Ads 468x60px

luni, 14 octombrie 2013

EURO CRIZA





EURO-CRIZA : Germania, Italia si altii, o casatorie destinata sa se termine rau....foarte rau

Articol preluat de pe site-ul

http://www.scenarieconomici.it/euro-crisi-germania-italia-e-gli-altri-un-matrimonio-destinato-a-finire-male-molto-male-2/

In Germania sunt mai bine de 7,3 milioane de minijob-uri, asa cum s-a prezentat in articolul precedent.

DE CINE ESTE REPREZENTAT ACEST BATALION DE MINIJOB-URI ?

a)    Femei  - 65%
b)    Batrani – 20% si persoane foarte tinere 20%

Acest tip de contract reprezinta mai bine de 25% din forta de munca din Germania de Vest in timp ce sunt mai putin intalnite in Germania de Est si in zonele limitrofe acesteia.  

Ce putem intelege din aceste date ? In principal ne spun ca minjob-urile sunt de fapt forme de ajutorare (finantare), create pentru persoane care altfel s-ar inscrie in categoria somerilor (pe cheltuiala statului) sau chiar in randul celor inactivi, si a carui scop principal nu este atat (si doar) un scop social cat mai ales un obiectiv de scadere a costului cu Forta de Munca, tinand astfel scazuta Cererea interna ( retributiile fiind mici) si in acelasi timp de a mari in mod disproprtionat balanta comerciala si a dezavantaja tarile vecine.  In concluzie putem spune ca aceasta este o politica de prada indreptata spre celelalte natiuni.

Tineti cont ca obiectivul strategic german de a tine scazuta dinamica costului cu Forta de Munca s-a bazat nu numai pe minijob ci si pe o politica a salariilor mici in ex Germania de Est ( nu intamplator mini-job-urile aici sunt mult mai putin intalnite) si pe o politica nationala indreptata spre blocarea inflatiei.
Cine sustine ca componenta „Costului cu Forta de Munca ” este una secundara fata de alte componente ale costului (energia, materii prime, etc) inseamna ca are ceva probleme de clarificat in acest domeniu.  Intr-adevar, daca analizam costurile, de obicei intr-o natiune „salariile” au o pondere de peste 50% din PIB (fata de 4-5 % costuri cu energia) si valoarea acestora nu influenteaza doar costurile directe a unei fabrici ci influenteaza brutal si asupra costurilor indirecte ale altor firme. (servicii, costurile subansamblelor, etc)

REFORMELE  HARTZ  PE PIATA MUNCII IN GERMANIA

Diversele reforme Hartz, adoptate intre 1999 si 2008 au determinat o explozie,la nivele neobisnuite, a unui tip de munca atipic (adesea cumulativ) neimpozitat si fara nici un fel de contributii. Ca sa o spunem mai clar : este o forma de legalizare a Muncii la negru. Exista munci in care Statul adesea intervine pentru a suplimenta salariile scazute si acest lucru este de fapt o forma de AJUTOR DE STAT (lucru care este absolut INTERZIS in Europa)  atat pentru muncitor cat si pentru angajator (firma) care, in acest mod, nu numai ca pune in concurenta pe cei cu minijob cu ceilalti salariati dar, consimte atator firme sa supravietuiasca, chiar daca nu sunt competitive, si permitand in acelasi timp firmelor mai organizate sa se extinda in strainatate, in dauna firmelor din restul Europei.  

POLITICA  GERMANA  PE  PIATA  MUNCII A  FOST CEA A  UNUI PRADATOR,  NELOIALA  SI A  ACCELERAT  DINAMICA DEZECHILIBRULUI  CE  STA  LA  BAZA  CRIZIEI  ACTUALE

Am mai spus cu diverse ocazii ca politica germana pe piata muncii este :

-       O politica de pradator asupra „vecinilor” (se poate vedea din imbogatirea Germaniei si saracirea restului Europei)
-       O politica neloiala si ostila oricarui principiu de baza al UE (scopul infiintarii uniunii a fost acela de a intari economia tuturor; dar practicarea unei politici de acest tip, neconcordanta cu restul tarilor, echivaleaza cu a face concurenta neloiala. 
-       O politica care accelereaza criza sistemica a monedei euro (creand o criza a balantei de plati, in final se va ajunge ca uniunea  monetara sa esueze in mod inevitabil ) 

Sincer vorbind insa, lucrul care deranjeaza cel mai mult este ca dincolo de faptul ca duc o politica ostila fata de vecini, germanii :

-       Au „vandut” criza una dupa alta natiunilor periferice europene ( si inca o fac) ca fiind o criza a „Debitelor Suverane”, lucru evident fals daca analizam datele, camufland faptul ca in realitate este vorba de o criza sistemica si tipica a unui dezechilibru al balantei de plati.
-       Au impus de fapt, natiunilor periferice, politici sinucigase (nu mai pierd timpul sa comentez efectele politicilor de austeritate) imediat dupa declansarea crizei ( intre altele cauzata si de fuga masiva de capital german)
-       Au „vandut” propriei populatii imaginea unei crize create de catre „mizerabili, vagabonzi, lenesi si hoti”, locuitori ai natiunilor periferice, in timp ce indubitabil cauza principala este cu totul alta.

HOTUL SI PAGUBITUL

Exista persoane care considera ca teza expusa mai sus este tehnic vorbind inatacabila ( nici nu ar putea fi altfel, fiind sustinuta de tone de date si fapte) dar continua sa minimalizeze problema, punand principalele cauze ale actualei crize europene pe umerii nostri, pentru ca suntem plini de „paraziti” si lipsiti de sira spinarii, nefiind capabili sa ne aparam interesele.  Inteleg !

Dar, presupunand ca un hot intra in casa mea si imi fura argintaria, si o face pentru ca eu nu am incuiat usa, nici o legislatie planetara si nici o persoana cu bun simt nu poate arunca Responsabilitatea pe umerii pagubitului, din timp ce INTOTDEAUNA Responsabilitatea este a Hotului.                                             

Faptul ca Hotul este : Blond, Frumos, Bogat, Eficient si Muncitor, nu il absolva de responsabilitatea gestului.

Faptul ca Pagubitul este Mizerabil, Urat,Zoios, Ineficient, sau Lenes, nu il fac sa fie Complice cu Hotul, si faptul ca a lasat usa intredeschisa si argintaria la vedere poate doar sa-l catalogheze ca fiind un naiv (sau fraier) dar nicidecum    nu-l fac co-raspunzator cu Hotul.      

SOTUL SI SOTIA

Pe de alta parte sunt si visatori care, cu toate ca intuiesc ca in aceasta casatorie numita EURO, sotul comanda cu bagheta sotiei,( torturand-o fara incetare, in acelasi timp invinuind-o si de crizele sale de furie si violenta) continua sa viseze si sa spere ca in final casatoria va dura, bazandu-se pe speranta pocaitului.    Chiar si un minim de bun sens ar sugera ca cel mai bun lucru ar fi ca sotia sa-si paraseasca sotul, incapabil nu numai sa fie cap de familie dar si de a fi un tovaras de drum si de viata.

 Chiar si in acest caz, faptul ca Sotul este Blond, Frumos, Bogat si Muncitor nu il absolva de supliciile si brutalitatile la care si-a supus sotia.

La fel, faptul ca Sotia este Fufa, Urata, Mizerabila, Ineficienta si Vagaboanda nu o fac co-responsabila la brutalitatile la care a fost supusa, si faptul ca ea a suportat in tacere atata timp ( cel mult putem spune ca e masochista) nu o poate declara nimeni co-responsabila cu Sotul.

CONCLUZII

Italia pe frontul Euro, nu are nici un interes sa ramana intr-un sistem instabil destinat unui deces sigur, in care unicul lucru sigur este o progresiva saracire. In mod evident, cu evolutia crizei acest interes nu-l va mai avea nici macar Responsabilul numarul 1 al insasi acestei Crize.

Cu toate acestea nu sunt ostil Germaniei : cred doar ca legatura noastra cu moneda unica trebuie anulata si ca raporturile bilaterale si cele din cadrul UE trebuie sa fie bazate pe principiul prieteniei si respectului reciproc si nu pe principiile servilismului substantial.   



Intre altele, tot ceea ce a fost spus mai sus pentru Italia este valabil in esenta si pentru TOATE natiunile europene. Prelungirea actualei crize fara masuri rezolutive, va determina ca mase tot mai mari de populatii europene sa „inteleaga” cauzele fundamentale ale crizei si cu siguranta aceasta se va traduce intr-o ostilitate deschisa inter-europeana intre natiuni. Acest lucru trebuie evitat si singurul mod de a realiza aceasta este de a inlatura cauza dezechilibrelor : rigiditatea valutara.



Consider ca nu este cazul sa fac o „ciorba” intre tot ce am spus mai sus (referitor la subiectul EURO) si vechile probleme din „casa noastra” (anarhia politica, prezenta masiva de paraziti, birocratia invaziva, cheltuiala publica enorma si ineficienta, taxele mari, lipsa unei coeziuni sociale si teritoriale, etc)  Avem atatea defecte, stim clar ca NIMENI din afara nu ne va rezolva problemele (cel mult le poate agrava) de aceea trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca, daca cu aceste defecte si probleme nu vrem sa convetuim, trebuie sa actionam si trebuie sa o facem noi singuri.


                                       Traducere de
                                                                                          
                                              Mihaela Fidiuc

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu