
Riscurile mortale ascunse in mancare
recenzie de Marcello Pamio la cartea “Il veleno nel piatto” de Marie
Monique, ed. Feltrinelli
http://www.disinformazione.it/chimica_nel_piatto.htm
Nu s-a mai intamplat niciodata pana
acum.
De-a lungul istoriei
plurimilenare, omul a fost intoteauna in mijlocul naturii, incercand pe cat ii
sta in putinta sa respecte rolul basilar
al vietii.
In zilele noaste in
schimb, ne-am indepartat atat de mult de Natura incat traim “cufundati” in
chimia de sinteza, adica in “anti-natura” ca sa spunem asa.
In mai putin de un
secol, mai mult de 105.000 de substante chimice au fost raspandite in mediu
inconjurator de catre industrii. Multe din acestea sunt cancerigene, creaza
malformatii la fetusi si modificari in AND. Le respiram, le bem, le mancam in
fiecare zi si ca si cum n-ar fi de ajuns le mai si fumam si le intindem pe
piele.
Care e rezultatul
acestei nebunii? Cresterea exponentiala
a tuturor bolilor cornice, degenerative,
tumorale si autoimunitare.
Cheltuielile
privind sanatatea la nivel national ( se
vorbeste de Italia- n.td) , mai precis piata medicamentelor, creste in fiecare
an vazand cu ochii: in 2011 a ajuns uimitoarea cifra de 26,3 miliarde de euro. Fiecare cetatean Italian cheltuie
deci in medie pe an 434 euro pentru a se otravi. La fel si in cazul tumorilor :
in 2011 in tara noastra au fost diagnosticate 360.000 cazuri de noi tumori maligna
, adica 1000 de noi tumori pe zi, fara
sa se ia in calcul tumorile epiteliale.
Tumoarea cea mai frecventa atat la barbati cat si la femei este cea de
colon, cu aproape 50.000 de cazuri noi pe an.
Pielea
si intestinul sunt organele cele mai afectate de tumori.
Pielea este primul nostru organ in contact direct cu
mediul extern si deci cu otravurile din jur. Colon-rectul este organul care
acumuleaza si ar trebui sa elimine otravurile si toxinele autoproduse prin
stilul nostru de viata .
Conform ISTAT (Institutul national de statistica
Italian), decesele din cauza tumorilor in 2007 au fost de 172.000 ( 30% ) din
cele peste 572.000 de decese totale inregistrate in acel an. Cele din cauze
cardio-vasculare au fost de 223.000 (39%) . Ceea ce ar confirma ca prima cauza
a deceselor ar fi problemele cardio-circulatorii.
Dar nu este asa. Cand o persoana, mai ales de o anumita varsta, moare in spital, se
certifica decesul din cauza stopului cardiocirculator sau respirator si acest
fapt duce la umflarea statisticilor. Daca luam in considerare acest artificiu matematic, rezulta ca de fapt
cancerul este prima cauza de deces cel putin in lumea occidentala. Este clar ca lumina zilei ca, chimia joaca in
toate acestea un rol fundamental.
Dioxinele din farfurie
Cercetarea, care a durat 10 ani, a examinat 27 de
campioane de alimente (intre care lapte, peste, carne, paine, ulei de masline
si sucuri de portocale) produse de firme cunoscute si care se gasesc in mod
normal in supermarket-uri, relevand prezenta a 119 substante contaminante,
intre care si dioxinele cancerigene.
Aceasta e doar una dinte atatea alte cercetari
care demonstreaza, cu date certe cum astazi, datorita industrializarii
mortificante a vietii, mancam kilograme de substante chimice otravitoare si
cancerigene in fiecare an.
Istoria pesticidelor
Pesticidele sunt singurele produse chimice
concepute de om si eliberate in mod intentionat in mediu inconjurator cu scopul
de a ucide sau deteriora alte organisme vii.
Toata marea
familie a pesticidelor se identifica prin sufixul “cida” (erbicide, fungicide,
etc) ce deriva din latinul “coedere”, care inseamna a ucide, a dobori. Aceste pesticide, conform etimologiei sunt
exterminatori ai “pesti” ( din engl. “pest” : animal, insecta sau planta nociva
si din latinul “pestis” care indica un flagel, o boala contagioasa.)
Iata de ce in lumea industriala, se evita cu
foarte mare atentie de a se vorbi de pesticide, preferandu-se expresia “produse
fitosanitare”, sau “produse fitofarmaceutice”
Substituirea termenului
corect si real de “pesticide” cu cel de “fitofarmaceutice” nu e numai un joc de
prestigiu semantic care ii face increzatori pe toti, dar tinteste tocmai sa
insele intai pe cultivatori si apoi pe noi,consumatorii.
Utilizarea pesticidelor e consemnata inca din
antichitate dar, pana in sec.al- XX-lea, acestea erau derivate di compusi minerali sau vegetali de origine naturala (
plumb, sulf, tabac, frunze de neem, etc)
Astazi insa folosim derivati cancerigeni din petrol…. Pesticidele
cunoscura un salt inainte datorita chimiei anorganice din sec.al XIX-lea, dar
au trebuit sa astepte Marele Razboi pentru a fi puse bazele productiei lor in
masa, si aceasta datorita dezvoltarii chimiei organice.
Pesticidele, chimioterapia si
razboiul chimic au un singur tata : Fritz Haber.
Originea
istorica a pesticidelor si a chimioterapiei
este strans legata de razboiul chimic, a carui paternitate este
atribuita germanului Fritz Haber, care a lucrat la procesul de fixare al
azotului din atmosfera care a stat apoi la baza productiei faimoaselor concime
chimice azotate, dar si a explozivilor.
La declansarea razboiului , lui Heber, care era la
conducerea prestigiosului “Kaiser Wilhelm Institute” din Berlin, i se cere sa-si aduca contributia la confictul belic.
Misiunea sa era aceea de a dezvolta un gaz nociv.
Dar dupa cum se stie, business is business, iar
munca este munca, asa ca Heber isi continua cercetarea ca si cu cum nimic nu
s-ar fi intamplat.
Pentru Aliati, care intre timp se inzestrasera cu
masti antigaz, clorul nu mai era o problema, asa ca Heber puse la punct
fosgénul, constituit dintr-un amestec intre diclor si monoxid de carbon. Mai
putin iritant pentru nas si gat decat clorul dar era cea mai letala arma
chimica preparata la Berlin, pentru ca ataca violent plamanii umplandu-i de acid clorhidric.
Aceasta arma chimica continua sa fie utilizata pe
scara larga ca si compus al pesticidelor
si este si unul din componentele insecticidului sevin, care a stat la originea catastrofei
mediului in Bhopal (in India- unde a
avut loc cel mai dezastruos incident industrial la nivel mondial la o fabrica
de pesticide- n.td) in decembrie 1984. (
estimarile oficiale au fost de putin peste 2000 de morti, dar cele neoficiale
vorbesc de circa 8000 de morti in decurs de 2 saptamani si alte circa 8000 in
timp, din cauza bolilor)
Spre sfarsitul razboiului cand victimele gazului
ucigas ajunsera la zeci de mii, se lanseaza ultima descoperire
: gazul iperita sau “mustard” (mustar), care a luat numele de la localitatea in
care a fost experimentat prima oara- Ypres in Belgia. Efectele gazului mustard
sunt teribile : provoaca pe intinderi mari de piele vezicule (basici), arde
corneea provocand orbirea permanenta si ataca maduva spinarii producand
leucemia.
Tocmai distrugerea maduvei, va da
imboldul de plecare spre “marea” cercetare medicala pentru dezvoltarea
produsului favorit al oncologiei : chimioterapia.
Cercetarile lui Fritz Haber, dupa armistitiu, il
costa inscrierea sa pe lista criminalilor de razboi si din acest motiv se
refugiè in Elvetia pana cand in 1920 primi chiar premiul Nobel pentru
chimie. Ironia sortii a fost ca Haber
era evreu si a fost si inventatorul gazului Zyclon-B, gaz folosit in lagarele
de concentrare. El muri pe 29 ianuarie 1934 fara sa stie vreodata ca o parte a
familiei sale va muri asfixiata de gazul pe care il inventase.
Legea lui Haber
In timp ce dezvolta aceste teribile arme, se
dedica chiar si la a confrunta toxicitatea gazelor, formuland o lege care sa
permita sa evalueze eficienta, sau mai exact, puterea lor letala.
Aceasta lege, folosita si azi, poarta numele sau,
si exprima relatia ce exista intre concentratia unui gaz si timpul de expunere
necesar pentru a provoca moartea unei fiinte.
Legea lui Haber a inspirat in mod direct crearea
unuia dintre instrumentele cele mai crude din punct de vedere moral si mai
absurd din punct de vedere stiintific, pentru evaluarea si gestionarea
riscurilor chimice: “Doza letala -50” sau DL-50. Acest paradoxal indicator de toxicitate,
masoara dozele de substanta chimica necesare pentru exterminarea unei jumatati
din numarul animalelor folosite pentru experimente.
Organocloruri si DDT
Munca aceluiasi chimist german va deschide strada
pentru producerea pe scara industriala a insecticidelor de sinteza, din care
cel mai celebru este DDT (diclordifeniltricloroetan) care face parte din
familia organocloruratilor- acestia sunt compusi chimici in care unul sau mai
multi atomi de hidrogen sunt substituiti de atomi de clor, formand o structura stabila.
Sintetizat prima data in 1874 de chimistul Othmar Zeidler, DDT-ul a ramas
intr-un sertar pana in 1939 cand chimistul elvetian Paul Muller, angajat la
Geigy ( azi Syngenta) ii descoperi proprietatile sale insecticide. In timp
record, noua ani dupa aceea, primi pentru aceasta mare descoperire premiul
Nobel pentru medicina.
Imediat dupa al II lea Razboi Mondial, DDT-ul este
celebru pe tot globul ca insecticidul miraculos. Acesta va fi “mana cereasca”
pentru industria chimica, in frunte cu MONSANTO si
Dow Chemical care, din 1950 pana in 1980 au revarsat in lume 40.000 tone
de insecticid. Numai in 1963 productia atinsese 82.000 de tone.
Inainte de interzicerea sa, in 1972, in USA
fusesera imprastiate 675.000 tone de DDT. Cu toate ca este clasificat de catre OMS (Organizatia Mondiala a
Sanatatii) ca “ periculozitate medie”, efectele sale pe termen lung sunt
dezastruoase : perturbator endocrin, tumori, malformatii congenitale, afectarea
functiilor de reproducere,etc.
Organofosforice
O a doua categorie de insecticide isi face
aparitia dupa al II lea Razboi Mondial: organofosforicele, a caror dezvoltare
este legata tot de cercetarea militara a gazelor belice. (din timpul
razboiului).
Aceste molecule sunt concepute sa atace sistemul
nervos a insectelor si prezinta o toxicitate mult mai elevata decat cea a
organocloruratilor. In aceasta extrem de periculoasa familie gasim : parathion,
malathion, clorpirifos, sevin si sarin ( gaz creat in laboratoarele IG Farben,
azi considerat de ONU :”arma de distrugere in masa”)
La inceputul anilor ’40, cercetatorii izolau
hormonul care controla cresterea plantelor, reproducand sintetic molecula. Constatara ca injectand hormonul in doze mici
se stimula cresterea plantei in timp ce in doze mari acesta provoca moartea
plantei. Astfel creara doua erbicide
care declansara o adevarata “revolutie agrara”. Este vorba despre acidul 2,4-
diclorofenoxiacetic (2,4D) si 2,4,5- triclorofenoxiacetic (2,4,5-D), doua
molecule ce fac parte din grupa clorofenolilor.
Pentru a intelege mai bine cat sunt de periculoase
aceste erbicide este bine de stiut ca
amestecand aceste doua substante se obtine faimosul “agent portocaliu”,
desfoliantul folosit de armata americana in razboiul din Vietnam. Din 13
ianuarie 1962 pana in 1971 au fost imprastiate cam 80 de milioane de litri de
desfoliant
Care este azi situatia in Europa?
In fiecare an sunt imprastiate in mediu
inconjurator 220 mii de tone de pesticide : 108 mii de tone de fungicide, 84
mii de tone de erbicide si 21 mii de tone de insecticide. Daca mai adaugam
si 7 mii tone de “regulatori de
crestere rezulta” cam jumate de kg. de substanta activa pe cap de cetatean
european.
80% din substantele folosite cuprind in principal
patru culturi, care reprezinta 40% din suprafetele totale cultivate : cerealele
paioase, porumbul, rapita si vita de vie (una din plantatiile la care se
folosesc cel mai mult chimicalele)
Ce provoaca in om toate aceste
chimicale?
Evident depinde de expunere si de timpul de
expunere .
Cele mai afectate sunt populatiile de agricultori,
mai ales cultivatorii care sunt in contact direct cu aceste substante, fara a
avea o corecta protectie, urmam apoi noi, consumatorii.
Daunele observate privesc in principal mucoasele
si epiderma, cu iritatii, arsuri si eczeme; aparatul digestive;sistemul nervos;
boli neurodegenerative cum ar fi boala Parkinson, miopatiile, cateva tipuri de
cancer (la creier, pancreas,prostata,piele si plamani) si cele a sangelui;
leucemie, limfom non Hodgkin.
Acest tip de limfom, in
opinia Institutului national pentru cercetarea cancerului din Bethesada (USA),
in 18 din 20 de
cazuri examinate a fost asociat cu erbicidele pe
baza de acid fenoxiacetic, cu pesticidele organoclorurate si organofosforice.
Alte rezultate, ale Institutului din Rockville,
indica pentru clorofenoli o
supermortalitate in cazul a patru tipuri de cancer: limfoma NH, tumoare la
creier, la prostata si la intestin.
Circa treizeci de studii epidemiologice au
cercetat riscul tumorii la creier la agricultori si la majoritatea s-a
evidentiat o crestere a riscului cu 30%. Tumoarea la creier este in crestere
exponentiala, mai ales la nivel pediatric, lucru de neinchipuit cu cateva
decenii in urma.
Insecticidul “Gaucho” si albinele
Produs de catre firma Bayer (substanta activa: imidacloprid ) a facut miliarde de
victime.
Este vorba de un insecticid sistemic ce este
aplicat pe seminte si penetreaza planta prin intermediul limfei otravind
parazitii sfeclei, florii soarelui sau porumbului. Din pacate otraveste si
insectele intepatoare, cum ar fi albinele. Se estimeaza ca in Franta intre 1966
si 2000 au disparut 450.000 colonii de albine.
Unde ajung pesticidele?
Conform lui David Pimentel, profesor de Agricultura
si stiinte aplicate, agentii nocivi isi ating tinta. Mai mult de 99,9% din
pesticide migreaza in mediul inconjurator, atacand sanatatea publica,
contaminand solul, apa, atmosfera ecosistemului.
In perioada ploilor, apele poarta in medie 2% dintr-un
pesticid aplicat pe sol, foarte rar mai mult de 5-10 %. In “compensatie” s-au observat pierderi prin volatilizare de
80-90% din produsul aplicat, la cateva zile dupa tratament. Cu tratamentele din
avion, se raspandeste datorita vantului pana la 50% din produs.
In concluzie majoritatea covarsitoare a acestor
chimicale ucigase se regasesc in mediu si polueaza periculos solul, aerul, apa,
intrand astfel in catena alimentara umana, amenintand sanatatea publica.
Cancerul, boala civilizatiei
Adoptarea cuvantului “cancer” ii este atribuita
lui Hippocrate care, observand ramificatiile caracteristice tumorilor le asocié
forma cu cea a unui rac (karkinos – in greaca)
Cuvantul a fost apoi preluat in latina de medicul Celso la inceputul
erei noastre.
Primul studiu sistematic
privind raportul intre cancer si expunerea la substante poluante sau toxice ii
apartine doctorului italian Bernardino Ramazzini . In 1700, acest profesor de medicina la Universitatea din Padova, publica “ De
morbis artificium diatriba” (privind bolile la muncitori si de aceea a fost
considerat tatal medicinei muncii) lucrare in care prezinta circa 30 de ramuri
unde muncitorii sunt expusi riscului contractarii de boli profesionale, in mod
particular la plamani. Sunt expusi riscului toti cei care lucreaza in contact
cu carbuni, plumb, arsenic, sau metale, ca pictorii,geamgii,olari, tabacari,tesatori muncitori in ind. chimica,
farmaceutica,etc.
Cresterea bolilor cornice si a
imbatranirii
Evident ca, din punctul de vedere al industriei,
cresterea numarului de boli, si in primul rand al cancerului, nu se datoreaza
substantelor chimice pe care ei le produc si le imprastie pe planeta.
Unul din motivele cele mai uzate pentru a explica
cresterea bolilor cornice este imbatranirea populatiei.
Desigur ca speranta de viata a crescut si deci
sunt mai multi batrani ce se pot imbolnavi de cancer, dar ceea ce trebuie sa
analizam este evolutia ratei de incidenta a cazurilor de cancer sau boli
neurodegenerative pe diverse grupe de varsta. Si aici constatam ca rata de
incidenta a diverselor tumori s-a dublat la persoanele peste 65 de ani.
Imbatranirea populatiei nu explica de
ce in USA numarul femeilor si barbatilor cu tumoare la creier este de 5 ori mai
mare decat in Japonia. Fara sa mai vorbim de tumorile la copii, a caror
crestere nu poate fi atribuita, evident, cresterii sperantei de viata!
Cresterea incidentei cancerului se intalneste
la toate grupele de varsta, mai ales la tineri, deci nu are absolut nici o
legatura cu imbatranirea populatiei !
De exemplu, intre o femeie nascuta in
1953 si una nascuta in 1913, riscul de cancer la san s-a multiplicat de aproape
3 ori, in timp ce riscul de cancer la plamani s-a multiplicat de 5 ori.
Intre un barbat nascut in 1953 si unul
nascut in 1913, riscul de cancer la prostate s-a multiplicat de 12 ori, in timp
ce riscul de cancer la plamani este la fel.
Agentia Internationala de cercetare a
cancerului (IARC) cu sediul la Lyon, a analizat 63 de registre europene privind
cancerul si rezultatul a fost ca, in ultimi 30 de ani, cresterea anuala a
incidentei a fost de 1% pentru grupa de varsta 0-14 ani si de 1,5% pentru adolescenti (15-19 ani) Fenomenul se agraveaza de la deceniu la
deceniu. Pentru copii rata creste de la
0,9% in perioada 1970 -1980, la 1,3% intre 1980-1990. Pentru adolescenti cresterea este de la 1,3% in perioada
1970-1980 la 1,8% intre 1980-1990.
Asa cum se arata in voluminosul raport
de 889 de pagini intitulat “Cancers et Environnement”, tinand cont de mutatiile
demografice, adica de cresterea si imbatranirea populatiei franceze, cresterea
ratei de incidenta din 1980 pana in prezent a fost estimata la +35% la barbate
si la +43% la femei !
Aceasta este trista realitate. In
ciuda marilor si pretuitilor experti care in emisiunile televizate continua sa
evanghelizeze turmele, repetand ca tumorile sunt in scadere, si aceasta in mod
evident datorita medicinei si mai ales screening-ului de masa, realitatea este
cu mult diversa : in ultimii 30 de ani tumorile au crescut in mod constant!
Pentru a fi si mai precisi, 9 sunt tumorile a
caror incidenta NU a incetat de a creste
in cursul ultimilor 25 de ani: cancerul la plamani, mezoteliomul, hemopatia
maligna, tumorile cerebrale, cancerul la san, la ovare, la testicole, la
prostata, si la tiroida.
Cancerul si stilul de viata
“Dupa calculele noastre, spune directorul IARC,
doctorul Christopher P. Wild – intre 80% si 90% dintre tumori sunt legate de
mediu si de stilul de viata”
Aceasta rezulta din studiile facute pe persoanele
care migreaza de la o regiune a lumii la alta; acolo unde expunerea la
poluantii chimici si stilul de viata variaza, subiectii adopta ca sa spunem asa
modelul cancerigen a regiunilor in care s-au stabilit. Nu este mostenirea lor
genetica care s-a schimbat ci mediul lor, deci se poate spune ca este vorba de
epigenetica.
Rezultatul indica ca mediul are o functie primordiala
in declansarea cancerului ! Nu este nici
un dubiu, chimicalele otravesc in mod lent Natura si pe noi o data cu ea.
Cine controleaza industria chimica
si farmaceutica?
La nivel mondial gigantii care controleaza
sectorul chimic si agrar (Big Agro) sunt : Basf Agro SAS, Bayer CropScience, Dow
AgroScience, DuPont, Monsanto e Syngenta.
Big Pharma e reprezentata de : Pfizer, Glaxo Smith
Kline, Johnson & Johnson, Merck, Novartis, Astra Zeneca, Roche, Bristol-Myers
Squibb, Wyeth (Pfizer), Abbott Labs.
“Big Pharma”
reprezinta primele 10 corporatii din
sectorul chimic si farmaceutic, adica industriile care la nivel mondial
controleaza productia si vanzarea de otravuri legale :
medicamente, vaccinuri si droguri.
Ceea ce nu toata lumea stie este ca Big Pharma si
Big Agro sunt in legatura intre ele si gestionate de aceleasi figuri, de
aceiasi bancheri internationali……
Pe de o
parte ne otravesc in mod lent cu substantele chimice de sinteza,
predispunandu-ne la toate bolile posibile si imaginabile si pe de alta parte ne
“vindeca” tot cu substante chimice de sinteza…..
Nebunie ? Nu. Rezultatul e ca suntem din ce in ce
mai bolnavi comparand cu trecutul si nu mai murim de batranete ci din cauza
patologiilor degenerative si tumorale.
In tot acest sistem nebun (pentru noi, nu si
pentru ei) industriile castiga mii de miliarde de dolari.
Nu exista nici un interes din partea industriilor,
din partea institutiilor supranationale pentru controlul si salvarea sanatatii
(FDA, EFSA, OMS,etc) din partea oamenilor politici ( vulgari si mizerabili
lachei ai bancherilor) sa schimbe aceasta situatie.
Trebuie sa fim noi promotorii si
sustinatorii schimbarii si aceasta este
o obligatie morala fata de copii, de noi insine si fata de Natura in general.
Traducere de
Administrator blog
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu