Ads 468x60px

duminică, 3 aprilie 2016

VITAMINA B12 SI CARENTELE EI


                                 Herbal Medicine Stock Photos


 VITAMINA B12 SI            CARENTELE EI
                                                   by  Federica Giacosa ( medic nutritionist)       
              
        Una din preocupatiile majore a celor ce vor sa adopte o alimentatie vegetariana sau vegana,  se refera la grija de a fi privat de anumite vitamine, sau proteine, sau aminoacizi, etc.  Impresia este ca cine se decide sa adopte o alimentatie cat mai naturista posibila, va fi in mod obligatoriu subiectul unor  anumite carente , care il vor conduce in scurt timp la o imbolnavire sigura !   
Si una dintre cele mai teribile carente, temute de vegani este cu siguranta aceea a vitaminei B12. 

Ei bine,  cu extrema placere doresc sa va comunic ca in realitate nici un aliment nu contine in mod naural vitamina B12 intrucat aceasta este o molecula produsa de bacterii , ciuperci si alge.   Aceeasi vitamina B12 prezenta in carnea animalelor deriva din suplimentarea artificiala cu aceasta vitamina a hranei animalelor sau din bacteriile prezente in solul de unde au pasunat.  Fiecare carenta este intotdeauna multifactoriala si depinde mai ales de o digestie- asimilare-eliminare defectuoasa.    O alta stire buna este ca la om aceasta pretioasa vitamina este sintetizata de bacteriile prezente in intestin,  datorita prezentei cobaltului si altor substante nutritive.  De aceea consider important sa se schimbe putin punctul de vedere si atentia sa fie mutata de la “ carenta” la  “ productie si asimilare” de B12.    Si aceasta deoarece, lasand la o parte faza de productie de catre flora intestinala a acestei vitamine, mai este necesara si prezenta unei substante (“factor intrinsec”) pentru ca B12 sa fie absorbita de peretii intestinali si pusa in circulatie.  De aceea, alterarea capacitatii de sintetizare si absorbtie a vitaminei B12 este principala cauza de carenta a acestei vitamine, si nu abstinenta de la consumul de carne.  

 Consumul de carne si peste functioneaza exact cum s-ar asuma aceasta vitamina cu suplimentele alimentare… sa nu uitam ca si animalelor li s-a adaugat in mancare aceasta vitamina in  mod artificial.   
Valorile hematice mici ale acestei vitamine pot depinde de alterari ale productiei, de un deficit al absorbtiei, de o crestere a necesitatii fiziologice sau de o excesiva distrugere/consum.   

Productia poate fi deficitara mai ales datorita alterarii florei microbiene (disibioza), carentei de cobalt, sau a altor coenzime, datorita unor combinatii alimentare eronate- cu problemele digestive corelate.  Disibioza intestinala se poate datora unei masticatii necorespunzatoare, unui regim alimentar eronat (exces de proteine, de glucoza, intoleranta alimentara) , asumarea de antibiotice, cortizon, antidepresive, antiacide, excesul de alimente bactericide, prezenta de paraziti, de substante nocive ambientale, de stres, etc.  Initial valorile scazute de B12 s-au intalnit la omnivori,  si doar apoi s-au intalnit si la vegani, si numeroase studii au demonstrat ca acest deficit este datorat incapacitatii de absorbtie a intestinului ca urmare a alterarii productiei de acea substanta numita “factor intrinsec”.  

Asadar carenta de vitamina B12 nu este legata de regimul vegan;  chiar si o persoana ce consuma alimente de origine animala poate fi subiectul unei asemenea carente.  Acolo unde exista probleme digestive gastrice sau intestinale pot exista si carente datorate absorbtiei scazute.   De exemplu : la persoanele ce iau medicamente ce le inhiba pompa protonica si la 10-20% din persoanele peste 50 de ani organismul nu reuseste sa “extraga” vitamina  B12 din alimente si in consecinta intestinul nu o poate absorbi.  Sunt multe cazurile in care corpul nu este in masura sa absoarba vit.B12 care este ingerata cu alimente si motivele pot fi diverse :

