Ads 468x60px

luni, 11 noiembrie 2013

UMANITATEA VREA CU ADEVARAT LIBERTATEA ?


                                 



   

UMANITATEA
VREA CU ADEVARAT                      
LIBERTATEA ?

de Zen Gardner   
www.zengardner.com





Darul cel mai pretios dat Umanitatii, dincolo de insasi existenta sa si a conexiunii pe care o are cu Izvorul Universal, este darul liberului arbitru.    Putem alege. In ultima instanta avem puterea de a lua decizii in ceea ce ne priveste.

Din pacate acest concept a fost ingropat sub un munte de ignoranta si masinatiuni sociale. Si daca mai observam si datele ce rezulta din experientele vietii, care complica mecanismul de luare a deciziilor, chestiunea devine foarte complicata.

Libertatea si liberul arbitru in general sunt considerate a fi notiuni utilizate in tratate filozofice si etichete ideologice, belicoase,in arena politica, intr-un cuvant in spatii ce se definesc dincolo de existenta noastra cotidiana.

Multi sunt de parere ca in circumstantele actuale, noi nu suntem liberi de a lua propriile decizii, ca insasi evidentele istorice ne spun ca adesea nu dispunem nici macar de liberul arbitru. 

 Iata de ce din cand in cand poate parea ca nici nu exista. Liberul arbitru apare adesea negat si in mod serios limitat in anumite circumstante, fie din vointa proprie, fie din obligatie, fie in mod coercitiv.

Dar este cu adevarat asa ? E atat de drastica problema? Intr-un final se pare ca umanitatea nu stie nici macar ca este libera, intrinsec vorbind, cu atat mai putin  ca ar vrea sa-si exercite pe deplin un astfel de sens de libertate innascut.

Maiestatii voastre apartine alegerea !

Suntem incoronati cu un dar final : o vointa constienta complet autonoma. Putem alege ce sa spunem, ce sa facem, ce sa raspundem, la ce sa acordam atentie si energie.

Chiar daca nu pare, asa este. Si nu pare asa din cauza modului in care este structurata societatea, din cauza marginalizarii acestei posibilitati de libera alegere si din cauza comportamentului uman.

illusion-of-free-choice-cow


Daca pe de o parte ideea libertatii rasuna inca departe in inimile oamenilor, pe de alta parte ea a incepeput sa aiba semnificatii grav compromise. Si acest lucru s-a facut in mod premeditat. Si nu in ultimul rand, pentru anumite motive pare ca am renuntat la libertatea noastra, in masura mai mare sau mica, in schimbul a ceva. Dar pentru ce anume? Siguranta, acceptare, comoditate.? 

Pare sa fie chiar asa. Dar cum a ajuns sa se intample asta? Si cine a spus ca trebuia sa negociem totul ? A fost o negociere deliberat construita pentru a mentine umanitatea in sclavagie, cu iluzia libertatii de alegere ?

Observand structura economico-politica controlata in mod extrem de catre diversele societati de pe planeta noastra si starea de tristete-suferinta ce caracterizeaza pe cei mai multi locuitori, este clar ca ceva nu functioneaza cum trebuie. Mai ales in ceea ce priveste clasa conducatoare care guverneaza in mod agresiv, formata din super-privilegiati care traiesc pe spinarea celor oprimati, care sunt producatorii bunurilor.

Dar, oare....acel sens pierdut al unei noastre libertati spirituale, este intr-adevar ceea ce ar da putere umanitatii de a inlatura radacinile unui sistem construit pe o forma de sclavagism premeditat si atent manipulat ? 

Si oare, de acest lucru este vorba in razboiul dus impotriva corpului, mintii si spiritului uman? Acela de a bloca amintirea noastra?

