VITAMINA B12 SI CARENTELE EI
by Federica Giacosa ( medic nutritionist)
Una din
preocupatiile majore a celor ce vor sa adopte o alimentatie vegetariana sau
vegana, se refera la grija de a fi privat
de anumite vitamine, sau proteine, sau aminoacizi, etc. Impresia este ca cine se decide sa adopte o
alimentatie cat mai naturista posibila, va fi in mod obligatoriu subiectul
unor anumite carente , care il vor
conduce in scurt timp la o imbolnavire sigura !
Si una dintre cele mai teribile carente, temute de
vegani este cu siguranta aceea a vitaminei B12.
Ei bine, cu extrema placere doresc sa va comunic ca in
realitate nici un aliment nu contine in mod naural vitamina B12 intrucat
aceasta este o molecula produsa de bacterii , ciuperci si alge. Aceeasi vitamina B12 prezenta in carnea
animalelor deriva din suplimentarea artificiala cu aceasta vitamina a hranei
animalelor sau din bacteriile prezente in solul de unde au pasunat. Fiecare carenta este intotdeauna
multifactoriala si depinde mai ales de o digestie- asimilare-eliminare
defectuoasa. O alta stire buna este ca
la om aceasta pretioasa vitamina este sintetizata de bacteriile prezente in
intestin, datorita prezentei cobaltului
si altor substante nutritive. De aceea consider
important sa se schimbe putin punctul de vedere si atentia sa fie mutata de la
“ carenta” la “ productie si asimilare”
de B12. Si aceasta deoarece, lasand la o parte faza de
productie de catre flora intestinala a acestei vitamine, mai este necesara si
prezenta unei substante (“factor intrinsec”) pentru ca B12 sa fie absorbita de
peretii intestinali si pusa in circulatie.
De aceea, alterarea capacitatii de sintetizare
si absorbtie a vitaminei B12 este principala cauza de carenta a acestei
vitamine, si nu abstinenta de la consumul de carne.
Consumul de carne si peste functioneaza exact
cum s-ar asuma aceasta vitamina cu suplimentele alimentare… sa nu uitam ca si
animalelor li s-a adaugat in mancare aceasta vitamina in mod artificial.
Valorile hematice mici ale acestei vitamine pot
depinde de alterari ale productiei, de un deficit al absorbtiei, de o crestere
a necesitatii fiziologice sau de o excesiva distrugere/consum.
Productia poate fi deficitara mai ales
datorita alterarii florei microbiene (disibioza), carentei de cobalt, sau a
altor coenzime, datorita unor combinatii alimentare eronate- cu problemele
digestive corelate. Disibioza
intestinala se poate datora unei masticatii necorespunzatoare, unui regim
alimentar eronat (exces de proteine, de glucoza, intoleranta alimentara) ,
asumarea de antibiotice, cortizon, antidepresive, antiacide, excesul de
alimente bactericide, prezenta de paraziti, de substante nocive ambientale, de
stres, etc. Initial valorile scazute de
B12 s-au intalnit la omnivori, si doar
apoi s-au intalnit si la vegani, si numeroase studii au demonstrat ca acest
deficit este datorat incapacitatii de absorbtie a intestinului ca urmare a
alterarii productiei de acea substanta numita “factor intrinsec”.
Asadar carenta de vitamina B12 nu este legata
de regimul vegan; chiar si o persoana ce
consuma alimente de origine animala poate fi subiectul unei asemenea
carente. Acolo unde exista probleme
digestive gastrice sau intestinale pot exista si carente datorate absorbtiei
scazute. De exemplu : la persoanele ce
iau medicamente ce le inhiba pompa protonica si la 10-20% din persoanele peste
50 de ani organismul nu reuseste sa “extraga” vitamina B12 din alimente si in consecinta intestinul
nu o poate absorbi. Sunt multe cazurile
in care corpul nu este in masura sa absoarba vit.B12 care este ingerata cu alimente
si motivele pot fi diverse :
- Orice
situatie care altereaza pH-ul sau secretia enzimatica a stomacului se poate
repercuta in mod negativ asupra absorbtiei vitamince.
-
Deficitul “factorului intrinsec “ (FI) .
Acest factor este o glicoproteina produsa de celulele parietale ale stomacului,
care in procesul de absorbtie a vit. B12 are un rol de prima importanta. Cand o pesoana are neoplazie, anemie
pernicioasa sau alte patologii, va fi privata
de prezenta acestui factor si ca urmare vit. B12 nu va putea fi absorbita.
- Sindromul Imerslund-Grasbeck . Este
o boala foarte rara, descrisa prima ora in tarile scandinave, ea isi face
aparitia in timpul copilariei. Este
provocata de un defect al FI ce nu consimte absorbtia cobalaminei. Cauzeaza anemia megalo-blastica , daune
neurologice, slabiciune. In astefel de cazuri trebuie sa se asume vit. B12 pe
viata .
- Batranetea. Multe persoane peste 50 de ani nu mai sunt in masura sa
asimileze cobalamina deoarece nu au suficient acid clorhidric in stomac. O
persona din 10, peste 75 de ani are carenta de vit. B12.
- Interventii gastrointestinale. Vit. B12 este absorbita de un segment
al intestinului numit ileo.
Interventiile care elimina partial acest segment, duc la obstacolarea
functiei de absorbtie.
- By-pass gastric.
- Boli precum celiachia sau boala
Chron, colon iritabil.
- Asumarea continua (multi ani) de inhibitori
de pompa protonica, medicamente ce reduc aciditatea sucurilor gastrice.
Utilizarea lor nu are efecte asupra vit. B12 introdusa cu suplimente.
- Asumarea pe timp indelungat de
Metformina poate altera absorbtia de B12.
- Abuzul de alcool si nicotina
duc la alteratii ale mucoasei gastrointestinale.
- Acidul aminosalicilic pare sa interactioneze asupra absorbtiei orale
de vit B12 , reducand absorbtia cu 50%.
Se poate avea carente si atunci cand se consuma
multe zaharuri chimice si rafinate, care ard si distrug vitaminele din grupul B
pe timpul metabolizarii lor. Zaharul alb
contine doar cateva calorii fara valoare si in plus priveaza corpul de
pretioase substante nutritive. La
fel alcoolul, tigarile si stresul
incrementeaza necesarul de substante nutritive ca urmare a cresterii stresului
oxidativ si a formarii de radicali liberi.
Cum putem asuma aceasta vitamina cu alimentatia ? Care alimente favorizeaza sinteza ei ? Conform cu ultimele cercetari s-a constatat
ca o cantitate infinitezimala de B12 exista si in fructe si verdeturi, daca au
fost cultivate pe terenuri biologice. Deci, in alimentele organice, produse pe
terenuri bogate in bacterii ! Pentru ca
vit B12 sa fie produsa de flora bacterica, este important sa se asume si
alimente ce contin cobalt. De aceea nu trebuie sa lipseasca de la masa, zilnic,
fructe si verdeturi, legume, creale, alge, etc.
Unele alimente fermentate contin procente de B12 ca de ex : Temph ( 0,1mcg) , Miso (0,1mcg), Drojdia alimentara (fulgi) (0.07mcg) si toate ciupercile crude (0,05 –
0,1 mcg) . Iata cantitatile prezente in diverse alge (mcg / 1 gr de produs) :
spirulina – 11 mcg, , Klamath – 8 mcg , Nori
– 4 mcg, Dulse, Kombu : 3 mcg, Wakame , Carragheen, Spaghete de Mare - 2mcg
Acestea
contin in plus si mari cantitati de minerale, mai ales calciu si magneziu. Klamath reprezinta un optim supliment de vit
B12, mai ales daca este preparata la
temperaturi mici. Se recomanda 3 gr. de
alga Nori (uscata) (cam ½ de lingurita) pentru vegani, caci acopera 100%
necesarul zilnic de vit B12. (2,4 μg).
Personal, dupa ce s-a intamplat la
Fukushima nu ma incred prea mult in algele marine si prefer alga Klamath, care
nu provine din mare ci din un lac necontaminat. ( mai precizez ca de fapt nici
nu este o alga propriu zisa, ci o celula procariota-eucariota ) (n.td :
bacterie fotosintetizatoare).
Vitamina
B12 poate fi de altfel si “reasorbita” prin circulatia entero-hepatica. D-na dr. Gina Shaw, specializata in Igiena
Naturala, Medicina Complementara si Iridologie, afirma ca B12 este excretata de
catre bila si apoi reasorbita. Acest fenomen este cunoscut sub numele de “circulatie enterohepatica”. Cantitatea de B12
escretata de bila poate varia de la 1 la 10 ug (micrograme) pe zi. Persoanele
ce au o dieta cu un continut scazut in B12, inclusiv vegani si vegetarieni, pot
obtine mai multa B12 din reabsorbtia acesteia decat din sursele alimentare.
Reabsorbtia este motivul pentru care pot sa treaca si 20 de ani pentru ca o
carenza de B12 sa se manifeste.
Dimpotriva, daca carenta este datorata unei absorbtii deficitare, dupa
circa 3 ani apar primele simptome. Cum vit. B12 , intr- un corp sanatos este
reciclata, dr. G. Shaw afirma ca sinteza interna a vit. B12 poate sa satisfaca
necesarul fiziologic fara sa fie nevoie sa o ingeram cu suplimente. Dar daca din regimul nostru alimentar
lipseste cobaltul, atunci problema nu mai este carenta de B12 in flora
intestinala ci lipsa cobaltului ( care are nevoie de alti factori pentru a fi
absorbit) care se gaseste in multe alimente vegetale.