 - Orice situatie care altereaza pH-ul sau secretia enzimatica a stomacului se poate repercuta in mod negativ asupra absorbtiei vitamince.
  - Deficitul  “factorului intrinsec “ (FI) . Acest factor este o glicoproteina produsa de celulele parietale ale stomacului, care in procesul de absorbtie a vit. B12 are un rol de prima importanta.  Cand o pesoana are neoplazie, anemie pernicioasa sau alte patologii,  va fi privata de prezenta acestui factor si ca urmare vit. B12 nu va putea  fi absorbita.
   ­- Sindromul  Imerslund-Grasbeck . Este o boala foarte rara, descrisa prima ora in tarile scandinave, ea isi face aparitia in timpul copilariei.  Este provocata de un defect al FI ce nu consimte absorbtia cobalaminei.  Cauzeaza anemia megalo-blastica , daune neurologice, slabiciune. In astefel de cazuri trebuie sa se asume vit. B12 pe viata .
    - Batranetea. Multe persoane peste 50 de ani nu mai sunt in masura sa asimileze cobalamina deoarece nu au suficient acid clorhidric in stomac. O persona din 10, peste 75 de ani are carenta de vit. B12.
    - Interventii gastrointestinale. Vit. B12 este absorbita de un segment al intestinului numit ileo.  Interventiile care elimina partial acest segment, duc la obstacolarea functiei de absorbtie.
   -  By-pass gastric.
   -  Boli precum celiachia sau boala Chron, colon iritabil.
    - Asumarea continua (multi ani) de inhibitori de pompa protonica, medicamente ce reduc aciditatea sucurilor gastrice. Utilizarea lor nu are efecte asupra vit. B12 introdusa cu suplimente.
   -  Asumarea pe timp indelungat de Metformina poate altera absorbtia de B12.
   -  Abuzul de alcool si nicotina duc la alteratii ale mucoasei gastrointestinale.
      - Acidul aminosalicilic pare sa interactioneze asupra absorbtiei orale de vit B12 , reducand absorbtia cu 50%. 

Se poate avea carente si atunci cand se consuma multe zaharuri chimice si rafinate, care ard si distrug vitaminele din grupul B pe timpul metabolizarii lor.  Zaharul alb contine doar cateva calorii fara valoare si in plus priveaza corpul de pretioase substante nutritive.  La fel  alcoolul, tigarile si stresul incrementeaza necesarul de substante nutritive ca urmare a cresterii stresului oxidativ si a formarii de radicali liberi. 

Cum putem asuma aceasta vitamina cu alimentatia ?  Care alimente favorizeaza sinteza ei ?   Conform cu ultimele cercetari s-a constatat ca o cantitate infinitezimala de B12 exista si in fructe si verdeturi, daca au fost cultivate pe terenuri biologice. Deci, in alimentele organice, produse pe terenuri bogate in bacterii  !   Pentru ca  vit B12 sa fie produsa de flora bacterica, este important sa se asume si alimente ce contin cobalt. De aceea nu trebuie sa lipseasca de la masa, zilnic, fructe si verdeturi, legume, creale, alge, etc.  

Unele alimente fermentate contin procente de B12  ca de ex : Temph ( 0,1mcg) , Miso (0,1mcg),  Drojdia alimentara (fulgi)  (0.07mcg) si toate ciupercile crude (0,05 – 0,1 mcg) .                                                                                                          Iata  cantitatile  prezente in diverse alge  (mcg / 1 gr de produs) :
spirulina – 11 mcg, , Klamath – 8 mcg , Nori – 4 mcg, Dulse, Kombu : 3 mcg,           Wakame , Carragheen, Spaghete de Mare  - 2mcg

Acestea contin in plus si mari cantitati de minerale, mai ales calciu si magneziu.  Klamath reprezinta un optim supliment de vit B12,  mai ales daca este preparata la temperaturi mici.  Se recomanda 3 gr. de alga Nori (uscata) (cam ½ de lingurita) pentru vegani, caci acopera 100% necesarul zilnic de vit B12. (2,4 μg).    

Personal, dupa ce s-a intamplat la Fukushima nu ma incred prea mult in algele marine si prefer alga Klamath, care nu provine din mare ci din un lac necontaminat. ( mai precizez ca de fapt nici nu este o alga propriu zisa, ci o celula procariota-eucariota ) (n.td : bacterie fotosintetizatoare).  

Vitamina B12 poate fi de altfel si “reasorbita” prin circulatia entero-hepatica.  D-na dr. Gina Shaw, specializata in Igiena Naturala, Medicina Complementara si Iridologie, afirma ca B12 este excretata de catre bila si apoi reasorbita. Acest fenomen este cunoscut sub numele de “circulatie enterohepatica”. Cantitatea de B12 escretata de bila poate varia de la 1 la 10 ug (micrograme) pe zi. Persoanele ce au o dieta cu un continut scazut in B12, inclusiv vegani si vegetarieni, pot obtine mai multa B12 din reabsorbtia acesteia decat din sursele alimentare. Reabsorbtia este motivul pentru care pot sa treaca si 20 de ani pentru ca o carenza de B12 sa se manifeste.  Dimpotriva, daca carenta este datorata unei absorbtii deficitare, dupa circa 3 ani apar primele simptome. Cum vit. B12 , intr- un corp sanatos este reciclata, dr. G. Shaw afirma ca sinteza interna a vit. B12 poate sa satisfaca necesarul fiziologic fara sa fie nevoie sa o ingeram cu suplimente.  Dar daca din regimul nostru alimentar lipseste cobaltul, atunci problema nu mai este carenta de B12 in flora intestinala ci lipsa cobaltului ( care are nevoie de alti factori pentru a fi absorbit) care se gaseste in multe alimente vegetale.

Doresc sa mai adaug si ceea ce spune dr. Doug Graham , specializat in Stiinta Alimentatiei in sport, vegan si promotor al dietei 80/10/10  ( 80% carbohidrati, 10% proteine, 10 % grasimi) , ca in ceea ce priveste carenta de B12 exista diverse opinii si ca cea cu mai multa audienta este :asumarea de suplimente cu B12.   Dar aceasta e ca si cum ai spune : am o galeata care ar trebuie sa fie plina cu apa, dar nu este deoarece are o gaura;  opina medicilor : sa ii tot adaugi apa. Insa igienistii spun : sa astupam intai gaura  si apoi vom vedea cum corpul va umple galeata in mod automat . Ideea e ca daca nu se actioneaza la nivel de cauza a problemei, aceasta se va prelungi in timp in pofida faptului ca se continua cu suplimentarea de B12. 

 De fapt suplimentele nu fac decat sa ascunda problema de fond, cum de altfel se intampla si cu dieta omnivora, ignorand cauzele responsabile de incapacitatea de sintetizare a intestinului a vit. B12.  Si nici izolarea fiecarei substante nutritive in suplimente care apoi sa fie ingerate  nu are sens  Singurele surse de vitamine sunt fructele (proaspete sau uscate), legumele verdeturile crude. In natura exista alimente ce contin o vitamina sau alta, dar principii nutritivi se gasesc intr-o armonie sinergetica in care unul ii completeaza actiunea si absorbtia altuia.  Apoi, vit. B12 de sinteza (cianocobalamina) rezulta a fi o forma non biodisponibila pentru organismul uman, obtinuta ca produs rezidual de la productia de streptomicina, si este data de combinatia intre B12 si cianura- substanta toxica folosita in procesul de extractie a vitaminei. (….)                                   
 Utilizand acesti integratori  sintetici, se ajunge la o dubla supraincarcare pentru organism, care pe de o parte cheluit energie pentru a separa B12 de cianura apoi trebuie sa se ocupe si de eliminarea cianurii care altfel, daca ar ramane in organism  s-ar combina cu potasiu existent si ar forma cianura de potasiu, o puternica otrava ce blocheaza oxigenarea celulelor.  Din aceste motive organismul tinde sa elimine vit B12 in decurs de 24h. De aceea rezultatele analizelor de sange ce evidentiaza cresterea nivelului de B12 dupa asumarea de suplimente, evidentiaza faptul ca aceasta se afla in sange, cand de fapt ar trebui sa fie in celule. 

Asadar obiectivul de evitare a carentei de B12  consta in a reechilibra flora bacterica adoptand o dieta echilibrata vegetariana sau vegana, fiind astfel excluse toate fainoasele, zaharul si sarea rafinata, cafeaua, ceaiul, alcoolul si orice tip de supliment alimentar ( de sinteza).  O dieta care sa nu provoace excesul de glucoza in intestin ( originata de fainoase : pasta, paine) si sa fie pe cat de mult posibil cat mai scazuta in alimente de origine animala, pentru a reduce la minimum procesele de fermentatie si putrefactie; sa se acorde atentie la combinatia alimentelor si mai ales sa se tina cont de probleme pesrsoanei in cauza.  Adesea, chiar  trecerea  brusca de la un tip de alimentatie la altul, sau prea multe alimente crude ingerate de la o zi la alta, de catre o persoana cu intestine sensibile si stresate pe parcursul anilor de o alimentatie incorecta, pot fi nocive. Persoana vegana reuseste sa-si obtina in cea mai mare parte vit.B12 din reabsorbtia bilei, si din fructele si legumele nesterilizate si cultivate pe terenuri biologice pure.  Actiunea cea mai importanta pe care un vegan ar trebui sa o faca pentru a evita orice carenta, e tocmai aceea de a optimiza digestia.

Mai vreau sa va reamintesc ca, cateodata un bun nivel de B12 in sange nu inseamna ca organismul nu sufera in realitate de carenta; tocmai pentru ca nu reuseste sa o utilizeze si sa o metabolizeze, ea este eliminata fara ca sa-si fi indeplinit importantele functii; de aceea este important sa va adresati unui profesionist ce va sti sa evalueze si sa contestualizeze diversii parametri rezultati, intre care nu va trebui sa lipseasca valo

                   
                                              
                                           Traducere de  

                                                 Mihaela Fidiuc 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu