Ads 468x60px

luni, 14 octombrie 2013

7,3 mil.mini-job-uri in Germania


                                                                                                             



   


7,3 milioane de Minijob-uri in Germania

Articol preluat de pe site-ul


In Germania rata de somaj cu 5,4 % ( fata de 10,9% a mediei europene si a 11,5% din Italia) reprezinta sub 3 milioane de persoane. Dar in acest „boom” al ocuparii exista un fenomen nou care pare sa ”drogheze" statisticile, acela al „minijob”-ului.

„Geringfügige Beschäftigung” reprezinta ocuparea marginala care a permis Germaniei sa scada rata somajului, in mod particular la tineri. Minijob-ul prevede o remuneratie de 450 euro lunar (de la 1 ianuarie 2013) si este partea mai putin cunoscuta al boom-ului ocupatiei germane.  

Acest tip de contract nu prevede plata de taxe si poate beneficia si de ajutoarele sociale. Pe de alta parte genereaza in randurile muncitorilor o nemultumire crescuta deoarece cu greu aceste contracte pot fi normalizate. Numarul celor care lucreaza cu acest tip de contract este de 7,3 milioane, adica de doua ori si jumatate numarul somerilor germani.
Un muncitor din cinci este platit foarte putin. Pentru 5 milioane de persoane,din cele 7,3 milioane, minijob-ul reprezinta unica forma de ocupare iar pentru restul de 2,3 milioane, minijob-ul este asociat cu o alta muinca part-time care le permite sa-si rotunjeasca veniturile.  

Introdus in 2003 cu scopul de a revitaliza ocuparea fortei de munca, minijob-ul a devenit in cursul unui deceniu un aevarat si propriu zis tampon social intre ocupati si dezocupati si a permis sa se tina in frau pretul cu Forta de Munca in Germania, si a permis sa se realizeze boom-ul balantei de Plati.
Magazine, supermarket-uri, hoteluri si restaurante, toate sectoarele in care este necesara implementarea de personal temporar, reprezinta sectoarele in care minijob-ul s-a dezvoltat in maniera semnificativa, astfel incat in perioada 2000-2008 numarul acestora a crescut de 5 ori.

Cercetatorii de la Universitatea din di Duisburg-Essen au realizat un studiu pe acest subiect evidentiind faptul ca aceste persoane muncesc mai multe ore pentru un salar inferior, fara a putea beneficia de concedii de odihna sau de boala. Categoriile expuse la acest tip de contracte sunt tinerii sub 25 de ani, strainii si persoanele fara o pregatire profesionala. Pentru alte categorii in schimb, minijob-ul reprezinta o oportunitate : studentii de exemplu, sau pentru cei care au deja o slujba in timpul saptamanii si doresc sa munceasca si in week-end.

                   
            Traducere de
                                   Administrator blog


        

2 comentarii:

  1. If we are searching some thing in which we are expecting to to get effective of use full knowledge than we will surely go to the on this article and blogs. your blog is effective for the detail search for me. Thank you such a blod post.
    Visit: Webworker24

    RăspundețiȘtergere