Cand cineva ajunge sa-si trezeasca constiinta, ceva foarte profund se intampla. Si continua sa se intample : se atinge Izvorul, nu filtrat, nu limitat, nu adulter, ci Izvorul infinit si creativ.....sau cum vreti sa-i spuneti.  Aici este punctul unde spiritualul si metafizicul intalneste mentalul si psihologicul, unde se intalnesc adevarata stiinta si constiinta, marea forta vitala universala si sincronica.   Aici totul este in mod esential Unul. Compartimentele dispar, nu mai exista diviziuni in Unitatea esentiala si totul are sens.
Sigur ca sunt diferente in manifestari si sunt conflicte aparente la diverse nivele, induse de influente diverse, dar in contextul libertatii, aici fiind locul unde veti gasi adevarata sa forma prin definitie. Suveranitatea spiritului sau altfel spus, dreptul intrinsec al intregului.

Jocul fals si alegerea falsa.

In ultimele 2 secole am inceput sa ne dam seama ca oamenii muncesc mai mult si mai bine si au inceput sa fie mai putin condescendenti atunci cand cred ca au un drept la cuvant in ceea ce priveste „prizonieratul” lor. Este de-a dreptul incredibil.  Ne aflam inca intr-o societate feudala, in care au reusit  sa ne faca sa devenim orbi in fata  „inchisorii” noastre, in timp ce gandim ca suntem liberi.

Dincolo de faptul ca avem exemplul cel mai evident a unei democratii false si a unui sistem de vot facil manipulabil, mai avem si „evidente” si teorii cu care suntem in mod deliberat „imbatati” de catre societate prin intermediul religiei, a unei false stiinte, a unei educatii schioapate, a presiunii sociale, a presei, etc.....
 freud---statusmind.com



„Cea mai mare parte a persoanelor nu au nevoie de libertate deoarece le este frica de responsabilitate”     
                                        S. Freud

Ne povestesc despre stereotipuri alei sperantei, despre schimbare si siguranta....in timp ce mass-media ne imbiba cu materialismul, divertismentul, moda si alte forme de acceptare si conditionare, pentru a tine populatia complet ocupata si intr-un stadiu de coma de auto indulgenta.  

In ce priveste capitalismul (pe care toate formele de guvernamant il imbratiseaza) acesta este scopul final, de a obtine satisfactie personala cu orice pret, in detrimentul altora care nu au fost la fel de sireti ca tine in a obtine ceea ce vrei.

Frica : inamicul libertatii

De ce persoanele raman sclave unor sisteme limitante si corupte? Chiar si celor mai nocive ?  Frica de necunoscut este cu mult mai puternica, mai ales pentru cei ignoranti. Frica de a nu avea de mancare la masa urmatoare poate fi o capcana. Frica de a nu avea, de a fi singur, de a fi atacat, de a muri.....Toate acestea sunt temeri foarte puternice.  

 Persoanele infricosate nu vor lua decizii constiente, ci acele decizii bazate pe instinctul de supravietuire; acestea din urma au, evident, un sens in anumite situatii, cand este necesara fuga ca raspuns la un atac real, dar acest tip de raspuns poate foarte usor sa fie determinat chiar si numai de cuvinte si astfel se va ingropa orice posibilitate de viata constienta.

Ierarhia nevoilor a lui Maslow este un concept care m-a fascinat totdeauna. Este mult adevar in ideea ca daca inainte de orice nevoile tale de baza nu sunt satisfacute, nu este posibil ca tu sa te gandesti la notiuni mai erudite si spirituale despre existenta.

Timp de milenii stilul de viata al populatiilor indigene a incorporat aceste idei spirituale care se impleteau in mod firesc cu viata cotidiana si fara de care aceste culturi ar fi disparut. 

 Iata de ce „conducatorii paraziti” au luat in vizor aceste populatii, urmarind distrugerea lor : ele reprezinta intelepciunea vie, cunostinta despre cum functioneaza lucrurile in mod natural daca se foloseste stiinta si constiinta si principiile de baza de iubire, condividere, cooperare, daruire.

Totul este diametral opus tehnicilor abuzive de exploatare pe care le practica „controlorii” societatiilor moderne. In fapt punctul principal este controlul. De aceea nu exista „putere personala”, dincolo de limitele pe care ei ni le impun.

„Nimeni nu este in mod iremediabil mai scalv decat cel care crede in mod fals ca este liber „   
                                                  Goethe.

      

               Traducerea  si adapatrea
                        Mihaela Fidiuc

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu