PROTEINELE
De unde si le iau vegetarienii, veganii si
crudistii ?
de Serena Pacquola
de Serena Pacquola
Articol preluat de pe site-ul http://ildragoparlante.com/2014/03/31/proteine-da-dove-le-ottengono-i-vegetariani-vegani-e-crudisti/
De unde isi iau proteinele atleti ca Seba Johnson
(atleta vegana, actrita si scriitoare) , Rob Bigwood (atlet vegan), George
Hackenschmidt ( wrestler, vegan) ? Sau actori faimosi precum Pamela Anderson,
Tommy Lee Portman, Anne Hathaway, Brad Pitt ? George Hackenschmidt cu o greutate de circa
100 kg, a facut inconjurul lumii pentru a se masura in competitii cu cei mai
mari luptatori de wrestler. Cum a reusit acest mare luptator sa-si construiasca
si sa-si mentina masa musculara ?
Dupa ce am primit cateva mail-uri si am observat si confuzia ce domneste pe
diverse blog-uri, am decis sa public un
articol pe aceasta tema. Anticipez acest articol pe care l-am scris pentru
viitoarea mea carte, pe care probabil am sa o intitulez “ In forma pana la 100
de ani “ . Evident ca nu exista
copyright nefiind inca publicata, dar consider ca utilizarea acestor informatii
sunt strict personale (imi apartin).
Subiectul “Proteine” . Cat de bogat in confuzie si concepte stranii . Sunt
unii care spun ca trebuie sa consumam toate proteinele la o singura masa, alti
specialisti sunt preocupati mai ales pentru acei aminoacizi esentiali pe care
corpul nu ii poate sintetiza si pe care deci trebuie sa ii luam din alimente, sunt
apoi sustinatorii dietei Low Carb (reducerea carbohidratilor), a dietei Atkins,
in opinia careia ar trebui sa mancam numai alimente proteice.
As dori sa incep facand apel la bunul nostru simt.
Daca ne referim la regnul animal : sa observam de exemplu elefantul,
taurul, vaca, rinocerul, calul, gorila, probabil animalele cele mai puternice
din lume. Ce anume mananca ? Produse ce
apartin regnului vegetal . Aceasta nu inseamna ca trebuie sa mancam iarba sau
germeni de bambù pentru a avea muschi ca ai taurului sau ai gorilei; evident ca
organismul acestora a evoluat si s-a
dezvoltat in modul de a obtine cel mai mare avantaj dintr-un anumit tip de
produse. Noi suntem, in opinia antropologilor, animale vegetariene, mai precis
consumatori de fructe. ADN-ul nostru
este in proprtie de 98% asemanator cu al maimutelor. Si ce mananca ele ? In principal fructe, cateva verdeturi (daca
le gasesc) si cateodata (si numai
anumite tipuri de maimute) ceva insecte, paianjeni sau viermi in functie de ce
gasesc. Si acest lucru vi-l pot confirma
dat fiind ca am trait in Bolivia in strans contact cu diverse tipuri de
maimute. Maimute slabe in aparenta (aproape anorexice am spune noi) dar ce
forta aveau! Si mai ales ce agilitate !
Ne-ar face sa rosim ! Asa incat imi pare natural sa inteleg ca o
musculatura (si o sanatate) perfecta nu poate decat sa derive din alimentele la
care suntem biologic adaptati. Aceasta
regula e valabila pentru cal, vaca, rinocer, etc. De aceea dam pasarilor- seminte, vacilor-
iarba, gorilelor- germeni de bambù si fructe, maimutelor- vegetale si ceva
insecte, iar pentru noi? Eh, in teorie ar trebui : fructe, verdeturi, fructe uscate, germeni si seminte comestibile ar trebui sa
ajunga pentru a avea un fizic perfect.
Evident ca exista un interes atat de mare in a ne face sa credem ca trebuie
sa mancam carne de vaca, de vitel, de porc, de capra, de iepure, de cal, de
pui, si ca trebuie sa bem sute de litri
de lapte de vaca, sa mancam sute de tipuri de branzeturi diverse, si sa mancam
milioane de oua pe an.
Si stiti care este unul din argumentele majore
pentru a sustine aceste industrii si interesele lor ? Avem nevoie de proteine ! Unul din motivele majore pentru care mancam
carne, oua, lapte este tocmai pentru continutul lor in proteine- care sunt
asemantoare a celor umane, ne spun ei.
Eh, acesta este un optim argument in favoarea canibalismului ! Daca acest lucru ar fi adevarat, atunci toate
animalele de pe terra ar face bine sa-si manance semenii, ca oricum proteinele
le sunt identice. Exista atat de multe
dovezi privind avantajele alimentatiei vegetariene incat igienistii (n.td:
adeptii alim. vegane) nu reusesc sa inteleaga cum de atat de multe persoane
inteligente pot ignora evidenta zdrobitoare impotriva consumului de carne. Dar
aici nu se doreste a se discuta daca “este just sa mancam carne sau nu” , pe
aceasta tema voi discuta in alt articol.