Doresc sa mai adaug si ceea ce spune dr.
Doug Graham , specializat in Stiinta Alimentatiei in sport, vegan si promotor
al dietei 80/10/10 ( 80% carbohidrati,
10% proteine, 10 % grasimi) , ca in ceea ce priveste carenta de B12 exista
diverse opinii si ca cea cu mai multa audienta este :asumarea de suplimente cu
B12. Dar aceasta e ca si cum ai spune :
am o galeata care ar trebuie sa fie plina cu apa, dar nu este deoarece are o
gaura; opina medicilor : sa ii tot
adaugi apa. Insa igienistii spun : sa astupam intai gaura si apoi vom vedea cum corpul va umple galeata
in mod automat . Ideea e ca daca nu se actioneaza la nivel de cauza a
problemei, aceasta se va prelungi in timp in pofida faptului ca se continua cu
suplimentarea de B12.
De fapt
suplimentele nu fac decat sa ascunda problema de fond, cum de altfel se
intampla si cu dieta omnivora, ignorand cauzele responsabile de incapacitatea
de sintetizare a intestinului a vit. B12.
Si nici izolarea fiecarei substante nutritive in suplimente care apoi sa fie
ingerate nu are sens Singurele surse de vitamine sunt
fructele (proaspete sau uscate), legumele verdeturile crude. In natura exista alimente ce contin o vitamina sau alta, dar
principii nutritivi se gasesc intr-o armonie sinergetica in care unul ii
completeaza actiunea si absorbtia altuia.
Apoi, vit. B12 de sinteza (cianocobalamina) rezulta a fi o forma non
biodisponibila pentru organismul uman, obtinuta ca produs rezidual de la
productia de streptomicina, si este data de combinatia intre B12 si cianura-
substanta toxica folosita in procesul de extractie a vitaminei. (….)
Utilizand
acesti integratori sintetici, se ajunge
la o dubla supraincarcare pentru organism, care pe de o parte cheluit energie
pentru a separa B12 de cianura apoi trebuie sa se ocupe si de eliminarea
cianurii care altfel, daca ar ramane in organism s-ar combina cu potasiu existent si ar forma
cianura de potasiu, o puternica otrava ce blocheaza oxigenarea celulelor. Din aceste motive organismul tinde sa elimine
vit B12 in decurs de 24h. De aceea rezultatele analizelor de sange ce
evidentiaza cresterea nivelului de B12 dupa asumarea de suplimente, evidentiaza
faptul ca aceasta se afla in sange, cand de fapt ar trebui sa fie in celule.
Asadar obiectivul de evitare a carentei de
B12 consta in a reechilibra flora
bacterica adoptand o dieta echilibrata vegetariana sau vegana, fiind astfel
excluse toate fainoasele, zaharul si sarea rafinata, cafeaua, ceaiul, alcoolul si
orice tip de supliment alimentar ( de sinteza).
O dieta care sa nu provoace excesul de glucoza in intestin ( originata
de fainoase : pasta, paine) si sa fie pe cat de mult posibil cat mai scazuta in
alimente de origine animala, pentru a reduce la minimum procesele de
fermentatie si putrefactie; sa se acorde atentie la combinatia alimentelor si
mai ales sa se tina cont de probleme pesrsoanei in cauza. Adesea, chiar
trecerea brusca de la un tip de
alimentatie la altul, sau prea multe alimente crude ingerate de la o zi la alta,
de catre o persoana cu intestine sensibile si stresate pe parcursul anilor de o
alimentatie incorecta, pot fi nocive. Persoana
vegana reuseste sa-si obtina in cea mai mare parte vit.B12 din reabsorbtia
bilei, si din fructele si legumele nesterilizate si cultivate pe terenuri biologice
pure. Actiunea cea mai importanta pe
care un vegan ar trebui sa o faca pentru a evita orice carenta, e tocmai aceea
de a optimiza digestia.
Mai
vreau sa va reamintesc ca, cateodata un bun nivel de B12 in sange nu inseamna
ca organismul nu sufera in realitate de carenta; tocmai pentru ca nu reuseste
sa o utilizeze si sa o metabolizeze, ea este eliminata fara ca sa-si fi
indeplinit importantele functii; de aceea este important sa va adresati unui
profesionist ce va sti sa evalueze si sa contestualizeze diversii parametri
rezultati, intre care nu va trebui sa lipseasca valo
Traducere de
Mihaela Fidiuc
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu