intr-o astfel de situatie
nu avem puncte de referinta trecute si atunci
mesajele de acest tip ce ne-au fost transmise nu au putut fi verificate
si contestate pana acum, in acesti ani, in care incepem sa vedem efectele
acestei schimbari.
Iata
, si acest diapozitiv despre alimentatie, e semnificativ, se vede ca pana in
anii ’50 problema medicilor si a parintilor era aceea de a reusi sa faca copiii
sa supravietuiasca Familiile faceau cate
6,7,10 copii pentru ca macar jumatate din ei sa supravietuiasca, deoarece o
parte din ei mureau in primele zile sau in primele luni. Dupa anii ’50 , din diverse motive,
mortalitatea infantila s-a diminuat, asa ca s-a crezut ca aceasta s-a datorat
doar medicinei, progresului alimentar si tot asa, si am acceptat fara discutii
aceste prescriptii, mai ales pentru ca aveam o istorie de foamete; in trecut nu
se manca carne, sau oricum foarte rar, inainte de anii ‘50 erau putini cei care
isi puteau permite sa o consume, nu zic zilnic, dar macar saptamanal, iar marea
majoritate (saracii) o mancau doar cateodata, 3-4-5 ori pe an.
Sa
mergem mai departe si sa privim diapozitivul, mai jos in cadrul aceleasi
publicitati, pe pagina a 2-a, cineva poate sa fi vazut , dar sigur nu a citit,
din fericire, dar iata ce e scris :” …..este important
deci sa valorizam la maxim, in dieta copilului, un aliment considerat de
pediatri ca indispensabil pentru crestere ,fiind sursa de proteine nobile, fier
si vitamine”
Aici
sunt diverse erori : prima este “indispensabil”. Carnea
nu este indispensabila, fapt contestat de diverse asociatii vegetariene si pentru
protectia animalelor care au deschis cauza in fata Juriului de autodisciplina
publicitara. Ca urmare, firma PLASMON a
trebuit sa faca “marche arrière” si a schimbat mesajul publicitar in felul
urmator : “…un aliment indicat de
pediatri in mod particular pentru crestere”
E
clar ca nimeni nu a citit acest mesaj nici inainte nici dupa si nimeni nu a
vorbit sau scris de acest lucru in ziare, deoarece ziarele vorbesc de stiri
serioase, totusi acesta e un mesaj publicitar si chiar daca este fals si nimeni
nu-l denunta, el va fi publicat in continuare.
In fapt, mesajul care ne este transmis este ca, carnea este
indispensabila, mai ales pentru copil, in primii ani de viata.
La
inceputul activitatii mele pediatrice, cu 30 de ani in urma, cand profesorul ne
spunea ca alaptarea era buna pana la 3 luni apoi trebuia sa se dea copilului
omogenizate , fainuri, etc, eu intrebam : ”De ce tocmai pana la 3 luni si nu
pana la 5 sau la 12 “? - “Pentru carente de proteine nobile “ – mi
se raspundea.
Alta
eroare in mesajul publicitar sunt tocmai aceste “proteine nobile” : cuvantul
“nobile” nu are nici o semnificatie in limbaj tehnic, termenul nu vrea sa spuna
nimic, nu este un termen tehnic. Mi se spunea,” pentru carenta de fier, de
proteine de vitamine” si tot asa (asta in anii ’70) Cu trecerea timpului, incet , incet, ritmul
s-a mai schimbat si in prezent, cine are fii stie, acum dupa 30 de ani se
recomanda alaptarea pana la 6 luni si apoi sa se inceapa intarcarea.
Eu
contiuni sa ma intreb : “De ce pana la 6 luni si nu pana la 12 ?” Ceea ce
lipseste in aceasta evaluare este un parametru de referinta. Pe ce se bazeaza,
care sunt elementele de referinta a alimentatiei copilului sau as spune in
general al omului ? Pentru ca, daca nu
avem puncte de referinta, oricune are dreptul sa spuna ceea ce vrea : ca eu sa
dau carne de porc la 3 luni sau ou la o luna, cum au facut americanii cu ani in
urma, sau ce stiu eu, sa ii dau broasca testoasa la 2 ani, deoarece la 2 ani
este nevoie de carnea de testoasa. Nu
exista nici un element pentru a critica o alegere recomandata (sau facuta) si
drept consecinta oricine isi exprima parerea.
Noi credem ca lumea noastra, modul nostru de alimentare este cel mai
bun, unicul, cel mai potrivit , dar putem face un exemplu banal, care nu are
legatura cu alimentatia copilului, dar este foarte simplu : micul dejun in
lume. Noi credem ca daca bem cappuccino si mancam brioche la micul dejun, toata
lumea face la fel, cu lapte si cafea, in schimb nu e asa, noi suntem o
minoritate : In Italia si in Franta e asa, dar o parte a lumii, de
exemplu, la micul dejun serveste peste.
Acestea sunt fapte, eu nu vreau acum sa-mi dau cu parerea “face bine sau nu
face bne” , ci doar sa evidentiez ca mancarea
este un fapt cultural, care nu prea are de-a face cu factorii fiziologici sau
biologici, ci mai ales cu factorii
culturali.
Nu
stau acum sa vorbesc de obisnuitele lucruri, de vegetarienii ce sunt
fructivori, ierbivori, de carnivori, de mamifere cu unghii, de cele care nu au
unghii, de cele care au glande salivare, de cele care nu au etc. Sa vorbim in schimb despre alimentatia
copilului, de crestere, si de un subiect tot mai raspandit si anume :
alaptarea.
In
anii ’50, in Europa si USA cineva decise ca alaptarea nu era necesara, pentru
ca se inventase laptele praf, care se zicea ca e mult mai echilibrat, mult mai complet, cu aceeasi
compozitie ca laptele natural, putea fi dat oricui, femeia isi mentinea un san
frumos, si se putea si odihni noapte, daca altcineva hranea copilul. Asa ca,
s-a facut astfel ca femeile nu mai alaptau deloc, ca oricum laptele era la fel.
Dupa un anumit numar de ani, nu multi, s-a inteles ca acest lucru nu functiona,
mai precis, avea un efect.
Istoria
ne invatase deja ceva, dar noi nu am vrut sa acceptam: la jumatatea secolului
trecut a avut loc in Europa revolutia industriala, iar locuitorii de la sate se
transferau in oras pentru a munci. Femeile au inceput sa munceasca in fabrici
si pentru ca nu exista protectie sociala, nu puteau ramane acasa trei , sase
luni pentru a alapta. La jumatatea secolului trecut se folosea sau laptele
mamei sau laptele unei doici, pentru cine avea bani. Problema sociala era importanta : daca
femeile nu se duceau sa munceasca, familia avea prea putin bani, dar si pentru
fabrici era o problema, ca nu mai aveau forta de munca . S-a incercat sa se gasesaca o solutie la
problema, si cum in Europa avusese loc revolutia industriala, aici s-a spus
prima oara : “ lapte de mama sau lapte de alt mamifer, e la fel; avem vaci, sa
le folosim laptele si sa-l dam copiilor” Ei, si ce se intampla ? se intampla ca
copiii mureau, pentru ca laptele de vaca, bunul Dumnezeu l-a dat pentru vitei
nu pentru noi. Pe atunci nu se cunostea compozitia laptelui, s-a incercat sa se
inteleaga si s-a ajuns la concluzia ca e mult diferit de laptele de mama. Cand
copiii sunt alimentati in primele zile de viata cu lapte de vaca, mor de diaree
din cauza cantitatii prea mari de proteine existente in laptele de vaca. Atunci
s-a inceput a se dilua laptele cu apa. Ei bine, copiii nu mai mureau de diaree
dar nu mai cresteau pentru ca nu mai erau destule calorii. Atunci s-a hotarat
sa se adauge caloriile sub forma de carbohidrati, zaharuri, orice . Si asa s-a
facut laptele diluat si indulcit care, cred eu, cine nu era adaptat nu putea sti,
dar oricum s-a mers inainte asa si chiar si in prezent mai sunt persoane care
in anumite situatii dau sugarilor laptele de vaca diluat, indulcit si/sau cu
faina. Pana la inceputul anilor ’50 , cand a aparut laptele praf, mai erau si
problemele de igiena, care apoi s-au diminuat. Laptele praf l-au facut
asemanator ca si compozitie cu cel de mama. Insa, schimband anumiti parametrii
prin procesul biologic, trebuie sa ne
asteptam si la niste efecte, nu putem sa credem ca daca modificam un parametru
nu se va schimba nimic. Ceva se va intampla, e una din legile fizicii, este ca
si in cazul biotehnologiei: nu putem gandi ca daca vom pune o gena animala in
porumb sau in soia, nu se va intampla nimic; nu stim inca ce se va intampla dar
ceva se va intampla cu siguranta.
La fel cum nu se stia ce se va intampla daca vaca va fi hranita cu peste. Boala “vacii nebune “, de ce a aparut? Pentru ca am dat vacilor sa manance carne. Erbivorele sunt erbivore, e
clar ca nu vor muri in ziua urmatoare, dar se modifica ceva in structura
fiziologica, din cauza caruia organismul va avea de suferit si cu trecerea
timpului ceva se va intampla. La fel s-a intamplat si in cazul nostru.
Dar
sa revenim la aceasta perioada, de dupa anii ’50. Poate vi se pare cam tehnic,
sau cam plictisitor, dar este important pentru ca parintii, sau chiar fiecare
din noi, sa stie ce anume va manca maine dimineata la micul dejun, la pranz sau
la cina, fara sa trebuiasca sa ceara sfatul unui specialist. Cand vom descoperi
mecanismul, nu vom mai avea nevoie de atatea carti, de atatea cantariri, destul
sa cunoastem conceptul general si vom sti ce sa mancam. De la 1-2 ani si pana la 110 ani se mananca
intr-un singur mod. Vad acum in carti
dieta alimentara pentru intelectual, pentru taietorul in piatra, pentru cel ce taie
copaci, pentru sportiv, pentru femeia insarcinata, pentru cea care alpapteaza….
Si totusi este un singur mod de a ne alimenta. De la un an si pana la 100 de ani este un singur mod de a ne hrani ; se
schimba cantitatea dar in rest este un singur mod egal pentru toti.
Atunci,
hai sa vedem care este mecanismul, care sunt elementele necesare pentru a
intelege care este alimentul cel mai adaptat noua . In aceasta diagrama puteti
vedea durata maxima de viata, in ani, la cateva specii de animale (mamifere sau
nu) si vedeti aici broasca testoasa, care e probabil una din cele mai longevive
specii este apoi vulturul, care traieste in jur de 120 de ani, dar sigur omul este cel ce
traieste cel mai mult. Nu este un alt
mamifer care sa traiasca atat de mult, 122-123 de ani, - femeia franceza care a
murit anul trecut, (caz documentat) . Aceasta
este posibilitatea maxima biologica, fara manipulatii, care era si acum o mie
de ani in urma si in prezent, in timp ce e diversa durata medie de viata, care
acum doua mii de ani era de 23 de ani iar acum este de 70-75 in Italia.
Acesta
a fost primul element. Sa mergem mai departe.
Al doilea element : in aceasta
diagrama puteti vedea durata potentiala de viata in ani si activitatea
metabolica specifica. In practica se
poate spune ca organismul ce consuma mai mult in unitatea de timp, traieste mai
putin. Cam cum ar fi cu Ferrari si
cu Fiatul 500; Ferrari consuma mai mult , e mai rapid dar are o durata de viata
( a motorului) mai mica decat Fiatul 500 care consuma mai putin si merge mai
incet. La fel, vedeti cum animalele ce
au un consum, o activitate metabolica specifica majora, ( de exemplu respiratia
mai rapida, bataile inimii mai rapide) au o durata maxima de viata mai mica, in
timp ce, cele ce consuma in unitatea de timp mai putina energie, sunt mai
lente, au o inima care bate mai lent, o respiratie mai lenta, au si o
psibilitate de viata mai lunga. Acesta este un fapt important atunci cand
decideti ce anume sa dati de mancare
fiului dumneavoastra.
Un
alt fapt important este maturitatea sexuala : aici vedem cimpanzeii, gorilele, etc, in relatie cu
durata maxima de viata. Evident ca este o relatie , dar sa privim intai aceste
doua date : omul ( mai precis femeia, pentru ca e mai simplu de individualizat
parametrul sau : menstruatia) in anii 1800, 1960 si 1990 . Vedeti cum in 1800
prima menstruatie era in jurul varstei de 16- 18 ani, in 1960 era in jurul
varstei de 14 ani, iar in prezent aproape invaribil este la 11-13 ani, cateva
chiar la 10 ani. Pubertatea precoce este
una din patologiile cele mai fercvente. Cu cateva zile in urma a aaparut un
studiu american, difuzat si in media, relativ la faptul ca in USA exista
preocupari pentru faptul ca exista tot mai multe fetite care au prima
menstruatie la 8-9 ani. Deci asa cum se poate vedea exista mereu aceasta
micsorare a cresterii, si acesta este un factor important.
Al
patrulea element, pe care nu-l avem pe diapozitiv, este acela privind
cresterea: la o fiinta umana aceasta dureaza, fara stimuli externi, pana pe la
25 de ani. In ultimii 20 de ani a avut loc o accelerare. Cand se incheie
procesul de crestere? Prin conventie s-a decis ca se considera incheiat atunci
cand nu mai cresc oasele lungi. Acestea au o zona de cartilaje care le permite
cresterea, lungirea oaselor- stimulata de hormoni si alimentatie, etc.- si care
variaza in raport de cum este aceasta situatie. Asa cum am mentionat, in
ultimii 20 de ani a avut loc o accelerare a acestui proces asa ca varsta la
care se incheie cresterea nu mai este la 25 de ani ci in jur de 18 ani. ( 19,
17 – depinde de individ). Eu ma refer mereu la populatiie din tarile
industrializate, cele care de 50 de ani incoace au evoluat si nu de populatiile
care sunt inca in trecut si sufera de foame.
O
caracteristica specifica mamiferelor este accea de a iubi . Ce cuvant mare ! Si totusi asa este. Mamieferul are acesta
caracteristica, fata de alte vietati, de a iubi. Ce inseamna acest lucru ? Sa
nasca pui, sa-i alapteze cu laptele propriu ( nu exista alte vietati care alimenteaza
cu o parte din sine propria progenitura) si sa le arate afectiune
dezmierdandu-i. Mamiferele au 2 brate
(sau 2 labe) si 2 mamele. Deci vom avea productia de lapte. Dar sa vorbim
despre biosinteza mamala a lactozei. De
2-3 milioane de ani specia umana a evoluat, de 10.000 de ani exista
disponibilitatea laptelui de vaca, si de circa 100-150 a inceput sa se
foloseasca laptele de vaca in alimentatia omului. Deci aceasta este o alta informatie importanta
: noi credem ca laptele de vaca a fost folosit in alimentatia noastra
dintotdeauna. Dar nu, laptele de vaca a existat de cand au existat vacile dar
sa fi fost baut de om, nu . Cu atat mai mult, sa-i fi fost dat copilului mic,
inainte de sfarsitul secolului trecut, o data cu revolutia industriala ( si cu
efectele ce le-am vazut) . Dar sa va
povestesc putina istorie pentru ca e interesant si, de asemenea pentru a
intelege situatiile existente in prezent.
Laptele
de vaca a fost creat pentru vitei. De ce a inceput omul, la un moment dat al
istoriei sale sa-l consume? Din punct de vedere temporal, si nu evolutiv, si
spatial, se presupune ca omul a aparut undeva
in centrul Africii sau in Indonezia, apoi a migrat spre Europa ( asta se
stie cu siguranta). Omul primitiv traia in savana, avea pielea neagra si manca
flori, fructe si seminte si putin altceva. Migrand din partea tropicala spre
Europa, evident ca s-au schimbat si conditiile climatice, gasindu-se aici
intr-o situatie dificila deoarece
soarele era numai vara, nu ca in Africa, iar vegetatia la fel. Deci, nimic
soare, nici vegetatie Ce s-a intamplat
? A inceput sa apara rahitismul, care
secera mii de tineri, ajungandu-se aproape la exterminare deoarece
rahitismul impiedica omului sa ajunga la varsta reproductiva. Deci,
la populatiile care traiau in Europa centrala, la un moment dat a fost nevoie,
pentru supravietuire, sa se consume, mai ales iarna, un aliment cu care nu era
obisnuit : laptele. Existau animale, asa ca omul s-a folosit de laptele
acestora. Ce s-a intamplat insa? Tragedie. Mare parte mureau. De ce? Deoarece
intestinul nostru nu e dapatat sa digere lactoza. O putem digera numai daca
avem enzima lactasa, care scindeaza laptele. Astfel adultii care incepusera sa
bea lapte aveau o diaree continua care le determina moartea, daca nu suspendau
consumul. Deci omul s-a gasit prins intre doua focuri : pe de o parte
rahitismul,pe de cealalta diareea si intoleranta la lapte. In fapt nu era solutie, de aceea a fost o
perioada dificila de adaptabilitate, pana ce, o parte din aceasta populatie,
care nu a incetat alaptarea materna, a inceput sa tolereze laptele si sa-l
digere. Lactoza avea avantajul de a facilita absorbtia calciului. Astfel, in
lipsa soarelui si a vegetatiei, aceasta a fost salvarea pentru ca o parte de
populatie, la inceput mai mica, apoi din ce in ce mai mare, sa inceapa sa
tolereze lactoza si deci absorbtia calciului si evitarea rahitismului. Atunci a
inceput existenta unei populatii rezistenta la lactoza, adica situatia in care
suntem noi.
In
lume, doar o mica parte de populatie, noi albii, suntem rezistenti la lactoza
si toleram laptele. Marea majoritate a umanitatii nu are aceasta toleranta.
Daca ii dati unui indian din India, sau unui indian din America, sau unui
chinez sau japonez, sa bea lapte, lasand la o parte faptul ca nu le place,
acesta ii va produce o diaree groaznica. In concluzie, marea majoritate a
populatiilor, care nu au consumat lapte pentru ca nu au avut niciodata nevoie,
nu au toleranta la lacoza pentru ca nu au enzima lactasa. Deci toleranta la lapte este un lucru exceptional. Aceasta a dus la schimbari, si una din cele
mai tulburatoare a fost aceea ca am devenit albi. Majoritatea populatiilor
lumii nu este alba ci inchisa la culoare
: neagra, galbena. Indienii din America au pielea inchisa, numai noi europenii
suntem albi, caci albii care au cucerit America provin din Europa, sunt de rasa
europeana. Deci noi suntem o exceptie,
noi suntem diversi de altii, suntem o minoritate, o cincime din populatia
mondiala, restul este de culoare si are intoleranta la lapte.
Dar ce a insemnat lucru acesta, in prcatica? A
comportat in toti acesti ani la aparitia
a doua boli ce sunt larg raspandite, destul de grave si pentru care se cheltuie
foarte mult. Cineva ar putea ghici : “boala pielii albe” – melanomul pielii,
care este tipic albilor, caci persoanele de culoare nu o pot avea, decat in
cazuri rare, pe partile corpului unde pielea este mai decolorata. O alta boala
este osteoporoza – incredibil, nu? – care este tot asa, tipica populatiilor
consumatoare de lactate. Nu ati fi crezut, nu-i asa? Ni se spune sa bem lapte ( si o facem) pentru
a evita osteoporoza. Osteoporoza nu se
intalneste in Japonia, in China, sau alte tari unde nu se consuma lapte.
Este doar la populatiile consumatoare de lapte si produse lactate, si
acest lucru este demonstrat stiintific. Daca va intereseaza, va pot furniza o
intreaga lista de studii stiintifice pe aceasta tema.
Aceste
doua boli au aparut ca urmare a faptului ca noi, din necesitati istorice si
ambientale a trebuit sa ne alimentam in mod divers si acest lucru a avut un
efect, cum spuneam inainte : fiecarei alegeri (schimbari) pe care o facem, ii
corespunde un efect. Atat timp cat mentinem conditiile care au dus la
supravietuire, nu vom avea aceste probleme : cand insa le schimbam, avem
probleme. De exemplu daca traim in nordul Europei, nu vom avea probleme de
piele, dar albii ce se expun soarelui in timpul verii sau calatoresc in
Australia sau alte tari topicale, vor avea un risc crescut de a face melanom,
si in fiecare an cazurile de acest fel cresc tot mai mult, odata cu inceperea
sezonului estival. In ce priveste
osteoporoza : dat fiind ca laptele nu este un aliment conceput pentru noi si
folosirea lui excesiva, permanenta, si
fara sa fie necesar consumul acestuia, se ajunge la situatia in care din contra, pierdem calciu din organism.
Acestea vi le-am spus pentru ca sa stiti cum a fost cu istoria alimentatiei, a
laptelui in particular. Laptele este un aliment exceptional, nu exista in
natura nici un alt aliment atat de
complet, de bogat, de nutritiv. De ce ?
Deoarece a fost prevazut sa alimenteze puiul unui mamifer in copilarie, cand
riscurile de infectii si de deces sunt mai mari, cresterea este rapida : puii
tuturor mamiferelor, ca si copilul, cresc foarte mult in primul an de viata.
Aceasta se daoreaza consumului de lapte.
Dupa
perioada de crestere laptele nu mai este necesar, nu-si mai are rostul, nu mai
este motiv sa mai fie, nu trebuie sa faca parte din alimentatia mamiferelor, si
asa si este, nu face parte din alimentatia mamiferelor adulte , cu exceptia
omului. Acum
incearca chiar sa-l raspandeasca in toata lumea. Nu exista nici un mamifer care
dupa ce si-a alaptat puiul sa continue sa-l consume si pe perioada adulta, cu
atat mai mult, sa consume laptele altei specii .
La
orice variatie de comportament exista un efect. Putem vedea aceste efecte : statura,
ochii albastri si organismul mai fragil. Tipic americanului ce consuma un litru
de lapte pe zi. Stiu ca ce va zic acum poate sa va tulbure, sa va deranjeze (
de multe ori cand zic aceste lucruri ma confrunt cu reactii violente) deoarce
laptele a devenit un aliment “afectiv” , un aliment ce “ne intra in oase”
dintotdeauna, intr-un cuvant este o necesitate afectiva. Dar eschimosii nu au
baut lapte niciodata, nu tolereaza laptele, nu pot sa bea lapte si au pielea
inchisa la culoare, chiar daca soarele nu este suficient pentru a-i face sa
devina inchisi la culoare.
Imaginea
noastra in ce priveste un japonez tipic este : mic de statura, par lins, piele
de culoare galbuie. Japonezul nu a baut lapte niciodata, nu a consumat lactate,
nu era in cultura sa aceasta practica, pana acum 30-40 de ani cand au inceput
sa emigreze, dupa razboi. In a doua generatie de japonezi – americani putem
vedea copii cu pielea mai deschisa, cu parul mai deschis la culoare si mai
inalti decat bunicii. Dupa numai doua generatii care au consumat lactate. Cred
ca aici sunt prezente si persoane din Italia Meridionala: pana acum 50 de ani
in urma,in aceasta regiune vacile nu erau; existau zimbri, capre, oi, se producea branza, dar
laptele nu se consuma niciodata. Foloseau laptele pentru a face baie,cine isi
permitea, cine nu, folosea laptele pentru producerea branzei care se putea
pastra pentru perioada invernala, ca aliment proteic, pentru suplimentarea
dietei alimentare. Deci, nu e necesar sa privim atat de departe ( cum ar fi in
Asia ). In Italia Meridionala persoanele nu au pielea deschisa la culoare, nu
sunt blonde sau cu ochii albastri, devin doar cand se duc in Campia Padana,
fiii, nepotii se schimba . Eu nu am nimic impotriva laptelui, fac doar o
constatare, o informare pentru a nu se mai mitiza (mit) cultural un aliment.
Priviti
acest tabel unde sunt evidentiate diverse valori ale diverselor tipuri de lapte
: de mama, de iapa, de vaca, de iepuroaica, de sobolan. Se pot vedea : zaharurile, grasimile,
proteinele, sarurile minerale. Sa luam in considerare doar proteinele. Acestea sunt
substantele ce ne permit sa crestem deoarece sunt unicele ce contin azotul,
care contribuie la formarea proteinelor. Am spus ca laptele este un aliment
unic. Fiecare mamifer are un lapte cu o compozitie caracteristica. Haideti sa
vedem proteinele : in laptele de femeie sunt aprox. 10 g de proteine la un
litru de lapte ( de fapt sunt chiar mai putine cam 8 g dar noi am rotunjit
valoarea); in laptele de vaca sunt 35g , adica de 4 ori mai mult; in laptele
iepuroaicei sunt 100 g. De ce am
mentionat laptele de iepuroaica? Deoarece laptele de femeie contine de 10 ori
mai putine proteine fata de cel al iepurelui.
Aceasta
face ca, omului ii sunt necesare 5-6 luni pentru a creste, pe cand unui iepure
ii ajunge doar o saptamana: cu cat sunt mai multe proteine cu atat cresterea
are loc mai rapid, cu cat sunt mai putine cu atat se creste mai lent.
Daca noi dam lapte de vaca unui
copil, acesta va creste mai repede. Si asa s-a intamplat in ultimii 50 de ani,
ba chiar in ultimii 100 de ani : indivizii au crescut in inaltime, in plus fata
de parinti, cu 10-15 cm, ajungandu-se in mod frecvent la 1,80 m Accelerand
cresterea, devenim maturi mai repede, totul se accelereaza, si s-ar putea spune
ca si durata maxima de viata este mai scurta. Ati putea spune : Ce importanta
are ? Nu se schimba nimic.- Ei, totusi
se schimba. Se schimba deoarece daca modificam un parametru, se modifica tot
restul, nu numai parametrii ce se vad cu ochiul liber dar si altii care sunt
implicati in mod mult mai semnificativ; cel mai important, care se poate
observa in ultimul timp ( ultimii ani, luni) : sistemul imunitar. Slabim
sistemul imunitar slabim rasa umana in general, pentru ca acum ne imbolnavim
mult mai repede, suntem mai putin rezistenti la boli. Raspunsul ce se da la aceasta observatie –
asa va scutesc sa o spuneti voi – este : totusi in prezent se traieste mai
mult, avem o viata medie de 70 – 75-80 ani in Italia. Italia este intre tarile cu o durata medie de
viata mare, exista circa 4000 de centenari Dar centenarii de
azi, cand s-au nascut? Cu 100 de ani in
urma !
Nu
stiu ce sa zic, nu ma simt in stare sa fac o prognoza acum, sa spun daca stilul
de viata actual este bun, trebuie sa asteptam cel putin 50 de ani, cu copiii ce
nu sunt alaptati ci hraniti cu lapte praf si cu alimente omogenizate, de la 2-3
luni. Nu stiu, eu cred ca ceva se va intampla. In aceste luni a aparut o stire,
nu stiu daca ati vazut-o in ziare, un mic anunt, dar semnificativ : din anii
’50 speranta de viata a fost mereu in crestere, dar din ’94 pana azi nu a mai
fost asa, ba chiar a scazut, cu 0,…ceva la suta, dar a scazut. Ar trebui sa ne puna pe ganduri, am ajuns in
punctul din care s-ar parea ca ne intoarcem inapoi, in care supravietuirea
noastra pune semne de intrebare. Acum nimeni nu da importanta, asa cum nimeni
nu dadea importanta cand se spunea :” Este absurd sa dai unui vitel sa manance
carne, ceva se va intampla” . Si intr-adevar s-au intamplat multe lucruri. Acum
deja se vad, copilul are o crestere mai rapida si se imbolnaveste mai des, i se
dau mai multe medicamente in continuu. Este dificil sa intalnesti un copil care
in primul an de viata sa nu fi luat nici un medicament.
Alt
element important este cel relativ la zaharuri. Nu exista nici un lapte ca cel
de mama, care are atat de putine proteine, asa cum nu exista nici un alt lapte
care sa aiba atat de multe zaharuri ca cel de mama : 70 g. Acesta este un
parametru care in opinia mea este de luat in considerare cand luam in
consideratie alimentatia noastra de la 0 la 100 de ani. Ce ne indica acest
element, ce ne spune el ? Ca organismului nostru, pentru a trai bine si sanatos,
ii trebuie putine calorii si multe zaharuri. Apoi sunt si atatea alte metode
care ar fi interesant sa le luam in considerare, pentru a vedea ca se ajunge la
aceeasi concluzie : foarte putine
proteine si foarte multi carbohidrati.
Ce am facut noi insa in ultimii ani ? Foarte multe proteine si foarte
putini carbohidrati - pur si simplu am inversat piramida nutritionala Baza piramidei o reprezinta vegetalele,
carbohidratii, fructele, iar varful – grasimile, produsele de origine animala,
dulciuri. Noi am rasturnat-o, asa ca
efectele vor fi, adica chiar sunt deja, se vad.
Un
alt element important : sarurile minerale- 2g in laptele de mama, 7g in laptele
de vaca, 21g in laptele de iepuroaica. Ce contin aceste saruri ? Fier, calciu,
zinc, magneziu etc. Calciu : cunoasteti problema calciului : “ Da de unde
iau calciu daca nu beau lapte?” - In
laptele de mama, sunt 300- 400 mg la litru de lapte, in laptele de vaca sunt
1200 mg la litru. Asa ca hai sa bem lapte de vaca pentru a obtine calciu. Aceasta insa ce inseamna, ca vrem sa devenim
precum viteii ? Ca dupa 6 luni sa avem structura osoasa ca a unui vitel ?
Asumand o cantitate de saruri minerale de doua ori mai mare, cream conditiile
propice pentru distrugerea rinichilor.
Care
este insa politica sanitara ? – stiu ca poate parea ca sunt dur daca spun
lucrurile acestea, chiar exasperant, dar nu pot sa tac : politica sanitara are ca scop cresterea structurilor sanitare pentru
transplanturi: transplant de inima, transplant de rinichi, de ficat, de plamani, etc. Sa schimbe piese
. Cum eu cred ca adevarul
va iesi pana la urma singur la iveala, va veni si timpul sa ne intoarcem
inapoi. Deja avem ceva semne : nu prea mai avem bani sa schimbam “piese” la
toti care au nevoie. In Anglia selectioneaza cui sa-i schimbe inima, rinichiul,
daca faci parte din o anumita categorie, inima sau rinichiul nou trebuie sa
ti-l platesti, daca nu, doar poti visa. Se va ajunge si la noi la fel ( n.td
:in Italia) . Putem citi adesea in ziare fraze ca “ Este necesar sa creasca
numarul clinicilor de transplanturi de rinichi, pentru ca persoanele ce fac
dializa sunt in numar foarte mare, persoane ce asteapta de 1,2,3 ani un
transplant de rinichi, si care fac dializa de ani de zile pentru ca rinichii nu
le mai functioneaza” E clar ! Cum sa-ti
faci rinichii sa functioneze bine daca tu ii maltratezi de cand esti mic ? Ii
dai o cantitate de proteine si saruri minerale atat de mare, sigur ca nu ai sa
vezi efectele imediat, dupa o zi sau o luna, dar in ani sigur le vei vedea. Cu inima este aceeasi problema, cu ficatul
asemenea.
Cu
ocazia prezentarii planului sanitar italian, prezentat de Rosy Bindi, cu cateva
luni in urma, acesta a mentionat timid despre aceasta schimbare a stilului de
viata. De ce timid? Pai o stim prea bine
cu totii, mai ales cei care lucram in domeniul sanitar, ca daca am vrea nu ne-am mai imbolnavi.
Spitalele s-ar inchide, ar fi o epidemie de sanatate extraordinara.
Industria farmaceutica, medicii – toti
someri, o criza generala: lumea nu se mai imbolnaveste! O criza a sistemului
economic occidental. De ce? Pentru ca
daca lumea nu se mai imbolnaveste inseamna ca ceva s-a schimbat . Si atunci
Rosy Bindi nu ar mai putea spune ca pentru a nu ne mai imbolnavi trebuie sa
prevenim : sa mergem mai mult pe jos, sa nu folosim masina, sa lasam fumatul,
sa mancam mai bine. Dar ce inseamna sa
mancam mai bine ? Sa mancam mai putine grasimi si mai multe vegetale. Am spus-o dintotdeauna, si copiilor nostri le
spunem “ Mananca mai multe legume” Dar
apoi, in practica ce se intampla? Se intampla ca nu se schimba nimic. Atat timp cat nu se dau indicatii practice
privind cantitatea de hrana ce ne este necesara, si asa vom sti ca ceea ce este
in plus nu ne face bine, nici la sanatate nici la porofel, nu ne vom putea
schimba. Atat timp cat se va continua sa
se spuna ca laptele este indispensabil, la noi in Europa, caci in lume nimeni
nu bea lapte, e clar ca nu se va putea schimba nimic.
Sa
zicem ca sunt anumite alimente indispensabile si utile care nu ne fac rau
niciodata, altele care ne sunt utile pentru mintea noastra, pentru psihic,
deoarece sunt alimente sociale, care ne confera o stare de buna dispozitie (
cafea, whisky, nutella, etc) Sunt alimente care pot sa ne faca sa ne simtim mai
bine deoarece suntem stresati, petrecem timpul in birouri, in casa, asa ca avem
nevoie de aceste lucruri care ne mai dau energie. Dar ajuta doar la asa ceva, si la nimic
altceva. Eu cred ca obiectivul nostru
pe acest pamant este acela de a fi fericiti, senini, multumiti, voiosi, si in
bune raporturi cu restul lumii. E
dificil de inteles caci sunt multe elemente, dar daca incepem sa schimbam
cativa din acesti parametri, este posibil sa amelioram calitatea vietii
noastre, sociale, mentale, afective, nemaivorbind de conditia fizica. M-am
indepartat de subiect, dar daca reusim sa intelegem aceste lucruri, ca problema
este tocmai aceasta, atunci vom incepe sa schimbam ceva.
Aud
adesea fraze ca acestea : “ De ce fiul meu nu-mi mananca?” – deja aceasta fraza
este semnificativa : nu spun “ nu
mananca” ci “nu imi mananca” ; adica imi face in ciuda, nu mananca ceea ce
vreau eu, nu ma intereseaza care ii sunt preferintele, necesitatile, ma
intereseaza sa ma multumeasca pe mine, manacand ceea ce ii dau eu. “Mananca
numai micul dejun. Apoi nu mai mananca nimic toata ziua” Am deja cateva dubii cand imi spun acestea,
ca numai iau cateva linguri, de ici de colo, adica nu mananca tot pranzul,
toata cina, cu felul 1, felul 2, felul 3, la fel cu gustarea etc, in
cantitatile ce le vor parintii. Daca am face un calcul am vedea ca cat li se da
la micul dejun , o cana de lapte cu biscuiti deja depasesc necesitatile
organismului pe ziua respectiva in ce priveste mancarea. Dar daca le spun asa,
parintii vor spune :” nu,nu, am gresit medicul, il schimb”
Avem
date concrete, este deja totul documentat, experimentat, stim care sunt
alimentele care ne servesc, care este cantitatea de proteine ce ne e necesara.
De mai multi ani FAO incearca sa inteleaga care sunt necesitatile nutritionale
de baza ale omului si in ultimii 50 de ani am ajuns sa avem rezultate clare, evidente
si semnificative. Institutul national de nutritie a publicat, cam cu 15 ani in
urma, niste directive privind cantitatile de substante nutritive de care are
nevoie populatia italiana de la 0 la 90 de ani ( proteine, grasimi, zaharuri,
vitamine, saruri minerale) . Le prezinta sub forma unor tabele , (LARN) in care se specifica nivelele substantelor
nutritive pe care trebuie sa le ingeram zilnic, in functie de varsta, sex,
greutate. Eu va voi prezenta acum acelea
referitoare la proteine, care sunt cele mai semnificative, din punct de vedere
afectiv si psihologic. (….)
Sa
vedem deci cantitatea de proteine de care are nevoie un copil, un adult, in
functie de greutate (conform LARN) . Sa luam trei exemple : 3 ani, 6 ani, 10
ani si sa vedem cantitatea de proteine zilnica, necesara, in gr./kg corp; la copilul peste 3 ani este de 1,5gr ( care e
mai putin decat 1,8 gr. necesare copilului in primul an de viata) din care 50%
de 50% de origine vegetala si 50% de
origine animala. Proteinele de origine vegetala sunt cerealele, legumele,
verdeturile, cele de origine animala : carne, peste, lapte, oua si branza. Am spus jumate de origine vegetala si jumate
de origine animala dar daca am decide sa urmam indicatiile oficiale si sa urmam
dieta mediteraneeana, faimoasa reteta mediteraneeana, care e total diversa de
ceea ce auziti la TV sau cititi , atunci ar trebui sa fie 70% origine vegetala,
3 % animala. Oricum, vom considera
totusi 50 si 50, deci : un copil la 3 ani cantareste aprox. 14-15 kg. care
inmultite cu 1,5g rezulta 22 g: 11
g vegetale 11 g animale. Un copil la 6
ani cantareste cam 20kg x 1,5g = 30g care la fel dividem in 2. La 10 ani
rezulta cam 40 g, deci cam 20g de protiene animale.
Continuam
luand ca exemplu copilul de 3 ani ( pentru ceilalti se dubleaza cantitatile) .
Cele 10 g de proteine animale, de unde le gasim? Putin suspance ! Sunt in 50 g de prosciutto ! pentru toata
ziua. Deci , la 3 ani, un copil ar trebui sa manance, toata ziua, 2 felii de
prosciuto si nimic altceva de origine animala (lapte,branza,carne,oua, peste)
Daca ii dati parmigiano , ii sunt necesare doar 26 g intr-o zi, considerand ca
nu-i mai dati alt aliment de provenienta animala. Stiti cat reprezinta 26 g
? Mergeti si cantariti si veti vedea :
cat iei o imbucatura. E buna ! Sunt trei lingurite, pe care le puneti in supa,
sau pe spaghete, ca pe nimic. Le mai
gasim ( cele 10g de proteine animale) in : un ou, 75 g de peste, 300g
lapte. Cand faceam calculele si-i
demonstram mamei ca un copil care bea la micul dejun o cana de lapte cu 6-7
biscuiti plasmon, e atins deja cota necesara zilnica, numai cu masa de
dimineata; dar care parinte e atat de “dement” ca la pranz sa nu-i dea putin
parmigiano, putina carne, la gustarea de dupa amiaza sa nu-i dea iaurt, iar la
cina sa nu-i mai dea din nou ceva branza. La ce cota de proteine se ajunge ? La
50-60 g de proteine animale. Numai de proteine animale. Si daca luam in
considerare legea naturala de care v-am spus, ca daca schimbam un parametru se
va intampla ceva, atunci cum va asteptati ca un copil sa fie sanatos, sa se
simta bine, mancand asa ? De fapt nu ii
este bine, se imbolnaveste tot timpul.
Care este copilul
care sta bine ? Este acela care ii innebuneste pe parinti si “nu le mananca”
. In realitate, copilul care mananca un
biberon cu lapte si biscuiti, daca nu se duce la cresa, probabil ca sta
excelent. Si asa este, mi-o spun chiar parintii. Saptamana trecuta au venit la
mine doi parinti, care aveau 2 copii, si unul din ei, in varsta de 4 ami mi l-au adus pentru ca mereu e bolnav: ba racit,
ba otita, ba bronsita, ba amigdalita, ia mereu antibiotice; si imi spuneau : “
si cand te gandesti ca mai avem un fiu care nu se imbolnaveste aproape
niciodata”. Atunci eu am inteles perfect cum stateau lucrurile, era foarte
clar, asa ca le-am raspuns :” si nu mananca nimic” ! “Adevarat, de unde stiti? Suntem disperati
din aceasta cauza, asta e alta problema.” Eu le zic ca e o lege fizica, ca daca
mananci mult te imbolnavesti. Nu poate fi altfel. Si ei raman descumpaniti.
“Dar cum este posibil? “ E clar, nu?
Cum putem modifica aceasta situatie ? Trebuie sa schimbam
raportul cu fiii nostri. Nu putem
schimba alimentatia daca nu ne schimbam mentalitatea.
Am
vorbit destul de mult, dar voiam doar sa va mai aduc o ultima justificare,
pentru ca s-ar putea sa nu va fie prea clar, relativ la subiectul ce l-am
mentionat mai devreme privind raportul dintre calciu si proteine. Apoi, inainte
de a incheia, voi face un rezumat rapid.
Motivele
pentru care facem osteoporoza daca bem mult lapte si mancam multa branza tine
de procesele biochimice. Calciul este o
sare minerala ce este absorbit, retinut sau eliminat in functie de alimentul in
care se afla. Exista o anumita relatie intre calciu si proteina animala, astfel
ca, daca calciu este asociat cu proteinele animale, este eliminat; este
absorbit la nivel intestinal dar in sange, si ajuns la rinichi, in loc sa fie
reabsorbit si trimis in oase, este eliminat odata cu urina, deoarece proteinele
animale au multi aminoacizi sulfurati, care creaza un mediu acid la nivel
renal. Ambientul acid creste calciuria,
adica pierderea de calciu din organism.
Deci,
daca noi dam 100 g de parmigiano unui copil sau unui adult, ce contin 40 g de
proteine, (deci dublu fata de necesarul zilnic al unui copil si cu mult mai
mult fata de necesarul unui adult) si 1420 mg de calciu, cand necesarul nostru
zilnic este de 800mg si zicem ca : “ am mancat 100 g de parmigiano si m-am
asigurat pentru doua zile in privinta calciului”, ne inselam amarnic. Nu suntem
asigurati nici pentru o zi deoarece din cei 1420 mg, daca raman 200-300 mg deja
ne putem considera fericiti. Restul ajung in WC. (intrebare din public ) “ Acest lucru este
legat de faptul ca sunt prea multe proteine?”
(raspuns) “Exact” s-au facut, si
va arat imediat, multe studii ( inca din 1981, deci cu 20 de ani in urma) care
spun .” Adultii raman in echilibru constant cu calciu, doar cu ingerarea a 500
mg zilnic, daca se alimenteaza doar cu 43 g de proteina” Ce inseamna aceasta? Necesarul zilnic de calciu se spune ca este
de 800mg. Dar, doar aceasta cifra, nu inseamna nimic in sine, fara sa fie
corelata cu alti factori. Trebuie sa vedem cu cine intra in corelatie aceste
800 mg de calciu caci ar putea fi prea multe sau prea putine. Daca noi vom lua 43 gr de proteine pe zi,
atunci vor fi suficiente 500 mg calciu ; daca in schimb vom ingera 95 g de
proteine, calciu va trebuie sa urce la 800mg pentru a mentine echilibru. Nu am
mai specificat dar se intelege ca jumate sunt proteine animale jumate
vegetale. Daca proteinele sunt majorate
la 142 g, care de fapt este portia ce o dam noi copiilor nostri, atunci 80% din
subiecti, chiar cu 1400 mg de calciu ( corespunzatoare) vor avea un
dezechilibru negativ de calciu. Adica,
putem sa luam cat de mult calciu, acesta nu va fi absorbit de organism daca
mancam multe proteine.
Ceea
ce a determinat cercetatorii sa faca astfel de studii a fost faptul ca se
constatase, ca in China si Japonia, populatia ingera doar 400-500 mg de calciu
zilnic si nu exista osteoporoza, nu pierdeau calciu prin urina, dar nici nu
consumau lapte, branzeturi, carne. Mancau doar peste si multe vegetale. E clar
ca daca noi vrem sa dam fiilor nostri cei 800 mg de calciu si le dam iaurt,
branza, lapte, oricum nu vom reusi caci tocmai aceste alimente ii va face sa
piarda calciu. Daca le vom da in schimb alimente de origine vegetala, proteine
vegetale, vor avea nevoie de mai putin calciu.
Voiam
sa inchei facand un pic rezumatul a ceea ce putem spune ca fiind principiile
alimentatiei naturale fiziologice, care este in mod obligatoriu
vegetariana. Nu trebuie
sa fim noi cei care sa ne justificam “ Scuzati, sunt vegetarian” - Nu, nu, nu. Trebuie ca ceilalti sa se justifice. “ Trebuie sa mananci carne “ - Dar pentru ce motiv? Doar nu e un lucru normal sa mancam carne !
Trebuie ca ei sa ne demonstreze ca nu ne face rau, nu sa ne demonstreze ca “ ne
trebuie” , sa ne demonstreze ca nu ne face rau. Copilul in primii ani de viata
e in mod natural vegetarian, nu poate sa nu fie asa, caci biologic vorbind,
alimentul principal, cel mai important in prima parte a vietii este laptele, pana
la 5-6-7 ani.
Cine
a vazut expozitia despre primate la Torino, anul trecut ? Instructiva, tremurator de instructiva !
Pentru noi. Cimpanzeii ne sunt veri
apropiati, 98% din codul lor genetic este similar cu al nostru. Modul lor de
alimentare si comunicare cu puii lor ar trebui sa ne invete multe. Alapteaza pana la 7-8 ani si isi tin fiii la
piept pana atunci. Cum spuneam : “ doua brate si doua mamele” . Noi ce facem ? Indepartam copilul abia
nascut, il ducem la cresa, departe de mama, ii dam lapte praf, il punem sa
doarma in patutul sau, in camera sa, pentru ca suntem bogati, avem o camera
pentru unu, doi,trei copii, nu? In anii
’50 era o bucatarie si dormitorul, unde dormeau si 6 persoane. Nu era prea
bine, cu siguranta. Dar apoi am devenit bogati si ne-am facut si camera pentru
copil. Abia venim cu copilul de la
maternitate si-l si punem in patutul sau, in camera sa. Pentru ca trebuie sa
devina autonom, trebuie sa creasca, nu?
Apoi, la 6 luni il ducem la cresa, pentru ca trebuie sa intre in societate. Biologic vorbind, copilul trebuie sa stea
langa mama sa pana la 7-8 ani.
(obiectii
din partea publicului) “ De multe ori este o exigenta” .. “ Nu traim in savana.
Nu traim in paduri, traim la Torino, in societate, deci trebuie sa mergem la
servici, trebuie sa ne platim chiria, creditul, lumina, gazul, etc. Un singur
salar nu ajunge, trebuie sa muncim amandoi. “
-
Toate acestea sunt juste si adevarate dar trebuie sa luati la
cunostinta. Cand noi ne indepartam copilul abia nascut, nu-l inconjuram de
afectiune, stim ca prima hrana este contactul fizic ? ( ati citit “ Limbajul
pielii” ? este o carte extraordinara scrisa de o americanca antropolog in anii
’60) Prima hrana e aceasta, contactul fizic, dupa, laptele. E de preferat o
mama care nu alapteaza din diverse motive dar isi alinta copilul decat o mama
care alapteaza dar trebuie sa se duca la munca.
Prima hrana e aceasta, aproape de mama, in pat cu ea si cu tata.
Apoi
ce se intampla ? La 14 ani, cand ar trebui sa plece : “ Nu, nu iesi ! “ Am rasturnat complet fiziologia . Cum putem
afirma ca nu exista efecte? Obligat ca
sunt ! Fizice dar mai ales mentale, afective, psihologice. Putem vedea aceasta in fiecare zi.
Sa
recapitulam. Dieta. In primul an de viata este un unic aliment important, care
poate fi chiar singurul : laptele mamei. Daca mama nu are lapte, atunci laptele
altei femei: nu exista un alt inlocuitor al laptelui de mama, in natura. Daca
nu este nici lapte de mama, nici de la alta femeie, atunci trebuie sa mergem in
farmacie. Dar trebuie sa cunoastem aceste lucruri, apoi decidem. Decidem. Stim
ca fumatul nu face bine, alcoolul nu face bine, totusi fumam, bem alcool,
pentru ca in acel moment ne face sa ne simtim bine. Foarte bine. Noi putem
decide in acel moment ca ne face bine acel lucru dar trebuie sa ne gandim si la
binele fiilor nostri, daca si lor le face bine. Trebuie sa decidem pentru
sanatatea lor, este o datorie a noastra, a parintilor. Laptele de mama si numai laptele de
mama. De ce sa se intarce copilul la 4 ,
5, 6 luni? Pe ce baza? Cica : pentru ca copilul la 6 luni sta in
sezut, ca incepe sa-i iasa dintii, ca e curios, ca baga lucruri in gura. Ei
bine, dar daca nu are chef (nu vrea) sa manance de la 6 luni altceva decat
lapte ?
Imaginati-va cum ar fi daca copiii ar fi
alaptati pana la un an, dezmierdati si alintati si nu le-am da nimic altceva
decat lapte de mama. Ei, o alta
revolutie. S-ar economisi multi bani din bugetul familiei. Lapte praf,
piurè-uri omogenizate, liofilizate, etc. Imaginati-va, mai putin stress ! A mancat ceva de pe jos, murdar, pune
lingurita peste tot apoi baga in gura, a mancat doar doua lingurite, atunci hai
la pediatru, cheltui bani ca nu mananca, cum sa fac sa-i dau asta sau cealalta.
La un an i se dau paste si lapte, cum mancam si noi. S-ar economisi o gramada de bani, de timp si
de stress. Dar cui ii convine sa va
spuna “ Alaptati! “ ? E bine asa. Mergeti si munciti dupa un an, veti economisi
bani pentru ca copilul nu se va imbolnavi, nu aveti nevoie de baby- sitter, nu
trebuie sa va duceti la medic. (….) Nu e obligatoriu sa faceti cum va invata,
puteti sa alegeti. Trebuie doar sa aveti
disponibilitatea, deschiderea mentala, de a cauta solutii. Deci, pana la 6 luni exclusiv lapte matern,
apoi daca nu puteti continua incepeti intarcarea cu introducerea fructelor,
cerealelor, verdeturilor. Nu sunt alimente ideale pentru un copil de 6-7 luni
dar se pot da , fara sa se schimbe prea mult, se pun putin la fiert si se pot
da. Pana la 12 luni se poate continua cu laptele matern daca e posibil, in
paralel cu 1-2 mese pe baza de fructe, cereale, verdeturi.
Deloc
alimente de origine animala. Doar laptele matern. Eu recomand chiar 12-24 luni.
Nu am indraznit sa recomand pentru mai mult timp pentru ca acest discurs l-am
facut si pentru conferinte in domeniu medical. Daca as fi scris ca laptele
matern este bun si pana la 6-7 ani, m-ar fi impuscat, asta-i clar. Dar nu le
convin nici mamelor daca le zic asa. Totusi eu am avut destule mame, cu vre-o
cincizeci de copii, intre care, ultimul chiar fiul meu, care au alaptat pana la
un an, exclusiv ( fara nici un alt aliment). Am
mame care au alaptat pana la 5-6 ani. Acum, nu cu 70 de ani in urma.
Laptele nu devine apa, nu se strica, si nici nu se viciaza copilul. Viciile ! Se spune “ Daca il iau in brate se
rasfata” . Saracul copil, dar unde e
instinctul tau de mama? Trebuie sa-ti dezmierzi copilul, sa-l strangi la piept,
pentru ca la 14 ani se duce, nu-l mai poti alinta la 14 ani. Iti va ramane
mereu pe constiinta ca nu l-ai dezmierdat de mic. Asteptati sa deveniti bunici
ca sa va alintati nepotii. Faceti acest lucru cand sunteti parinti.! Fiul tau are nevoie sa-l iei in pat cu tine,
cand are 6-7 ani, sa-l strangi in brate, nu? Este lucru cel mai instinctiv, cel
mai natural si mai frumos care exista, si noi ce facem ? Nu, nu trebuie sa-l
atingem ca va deveni alintat.
Alimentele de origine animala, carne, peste, oua, lapte, branza, nu sunt
necesare in primii 2-3 ani de viata daca copilului i se da lapte matern.
Introducerea acestora comporta un excesiv aport de proteine si grasimi care
faciliteaza aparitia de alergii, boli inflamatorii, obezitate si
suprasolicitarea rinichilor. Acestea sunt efectele ce le intalnim in acesti
ultimi 50 de ani de alimentatie.
Introducerea laptelui de vaca si a branzeturilor este complet
nerecomandata in orice caz, din cauza unui prea ridicat procent de proteina si
calciu, care duc la aparitia calciuriei, reducand fixarea calciului in
oase. Apoi lipidele din laptele de vaca
si din branzeturi, nu sunt conforme cu exigentele nutritionale ale copilului
din punct de vedere calitativ. De aceea
consumul de lapte si branzeturi trebuie sa fie sporadic, il practicam pentru ca
ne place sa mancam aceste produse,
dar numai di acest motiv, sau in cazuri fortuite, in rest nu e recomandat, mai
ales in alimentatia copilului.
E
clar ca astfel de mesaje nu prea “prind” inca, pentru ca nu suntem inca
pregatiti : ati vazut ce s-a intamplat cand cu “boala vacii nebune” : razboi
laptelui, criza economica, au scazut consumurile, si economia europeana este
bazata pe cresterea animalelor.
Totusi,
ar trebui sa mai spunem ca trebuie sa intelegem ca pentru noi nu lucreaza
nimeni, toti lucreaza impotriva noastra. Trebuie sa ne gandim noi la sanatatea
noastra, caci altii nu o fac. Va uitati numai la publicitati, de la copil si
pana la adult, de la mancare si pana la toate acele produse inutile, care ne
creeaza doar placere – am o gramada de diapozitive cu aceste publicitati, dar
nu am reusit sa gasesc macar una pentru varza sau ceapa. Cine face publicitate la varza sau la ceapa?
Nimeni , nimeni. Si doar fac atata bine sanatatii ! Da, dar nu convine nimanui.
Gata,
va multumesc !
Articol postat de administrator,
NOTA : Am dorit sa public acest articol nu cu intentia principala de a convinge pe cineva de a adopta pentru copiii sai (sau pentru sine) o alimentatie naturala, ci pentru a da posibilitatea celor intersati de a se informa, caci pentru a lua o decizie trebuie sa cunoasteti toate opiniile pro si contra. ( pe cele oficiale, care sunt contra, le stiti deja, caci vi se "imbiba" creierul inca din copilarie ) ! Mi-am petrecut cea mai mare parte a vietii sub regimul comunist, asa ca aveam si eu creierul "spalat" , drept urmare mi-am crescut copiii asa cum ne invatau ( si inca va mai invata) si pentru mine ( ca de altfel pentru toti ceilalti din jur) ceea ce imi spunea medicul pediatru era litera de lege. Nu aveam nici o alta posibiltate de a ma informa, si nici prin cap nu-mi trecea ca ceea ce mi se spunea ar putea fi pus in dubiu. In prezent lucrurile s-au schimbat, in sensul ca, chiar daca medicina oficiala continua sa ne intoxice cu opiniile sale privind un anumit tip de alimentatie, exista totusi posibilitatea ca noi sa ne informam si sa ascultam si alte pareri, emise tot de specialisti, apoi fiecare va face cum va dori dar, macar, nu va putea spune ca nu a aflat de alte alternative. In ce ma priveste, pot sa va asigur ca REGRET ENORM ca nu am avut astfel de informatii cand aveam copiii mici. I-am crescut cu lapte praf ( pentru ca aveam impresia ca nu am destul si oricum eram incurajata de toata lumea sa le dau lapte praf), cu "carnita" de la 6-8 luni si "in patutul lor", de la cateva luni, caci altfel " deveneau alintati" . Nu are rost sa va mai zic cat de bolnaviciosi erau, nu exista luna sa nu trec pe la pediatru, sau sa nu le dau anibiotice. Si asa era cu toti ceilalti copii, incat imi parea ca e normal asa, ca copilul cat e mic n-ai ce-i face, se imbolnaveste des, are sistemul imunitar slab, da nu-ti spune nimeni ca tu ii slabesti sistemul imunitar, cu alimentatia (proteine animale, dulciuri, sucuri) cu vaccinurile, etc. Si sa mai stiti ca in Italia (ca si in alte tari) am citit despre foarte multi parinti care isi cresc ( sau si-au crescut) copiii urmand alimentatia naturala ( dr. Luciano Proietti nu este singurul medic de aceasta opinie) si spun ca nu avut cu ei obisnuitele probleme de sanatate cu care se confrunta alti parinti ( bronsite, otite, diaree, etc) Eu personal cunosc un copil crescut cu o astfel de alimentatie naturala, care a crescut si s-a dezvoltat foarte bine, pare chiar cu un an mai mare decat varsta lui (nu e nici slab nici gras) si in 6 ani a fost doar putin racit de vre-o doua ori.
In incheiere va urez toate cele bune si va mai doresc sa nu regretati vre-odata ( ca mine) deciziile pe care le-ati luat de-a lungul vietii.
Traducerea
Mihaela Fidiuc
NOTA : Am dorit sa public acest articol nu cu intentia principala de a convinge pe cineva de a adopta pentru copiii sai (sau pentru sine) o alimentatie naturala, ci pentru a da posibilitatea celor intersati de a se informa, caci pentru a lua o decizie trebuie sa cunoasteti toate opiniile pro si contra. ( pe cele oficiale, care sunt contra, le stiti deja, caci vi se "imbiba" creierul inca din copilarie ) ! Mi-am petrecut cea mai mare parte a vietii sub regimul comunist, asa ca aveam si eu creierul "spalat" , drept urmare mi-am crescut copiii asa cum ne invatau ( si inca va mai invata) si pentru mine ( ca de altfel pentru toti ceilalti din jur) ceea ce imi spunea medicul pediatru era litera de lege. Nu aveam nici o alta posibiltate de a ma informa, si nici prin cap nu-mi trecea ca ceea ce mi se spunea ar putea fi pus in dubiu. In prezent lucrurile s-au schimbat, in sensul ca, chiar daca medicina oficiala continua sa ne intoxice cu opiniile sale privind un anumit tip de alimentatie, exista totusi posibilitatea ca noi sa ne informam si sa ascultam si alte pareri, emise tot de specialisti, apoi fiecare va face cum va dori dar, macar, nu va putea spune ca nu a aflat de alte alternative. In ce ma priveste, pot sa va asigur ca REGRET ENORM ca nu am avut astfel de informatii cand aveam copiii mici. I-am crescut cu lapte praf ( pentru ca aveam impresia ca nu am destul si oricum eram incurajata de toata lumea sa le dau lapte praf), cu "carnita" de la 6-8 luni si "in patutul lor", de la cateva luni, caci altfel " deveneau alintati" . Nu are rost sa va mai zic cat de bolnaviciosi erau, nu exista luna sa nu trec pe la pediatru, sau sa nu le dau anibiotice. Si asa era cu toti ceilalti copii, incat imi parea ca e normal asa, ca copilul cat e mic n-ai ce-i face, se imbolnaveste des, are sistemul imunitar slab, da nu-ti spune nimeni ca tu ii slabesti sistemul imunitar, cu alimentatia (proteine animale, dulciuri, sucuri) cu vaccinurile, etc. Si sa mai stiti ca in Italia (ca si in alte tari) am citit despre foarte multi parinti care isi cresc ( sau si-au crescut) copiii urmand alimentatia naturala ( dr. Luciano Proietti nu este singurul medic de aceasta opinie) si spun ca nu avut cu ei obisnuitele probleme de sanatate cu care se confrunta alti parinti ( bronsite, otite, diaree, etc) Eu personal cunosc un copil crescut cu o astfel de alimentatie naturala, care a crescut si s-a dezvoltat foarte bine, pare chiar cu un an mai mare decat varsta lui (nu e nici slab nici gras) si in 6 ani a fost doar putin racit de vre-o doua ori.
In incheiere va urez toate cele bune si va mai doresc sa nu regretati vre-odata ( ca mine) deciziile pe care le-ati luat de-a lungul vietii.
Traducerea
Mihaela Fidiuc
Exista o doamna doctor in Sibiu, de exceptie, medic specialist homeopat. V-o recomand cu multa caldura .Are tel.0720999760
RăspundețiȘtergere