Tema proteinelor apasa multe persoane, in special vegetarieni si vegani,
pentru ca sunt terorizate de propaganda, de amici, de rude. E adevarat sau nu
ca atunci cand se vorbeste de bucataria vegetariana sau vegana exista
intotdeauna un ignorant care sa intrebe : “ Atunci de unde iti iei tu
proteinele?” . Sunt sigura ca v-au intrebat si pe voi, dragii mei cititori vegetarieni,
vegani-crudisti . Nu vreau sa deschid
acum un proces impotriva industriei carnii si a lactatelor. Exista o sumedenie
de carti splendide pe tema vegetarismului si despre: de ce carnea nu este
alimentul nutritiv pentru fiinta umana, dar exista inca lucruri care trebuie
specificate.
Toate alimentele nutritive de care omul are nevoie se gasesc si in
regnul vegetal, inclusiv proteinele. Oamenii, ca si toate celelalte animale,
trebuie sa-si sintetizeze propriile proteine din aminoacizii ce se gasesc in
alimente. Proteinele din carne, peste,
oua si lapte trebuie intai sa fie descompuse in aminoacizi si apoi recompuse in
proteina umana, dar cu o mare cheltuiala de energie, dat fiind ca organismul
uman nu e prevazut de un sistem de digerare a proteinelor de origine
animale. Deci,
in esenta, nu avem nevoie de proteine ci de aminoacizi. Si orice aminoacid
necesar formarii proteinelor umane se gaseste ( ca sa vezi ! ) si in fructe si
legume ! Sunt doar 9 aminoacizi
esentiali pe care trebuie sa-i luam din alimente, deoarece corpul nostru nu
este in masura sa-i sintetizeze singur.
Sa demolam deci mitul depasit ca trebuie sa ne luam “ proteinele
complete” sau toti aminoacizii esentiali cel putin , la fiecare masa. Mancarea
ce o ingeram este procesata de organism si aminoacizii, vitaminele, mineralele
si alte elemente sunt conservate de corp pentru a le folosi mai apoi. Cand
manacam, aprovizionam aceasta rezerva, de unde celulele isi iau elementele
nutritive, in functie de necesitati. Nu avem nevoie sa obtinem toti aminoacizii
la fiecare masa, si in fiecare zi. Nu-i credeti cand va spun ca trebuie sa
mancati mazarea cu orez pentru ca aminoacizii cerealelor si legumelor se
completeaza. Orezul si mazarea necesita de sucuri gastrice diverse pentru a fi
digerate, deci nu trebuie combinate. Corpul se poate reface si cu unul sau mai
multi aminoacizi aflati in rezerva, cu conditia ca regimul alimentar sa fie
variat.
E simplu pentru un vegetarian sa pastreze o
dieta echilibrata si sanatoasa. Nu are probleme cu colesterolul sau cu
grasimile saturate. Vegetarianul obtine o cantitate adecvata de fibre si
carbohidrati fara sa-si faca tot felul de calcule. Nu uitati ca proteinele
animale sunt aproape totdeauna ingerate dupa ce au fost fierte(prajite) si ca
atare se coaguleaza, formand enzime rezistente in procesul de separare a amino-acizilor, determinand ingreunarea
digestiei iar aminoacizii partial neutilizati devin toxine pentru organism. Pe
de alta parte, in urma ingerarii ( si a indigestiei) de proteine complexe
supuse tartamentului temic, in stomac se formeaza un ambient favorabil
proliferarii bacteriilor, intr-un loc de
putrefactie.
Proteinele vegetale crude
sunt superioare. Toate fructele uscate contin proteine complete. Si semintele
de susan si floarea soarelui intra in aceasta categorie. Arahidele (care totusi
nu fac parte din aceasta categorie, ci din cea a legumelor) fasolele, si o
lista de legume contin toti aminoacizii esentiali – morcovii, varza de
Bruxelles, conopida, castravetii, mazarea, cartofii, vinetele, rosiile,
zucchinele,etc. Alte legume si verdeturi contin mai putini aminoacizi
esentiali si nu sunt proteine complexe. Soia (bio sau incoltita) contine toti
aminoacizii esentiali, chiar intr-o cantitate majora fata de carne sau oua (
raportat la aceeasi greutate) Germenii
in general “revarsa” de proteine de calitate superioara. Morcovul contine 22
din cei 23 de aminoacizi identificati pana in prezent. Nu toate cerealele
contin toti aminoacizii esentiali, dar cand cerealele sunt acompaniate de o
cantitate abundenta de verdeturi crude, in special salate, orice aminoacid ce
lipseste e compensat de salata . Chiar si fructele, cu toate ca, contin mici
cantitati de proteine, reprezinta o optima resursa de aminoacizi, suplimentara
. Fructele uscate sunt in mai mica
masura contaminata, contine tot ceea ce s-ar putea obtine din alimentele de
origine animala, dar de mai buna calitate, mai igienica, mai usor de utilizat
si fara riscul pe care ni-l asumam cand consumam carne sau alte produse ce
provin de la animale bolnave si pline de substante chimice. Fructa uscata poate
cumpara (si consuma) in starea cruda si neprocesata. Cel mai bun mod de a o
consuma este impreuna cu verdeturi crude, cum ar fi salata. Germenii si
legumele sunt alte surse de proteine de o excelenta valoare biologica.
Ce este valoarea biologica ?- se considera ca un aliment este de o inalta
valoare biologica cand substantele nutritive ce le contine sunt usor de folosit
(asimilat) de corp. Alimentele crude, neprocesate, sunt de o inalta valoare
biologica. In sistemul nutritional
conventional valoarea biologica este o metoda de a clasifica proteinele dupa
gradul de absorbtie al azotului de catre corp pentru a se mentine si a creste.
Proteina din ou, fiind cea mai “completa” , este luata ca punct de referinta si
i s-a dat valoarea 100. Produsele
animale (carnea, peste, branzeturi si lapte) sunt considerate ca avand o inalta
valoare biologica in comparatie cu
alimentele vegetale.
Insa aceasta clasificare conventionala nu ia in
considerare distrugerea si alterarea valorii nutritionale al alimentelor in
urma procesarii si fierberii alimentelor. De aceea igienistii nu sunt de acord
cu aceasta evaluare si, referitor la proteine, se preocupa de faptul ca pe
timpul fierberii proteinele se coaguleza, devenind astfel rezistente pentru
enzime. Rezultatul este ca organismul are dificultati in a utiliza aminoacizii
pentru sintetizarea proteinelor proprii.
Asigurarea de proteine intr-o dieta completa este indispensabila pentru o
sanatate optima insa nu suntem obligati sa ucidem alte animale pentru a le
obtine ! Si nici nu ar trebui sa fim dependenti de a calcula la fiecare masa
proteinele ce le-am ingerat. Substantele nutritive din alimentele crude sunt cu
cateva sute de procente mai bune decat cele din alimentele fierte sau
procesate. Alimentele crude sunt
superioare celor fierte si reduc si necesarul de proteine si din alt motiv : o
dieta conventionala cere de la 6 la 8
grame de proteine pe zi pentru sintetizarea sucurilor gastrice, in timp ce
alimentele crude elibereaza toate enzimele intacte, economisind astfel enzimele
digestive.
Cate grame de proteine ne sunt necesare zilnic ? Cantitatea sugerata de RDA
este de 70g pentru o persoana de 75kg. Insa aceasta valoare este cel putin
dublata fata de cantitatea reala. In realitate este de 3 ori mai mare decat
necesarul real de proteine, asa cum a fost dovedit de diverse cercetari ( dr.
Chittenden de la Yale, dr. Hinhede din Danemarca, etc) Sunt suficiente 25 g de proteine zilnic,
adica doar 1% din dieta zilnica. Dr.
Kofrayi de la Institutul Max Planck din Rusia a demonstrat ca echilibrul
azotului si mentinerea functiilor organismului necesita o cantitate de 25 g de
proteina zilnic; Omen si Hiplsey constatara ca o populatie se dezvolta in perfecta sanatate, cu un fizic magnific si desfasurand
activitatile zilnice obisnuite cu doar 15-20 g de proteine zilnic.
Si daca aceste date nu va sunt suficiente, sa ne intoarcem la bunul nostru
simt. Toata lumea este de acord ca laptele matern este alimentul perfect pentru
copil. Copilul se hraneste timp indelungat cu laptele matern inainte de a incepe sa
manance alte alimente ( sau cel putin asa ar trebui ) Laptele matern, ideal pentru un copil in
crestere rapida (deci cu o mare necesitate de proteine) contine 1,1% proteine.
Cu siguranta ca nimanui nu-i va trece prin cap sa discute despre faptul ca un
adult ar avea nevoie de mai multe proteine decat un copil in crestere, corelat
la greutatea sa, si ca procent in alimentatie.
Tinand cont de aceasta evidenta, chiar daca am manca doar un singur fel
de fructa (cu exceptia marului) se ajunge la sintetizarea a 25 – 40 g de
proteine, cantitatea zilnica necesara, ingerand 2250 Kcal din respectiva
fructa. Tinand cont ca aproape toate fructele contin toti aminoacizii
esentiali, se poate usor deduce ca pana si o dieta bazata numai pe fructe poate
sa satisfaca pe deplin necesitatea de proteine a unei persoane.
Deci, dragii mei cititori,
interesati de cultura igienista, crudista, vegana si/sau vegetariana : puteti
fi linistiti caci posibilitatea de a obtine o cantitate adecvata de proteine
din regnul vegetal este asigurata, calitatea acestora depaseste de departe
calitatea celor ce provin din regnul animal. E evident ca daca va hraniti cu
pizza, paste, biscuiti, (prod. de patiserie in general), nu faceti altceva
decat sa construiti bazele pentru toate bolile comune: acute, cronice si
degenerative si apoi veti culege " fructele" asemenea tuturor acele persoane care cu ostinatie cred ca sunt “omnivore”.
Optiunea pentru o dieta vegetariana,
vegana, crudista si /sau igienista este o alegere dictata nu numai de motive
etice si morale dar ea este si cheia pentru obtinerea unei sanatati superbe si
unei conditii fizice de invidiat.
“Suntem ceea ce mancam” - nimic mai adevarat.
Administrator blog
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu